Cura de detoxifiere cu... rosii

Rosia este un aliment foarte bun pentru organismul uman. Rosiile au calitati de dezintoxicare al organismului si in acelasi timp sporesc rezistenta organismului. Rosia este bogata in saruri alcaline, mentine sangele in stare de fluiditate perfecta si reduce concentratia de uree. In afara de actiunea purificatoare a sangelui, combate si aciditatea gastrica in organismul omului. Rosia combate constipatia, deoarece in samburi si coaja contine lycopen, stimuland miscarile intestinale si eliberand intestinul de reziduri.

Cura de detoxifiere cu... rosii

(Un articol de dicarmencitta1957)

Acest aliment nu contine sare si poate fi consumat si de cardiaci, cat si de cei care au probleme cu tensiunea. Rosia este buna in combaterea cosurilor, al tenului acneeic si al tenului gras. Pur si simplu se taie o rosie in doua si o masezi pe fata pentru cateva minute si apoi te speli cu apa rece.

Rosia contine beta-caroten, un antioxidat foarte puternic care mentine pielea tanara si frumoasa: cu cat mai multe rosii, cu atat ai o piele mai fina.

Rosia a fost adusa de catre spaniolii in Europa in secolul saisprezece. Isi are originea in America, fiind cultivata din Peru pana in sudul Mexicului. La poalele Anzilor aceasta leguma avea dimensiunea unei prune si nu era asa de dulce. In anul 1540 rosia a inceput sa fie cultivata in toata Europa si s-a adaptat foarte bine la climatul mediteraneean. Faptul ca rosia este un bun medicament pentru organismul uman a fost datorat doctorului '''John Cook Bennett''', care spunea ca acest aliment vindeca cele mai diverse boli, de la indigestie pana la holera.

Febra rosiilor a incetat in 1840, cand rosia a devenit un ingredient principal in dieta tuturor popoarelor. Roşiile fac parte din bucătăria universală. În prezent, medicina modernă recomandă roşia ca un aliment benefic inimii, deoarece conţine cel mai puternic antioxidant.

Sucul de roşii este considerat o băutură răcoritoare. Roşiile verzi necoapte sunt utilizate la gătirea sosurilor speciale, cum este salsa. Rosiile, bogate in pigment rosu adica lycopen, scad cu 40% posibilitatea aparitiei cancerului de prostata. Rosia este considerata de multi oameni fruct si nu leguma - ceea ce conteaza cel mai mult este sa o consumam cat mai des.

Contine multi aminoacizi, vitamine: A, B, C, E, minerale (magneziu, sodiu, potasiu). Acest aliment iti revitalizeaza intregul organism, indiferent cum o mananci. Intr-un kg de rosii gasim: 30-40 gr zaharuri, 20-60 gr vitamina A, 40-50mg de calciu, 20-30 mg de fier.

Daca mananci cel putin doua rosii pe zi vei avea o piele sanatoasa, o inima rezistenta si vei beneficia de portia ta zilnica de vitamina C. Cancerul te va ocoli, deoarece rosia cum am mai spus contine lycopen, o singura molecula de lycopen poate distruge 13 radacini de virusi. Rosiile sunt bune si pentru sistemul nervos, de exemplu daca vii de la munca extenuat si obosit si cu nervii la pamant adauga la felul tau de mancare doua rosii si vei fii cel mai castigat. Rosiile reduc starea de nervozitate, daca le mananci in mod regulat.

Rosia, scut impotriva cancerului

Rosia este bogata in lycopen, iar rosia galbena este bogata in caroten, deci atat cele rosii cat si cele galbene sunt bune pentru organismul uman. Lycopenul si carotenul sunt cei care anihileaza radicalii liberi si previn formarea de metaboliti cancerigeni. Atat sucul de rosii cat si pasta de rosii, chiar daca sunt supuse fierberii, tot isi pastreaza o parte din vitamine si din sarurile minerale. Prin urmare, sucul si pasta de rosii blocheaza oxidarile din organism, care predispun corpul la imbolnavire prematura. Prin aceste efecte, pigmentii carotenoizi reduc riscul aparitiei cancerului de prostata si de colon, precum si a altor forme de cancer (de esofag, pulmonar si de limba).

Efectul ''anticancerigen'' creste prin consumul zilnic de rosii in orice forma, dar si salata de rosii cu usturoi este foarte binevenita in combaterea cancerului. Rosiile sunt bune si pentru colesterol, deoarece contin ''niacin'' (B3), ceea ce face sa reduca colesterolul, daca sunt introduse in mesele noastre zilnice.

Sucul si pasta de rosii protejeaza articulatiile, celulele nervoase si caile circulatorii ale sangelui, cu efecte directe asupra presiunii sangvine ridicate si in cazul unor boli vasculare cum ar fi: ateroscleroza coronariana, tromboza, hipervascozitatea sangelui. Prin alcalinizarea sangelui si asta datorita continutului ridicat in saruri minerale, adica: potasiu si magneziu, rosiile sunt indicate in tratamentul bolilor reumatismale, in poliartroze si guta. Deci lycopenul din rosie reduce semnificativ riscul aterosclerozei, iar incidenta infarctului miocardic poate scadea de la 20./. la 50./. doar la persoanele care consuma frecvent rosii.

Lycopenul ajuta la prevenirea formarii cheagurilor de sange, ce pot duce la infarct miocardic. Ce trebuie sa retinem este faptul ca daca vom consuma constant rosii vom preveni aparitia problemelor cardiovasculare, iar potasiul din rosii ne va ajuta cu brio pentru scaderea tensiunii arteriale. Trebuie sa constatam ca rosiile sunt bune si in bolile de inima.

Exista mai multe tipuri de rosii: rosia de culoare rosie, adica ''patlageaua'', rosia galbena, cea care contine caroten si se mai numeste si ''gogonea'', si rosia neagra, care este un soi de patlagea foarte bine adaptata la frig si umbra, de unde si numele de rosia neagra. In Florida intalnim si pomul care face rosii. Este vorba despre cel mai inalt si bogat rasad de rosie, intrat acum cativa ani in Cartea Recordurilor, cu o productie de 32.000 de bucatii de rosii!

In consumul de Lycopen se pun mari sperante pentru prevenirea bolilor neoplazice, degenerative si a maladiei Alzheimer. Patlageaua rosie se mai numeste si Marul de aur - sau Pomodorro sau Pomme d'amour- sau Marul dragostei.

Suc pentru antiinsolatie: dupa expunerea indelungata la soare, pentru prevenire putem sa bem suc de rosii, care rehidrateaza organismul, dar si pentru prevenirea cancerului de piele. Daca se beau trei pahare de suc de rosii, pe durata unei saptamani, se poate reduce riscul imbolnavirii, cu pana la 76./. in special in boala Alzheimer. Frunzele de tomate strivite sunt foarte bune in prevenirea, zonelor afectate (intepaturi de insecte sau urzicaturi).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise