Curiozitati despre baclava

Baclavaua e un desert foarte dulce si popular in locuri care erau, pe vremuri, sub dominatia Imperiului Otoman, in Asia si in zonele apropiate. Asadar, poti gasi baclava usor in Turcia, in Balcani, in marea parte a lumii Arabei, Iran, Caucaz, Afghanistan si Asia Centrala.

Curiozitati despre baclava

Istoria baclavalei nu e foarte bine documentata si reteta a fost atribuita multor popoare. Cel mai credibil e ca baclavaua e de origina turca, fiind preparata pentru primele dati la bucataria imperiala a Palatului Topkapi.

Alte teorii spun ca baclavaua ar proveni din Asiria, datand pana la vechea Mesopotamie si ca a fost mentionata intr-o carte de bucate mesopotama. De asemenea, o reteta veche de baclava se gaseste inntr-o carte de bucate scrisa in 1330 sub dinastia Yuan.

Variante locale

In Turcia, orasul Gaziantep e faimos pentru baclavaua sa, desi se pare ca aceasta reteta a ajuns aici din Damasc abia in 1871. In 2008, turcii au patentat denumirea de “Antep Baklava”.

In Bosnia-Hertegovina, reteta are foarte multe nuci si miere. Bosniecii consuma baclava doar al ocazii speciale si desertul e consumat des in timpul lunilor sfinte ale Ramadanului.

In Iran exista o versiune mai uscata de baclava, care e taiata in forma de romburi mai mici si aromata cu apa de trandafiri.

In Afghanistan, baclavaua e taiata in triunghiuri mici se e acoperita cu fistic pisat.

Iata si o reteta de baclava:

Timp de preparare:

60 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:

600 g foietaj

100 g unt sau margarina

400 g nuca macinata + 100 grame zahar

250 g zahar

200 g miere

1 cana cu apa

esenta rom

coaja si sucul de la o lamaie

Mod de preparare:

Se unge o tava cu untul sau margarina, se pune o foaie de foetaj, se pune nuca amestecata cu 1oo g zahar si se pune cealalta foaie de foetaj. Se taie in bucatele mici si se introduce in cuptorul preincalzit la 180 grade. Cand baclavaua s-a rumenit se pune pe foc apa, zaharul, mierea, coaja si zeama de lamaie. Cand dau in clocot se toarna peste baclava si se mai lasa 5 minute la cuptor.
Se serveste dupa ce s-a racit foarte bine.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise