Capsuni de poveste

Capsunile, carnoase si parfumate, cu forma lor delicata de inima, au fost mereu asociate cu puritatea, pasiunea si perfectiunea. Se pot lauda ca sunt primele fructe ale primaverii sau ca sunt singurul fruct care isi poarta semintele in exterior.

Capsuni de poveste

(Articol realizat de Angel)

Istoria capsunilor incepe acum peste 2200 de ani. Dar in varianta salbatica. Asa erau consumate de anticii greci si romani si asa au ramas cunoscute pana in secolul XIII.

Romanii,in mod deosebit, erau mai amatori de capsuni, si nu numai ptr.aroma lor proaspata, ci si ptr.proprietatile medicinale.

In Evul Mediu, capsunile devin un fruct afrodisiac, si inca la mare pret. In Franta provinciala, noilor casatoriti li se servea in ziua nuntii o supa din smantana, capsuni, limba-mielului (o planta europeana a carei aroma aduce vag  cu cea a castravetelui) si zahar pudra.

Capsuna, un fruct al dragostei, dar si al armoniei. Pe altarele si coloanele bisericilor si catedralelor medievale, mesterii pietrari gravau capsuni, simbolizand perfectiunea si virtutea. In timpul aceleiasi perioade, la marile festivaluri si dineuri de stat se serveau capsuni, in semn de pace si prosperitate.

Cand primii colonisti au acostat pe tarmul noului continent, au fost surprinsi sa descopere capsunile salbatice. Indienii le consumau cu mare placere, fie ca atare, fie zdrobite si amestecate cu faina de porumb, apoi coapte sub forma unei paini. Dupa 1860, micile fructe rosii au inceput sa fie cultivate pe scara larga in multe zone ale Americii. Astazi, fiecare stat din America si fiecare provincie din Canada cultiva capsuni.

Aroma unei capsuni e influentata de clima, de varietate si de gradul de coacere atunci cand este culeasa.

In Belgia este un muzeu dedicat exclusiv capsunilor.

Capsunile contin mai multa vitamina C decat orice fruct citric. O jumatate de cana asigura 70% din doza recomandata zilnic. Sunt bogate in fibre si acid folic. Au mai mult magneziu si vitamina A decat  perele si merele. In componenta lor intra fier, potasiu si acid elagic, care poate ajuta la prevenirea unor  forme de cancer. Se recomanda in afectiuni renale si hipotensiune.

O capsuna contine, in medie, 200 de seminte. O cana cu capsuni furnizeaza 55 de calorii.

California este una dintre cele mai mari producatoare de capsuni din lume: aproape 1 miliard de kilograme anual. Daca toate capsunile din California intr-un singur an  ar fi puse una langa alta, ele ar putea inconjura pamantul de 15 ori.

Capsunile sunt foarte perisabile, asa ca e important sa le depozitati in frigider imediat ce le cumparati. Se pot pastra 2-3 zile, acoperite cu folie de plastic. Nu le inghesuiti, nu le presati si nu le spalati inainte de a le pune la frigider.

Nu rupeti coditele cu frunze decat inainte de a le folosi! Daca pastrati fructul intact, pastrati intact si continutul nutritional.

Daca doriti sa le congelati, puneti-le intregi si nespalate in pungi de plastic si le puteti pastra pana la 4 luni.

Iata si o reteta delicioasa cu capsuni:

Parfait de capsuni cu sos de portocale

Ingrediente: 500g capsuni, 200g zahar, 4 galbenusuri, 400ml frisca, 2 portocale, 1 lingura rasa de amidon.

Mod de preparare: Se curata capsunile, se paseaza si se presara cu 100g zahar. Se bat galbenusurile cu 75g zahar pe baie de apa calda. Se ia vasul de pe foc si se amesteca crema pana se raceste. Se adauga 400g piure de capsuni. Se bate frisca si se pune in crema. Se tapeteaza cu folie o forma de chec. Se asaza 1/3 din crema si se da la congelator 20-30 min. Se scoate, se adauga restul de piure de capsuni si de crema si se da din nou la congelator ptr. 4 ore. Se spala portocalele cu apa fierbinte si se sterg. Se taie fasii coaja de la o portocala si se rade coaja de la a doua. Se storc ambele fructe. Se dau in fiert sucul si coaja de portocala cu restul de zahar si amidon. Se amesteca pana se racesc. Se rastoarna parfait-ul de capsuni si se taie felii. Se serveste cu sos de portocale alaturi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise