Şuberec, influenţe tătare şi turceşti în Dobrogea

Cei mai mulţi dintre noi probabil că asociază suberek-ul cu vacanţele la mare întrucât este o plăcintă tradiţională tătărească, îi este asociată şi originea turcească. În România, este preparată în special de comunităţile de tătari şi turci stabilite în zona Dobrogei.   

Şuberec, influenţe tătare şi turceşti în Dobrogea

Aluatul este făcut cu o foaie simplă de aluat, frământată manual şi umplută cu brânză sau carne (de vită ori oaie). Se spune că în timp ce frământă aluatul, femeile tătare fredonează cântece de dragoste pentru soţul lor pentru a ieşi mai bună plăcinta.
 
La umplutura cu carne se pune multă ceapă pentru gust intens şi condimente. Foaia se întinde în mod tradiţional cu o vergea mai scurtă decât cea pentru aluaturi normale, semn că suberek-ul este atât de popular încât tătarii îi dedică o unealtă specială. În perioada Ramadanului, aceste plăcinte sunt foarte populare, mai ales cele cu carne.
 
Reţeta de şuberek de la Alina Banică
 
Ingrediente
Pentru aluat:
400- 450 ml apa călduţă
făină cât cuprinde
sare.
Pentru umplutură:
1 kg carne tocata de oaie sau vită, după preferinţă
3- 4 cepe
sare
piper
mentă
apă călduţă.
ulei pentru prăjit.
 
Mod de preparare:
Se frământă o cocă din apă călduţă, sare şi făina adăugată treptat, astfel incat să nu fie nici foarte moale, nici foarte vârtoasă, ci foarte elastică, să o putem întinde usor. Aluatul se taie in fasii lungi care apoi se împart în bucăţi mai mici cărora li se dau forma de bila.
Se pregăteşte apoi compozitia pentru umplut şuberekul. Ceapa se curăţă şi se taie marunt.
 
Carnea tocată se pune într-un bol, se adaugă ceapa tocată, piper şi sare după gust şi se condimentează cu menta.
Se amestecă totul foarte bine, iar pentru a putea amesteca mai bine compoziţia, dar şi pentru a putea fi întinsă mai uşor se adaugă apa caldă, asta în funcţie de cantitatea de carne.

 

Se intind acum foile: din fiecare mingiuţa se va face o foaie cât mai subţire cu putinţă. Pe o jumatate din foaie se adaugă o lingură de compoziţie care se va întinde pe aceasta, iar cealaltă jumătate se va plia peste ea. Se apasă apoi cu degetele bine pe margini ca sa le lipim, iar apoi decupam frumos cu ce avem la îndemână fiecare.

Se prăjesc şuberekurile în baie de ulei încins, pe fiecare parte pana devin aurii. Se servesc calde, alături de un iaurt zdrăvan sau de airan.

Poftă bună!

 
 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise