Povestea faimoasei tarte Tatin

Tarta Tatin este asemenatoare unei placinte cu mere, dar este mai aparte si extrem de simplu de preparat. Merele sunt caramelizate in unt si zahar, iar apoi se coace aluatul. Tarta poate fi preparata si cu pere, gutui, mango, prune, ananas, insa reteta traditionala se face cu mere.

Povestea faimoasei tarte Tatin

Poate va intrebati de unde vine numele acestei tarte, ei bine, “Tatin” este numele Hotelului Tatin, Tatin din Lamotte-Beuvron, Regiunea Sologne din Franta. Aici a fost inventata tarta, in 1898, pare-se printr-un accident gastronomic.

Povestea tartei spune ca Stephanie Tatin - una dintre cele doua surori care conduceau hotelul - o bucatareasa de exceptie, era foarte aglomerata intr-o zi. A inceput sa prepare o placinta traditionala cu mere, insa a uitat-o pe foc mai mult decat era cazul si, pentru a o salva, a pus aluatul deasupra merelor si a pus-o apoi la cuptor. Dupa ce s-a copt aluatul, a rasturnat-o intr-un platou si, spre uimirea ei, a fost apreciata de clienti. Astfel a luat nastere reteta devenita acum clasica.

Iata reteta delicioasei Tarte Tatin:

Ingrediente pentru 6 portii:

100 g unt

100 g zahar

3 mere Royal Gala

3 mere Golden

zeama e la o lamaie

250 g foietaj

Mod de preparare:

Cuptorul se preincalzeste la 180 grade C.

Se scoate cotorul merelor, se indeparteaza coaja si se taie in sferturi (se pot taia si in felii mai mici). Se caramelizeaza zaharul si untul intr-o tava rotunda de placinta cu diametrul 22 cm (se poate adauga optional sau esenta de vanilie sau scortisoara). Dupa ce s-a caramelizat zaharul, se asaza merele in forma de petale de tradafir, cu partea rotunda in jos, se toarna zeama de lamaie si se caramelizeaza putin in tava. Se ia de pe foc tava si se pune deasupra aluatul foietaj taiat sub forma unui cerc de 24 de cm si 3 mm grosime. Aluatul se impinge usor spre mere si marginile se introduc intre mere si peretele tavii (pe cat se poate).

Se coace timp de 20-30 de minute, pana se rumeneste. Dupa coacere, se rastoarna asezand deasupraun platou pentru prajituri, iar apoi intorcand tava repede. Se serveste calda sau rece, se poate pune pe deasupra fiecarei felii o lingurita de inghetata cu vanilie.

Sursa foto.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise