Mere umplute

O reteta minunata din bucataria romaneasca, o combinatie de gusturi dulce - acrisor.

Mere umplute

• 10-15 mere mari

• 500 g caş dospit

• 2 ouă

• 500 g ciuperci sărate sau murate

• 2 linguri unt

• 100 g caşcaval

• 100 ml smântână

Se taie un capac la mere, se scobesc de sîmburi dar şi de cât miez se poate

Se toacă ciupercile din cuţit

Se unge tava cu unt, se potrivesc merele cu scobitura în sus, se umplu cu câte o lingură de ciuperci şi o lingură de caş

Se bat ouăle cu smântâna şi cu ceva caşcaval ras, se toarnă peste mere

Se dau la cuptorul încins, pe foc mic, cam o jumătate de oră

Combinaţiile astea teribil de rafinate, după modelul mondial dulce-acrişor, fac parte din bucătăria curentă ţărănească.Sunt destul de des întâlnite în satele bogate de la munte, dar şi pe dealurile de la Dunăre

Unele, însă, ciudat, s-au făcut numai şi numai în câte un singur sat izolat - şi vă dau ca exemplu sfecla umplută cu fuiorul, o mâncare de post din Duţeştii Gorjului (duţeştencele umplând, la vremea înfrânării, sfecla roşie coaptă în ţest cu un amestec de ierburi, legume, ciuperci şi grâu fiert) originalitatea şi misterul mîncăricii sacra-mentale constând mai ales în faptul că sfecla se scobea, ritualic, numai cu... fusul! şi au şi dispărut, din păcate, o dată cu modernizarea şi deschiderea spre restul lumii a aşezărilor acestora insulare.

Aceasta reteta face parte din volumul al doilea al seriei „Povestile bucatariei romanesti“ de Radu Anton Roman

Jurnalul National iti aduce 7 carti, 7 provocari culinare, 7 calatorii prin Romania savuroasa! In fiecare vineri, afla istoria bucatelor neamului tau scrisa de Radu Anton Roman, patriarhul gastronomiei nationale, povestitor de geniu, primul mare antropolog culinar al romanilor... Mancaruri si legende!

Vineri, 23 iulie, a aparut volumul doi din „Povestile bucatariei romanesti“. O editie completa, reasezata in pagina, innobilata si ilustrata cu fotografii ale preparatelor, poze etnografice si imagini inedite cu Radu Anton Roman. Pentru ca tu sa ai in biblioteca si in bucataria ta „Retete de Colectie“. O noua serie de carti exceptionale marca Jurnalul National.

Saptamana aceasta continua calatoria noastra culinara la sud de Carpati - in Muntenia si Oltenia colinara - trecand apoi prin defileul Dunarii, in Banat. Retetelor traditionale si comentariilor antropologice culinare despre aceste regiuni, Radu Anton Roman le adauga pagini incantatoare de „arheologie oenologica“, provocandu-te sa calatoresti, agale, prin „tarile tuicii si ale vinului“. Vinul sa straluceasca in pahare, iar bucatele sa inmiresmeze cuhniile! Nu rata volumul al doilea din „Retete de colectie“, care te poarta prin Muntenia, Oltenia si Banat! Spor la gatit!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise