Rodia sau marul cu seminte

Rodia, originara din Persia, a fost legata de multe culturi si religii de-a lungul secolelor, din cele mai vachi timpuri, fiind considerata simbolul fertilitatii, datorita numeroaselor seminte pe care le contine. Se spune ca Venus, zeita iubirii, oferea rodii in dar favoritilor sai.

Rodia sau marul cu seminte

(Un articol de Maria Vekas)

Rodia a fost folosita in Europa, pana in perioada Renasterii, in scop curativ, iar in Orientul Mijlociu s-a folosit intotdeauna la prepararea mancarurilor. Astazi, rodia se cultiva pe suprafete intinse din Franta, Spania si Israel pana in America si in toata Asia.

Rodia are o forma apropiata de cea a marului, cu o coaja subtire, lucioasa, rosie-aurie si un caliciu mare. Inauntru are o sumedenie de seminte, fiecare dintre ele intr-o alveola de gel roz, translucid, unite printr-o pulpa amara, astringenta, galbuie, ce se extinde pe coaja, in interior. Aceste seminte dau numele fructului: mar cu seminte(pome-granates). Semintele sunt bogate in vitamina C si constituie o bogata sursa de fibre. Rodiile, care au in jur de 72 de kilocalorii la suta de grame, contin, de asemenea, tanini, zaharuri, pectina, fosfor si celuloza. La cumparare, se vor alege rodiile care par mai grele si au coaja intens stralucitoare, fara taieturi sau zbarcituri. Rodia se consuma numai cand este foarte coapta si semintele din interior sunt rosii. Fructele mai mari au mai mult suc. Trebuie stiut ca fructele de rodie nu se mai coc dupa culegere; se pot pastra timp de o luna intr-un loc racoros si uscat. Semintele uscate de rodie sunt un condiment rafinat, folosit, in special, in bucataria orientala.

Grenadina, suc concentrat din seminte de rodie, este folosit pentru deserturi, dar si pentru marinarea carnii de fazan, de curcan de berbec, de vita de pui sau pentru prepararea sosului pentru curcan si pui, care, apoi, se garniseste cu seminte de rodie. Sucul de rodie poate fi tinut la frigider si consumat in interval de doua-trei zile de la preparare. Poate fi folosit la sorbeturi, sosuri, sau se poate transforma intr-un jeleu roz folosit la retete delicioase, mai ales cele orientale. Hippocrate recomanda consumarea sucului de rodie pentru combaterea febrei sau a tusei puternice, dar si pentru a intari organismul impotriva bolilor.

Siropul de rodie este des intrebuintat la prepararea cocteilurilor alcoolice. Rodiile pot constitui si garnitura la diferite mancaruri. Pentru a putea fi consumat, fructul se taie cu un cutit in jumatate, pentru a ajunge la micile boabe rubinii, care se scot cu ajutorul unei lingurite.

Numita si “giuvaerul toamnei”, rodia are proprietati antiimflamatorii, antioxidante, iar bogatia de fier o face de folos in anemii. Potasiul din rodie normalizeaza tensiunea arteriala, iar vitamina C intareste sistemul imunitar.

Iata si cateva retete:

COCKTAIL CU RODIE (1)

Ingrediente:

1 lamaie, 1 fruct de mango, 1 rodie

Preparare:

Se taie fructul de mango si rodia si se pun bucatile in mixer. Se adauga sucul de lamaie si se amesteca toate intr-un shaker.

PIEPT DE PUI CU AVOCADO SI RODIE

Ingrediente: 1 piept de pui, 1 avocado, 1 rodie, 1 salata verde, 1 lamaie, 1 lingura de mustar, 50 g miez de nuca, 3 linguri ulei, sare, piper.

Preparare:

Se frige pieptul de pui in ulei incins si apoi se taie felii subtiri. Se curata avocado de coaja, se scoate samburele, iar pulpa fructului se feliaza si se stropeste cu zeama de lamaie. Rodia se taie in doua, se stoarce sucul, pastrandu-se samburii unei jumatati din rodie cu tot cu zeama.

Se prepara sosul:se amesteca sucul de rodie cu mustarul, uleiul, sarea si piperul. 3.Se rupe salata bucati, se asaza intr-o salatiera, se adauga bucatile de pui, avocado, semintele de rodie si nucile tocate. Se amesteca usor Se stropesc cu sosul ,amestecandu-se fin.

SUC DE RODIE CU VIN

Ingrediente: suc de rodii (trei parti), vin spumos clasic sau sec (sapte parti)

Preparare:

Se taie rodia, i se scot semintele cu o lingura, dupa care se stoarce. Se toarna sucul intr-un pahar inalt si se adauga vinul spumos.

DESERT CU RODIE

Ingrediente:

2 rodii, 3 oua, 80 g faina, 50 ml lapte, 30 g unt, 150 g zahar, sare, 200 g frisca.

Preparare:

Se separa albusurile de galbenusuri.

Rodiile se taie in jumatate, se scoate miezul si se curata astfel incat sa ramana numai semintele.

Se prepara crema: se bat albusurile bine si se adauga treptat 50 g zahar. Galbenusurile se freaca impreuna cu restul de zahar, se adauga sarea, faina si se subtiaza cu putin lapte rece. Se pune la fiert laptele si se toarna apoi peste galbenusuri. Se amesteca bine cu un tel punand  vasul la bain-marie. Cand crema este gata se ia de pe foc, se adauga untul, albusurile batute si se amesteca usor pana se incorporeaza albusurile in crema. Se lasa la racit si se amesteca apoi cu semintele de rodii.

Se pun in cupe cojile de rodii, se umplu cu crema si se orneaza cu frisca.

PIEPT DE PUI CU SOS DE RODIE

Ingrediente:

1 kg de piept de pui (curcan), 1 pahar vin alb sec, supa de legume, ulei, sare, piper, cimbru.

 

Pentru sos: 80 g de zahar, 2 rodii, 1 lamaie, 10 g faina, 10 g unt, 1/2 pahar de otet, sare.

Preparare:

Se unge cu putin ulei pieptul de pui, apoi se pune la prajit intr-o tigaie unsa cu ulei. Dupa ce s-a prajit putin, se adauga vinul si se lasa pana se evapora lichidul. Se adauga condimentele (cimbru, piper) si se lasa la foc mic, sa se patrunda, pentru circa 40 de minute. Din cand in cand, se adauga cate un polonic de supa de legume calda.

 

Pregatirea sosului: se pun intr-o craticioara zaharul cu otetul si se caramelizeaza. Se ia de pe foc si se adauga sucul de rodie si cel de lamaie, se pune din nou pe foc pentru inca 10 minute.

Intre timp se pregateste alt sos din unt, faina si supa:se topeste untul, se ia de pe foc, se pune faina,se  amesteca bine, se taorna incet supa si apoi se pune pe foc sa se ingroase; se fierbe 10 minute. Peste aceste preparat se adauga sosul caramelizat si sosul pe care l-a lasat carnea in timp ce s-a copt, care, in prealabil, s-a strecurat. Se potriveste de sare si se verifica daca e suficient de consistent. Se taie felii pieptul, se pune sosul deasupra si se decoreaza cu samburi de rodie.

.

 

TEQUILA CU SIROP DE RODIE

Ingrediente:

20 ml sirop de rodii, 60 ml tequila, 120 ml suc de portocale.

Preparare:

Intr-un pahar inalt se pune tequila, siropul de rodii si sucul de portocale. Se adauga cateva cuburi de gheata si se completeaza cu apa minerala. Se serveste in pahare scurte, cilindrice.

COCKTAIL CU RODIE (2)

Ingrediente: 20 ml suc de rodie, 40 ml suc de portocale, 30 ml suc de lamaie, 30 ml suc de ananas, 50 ml rom, 10 ml sirop de zahar, o cireasa confiata, 1/2 felie de lamaie (sau portocala, ananas, kiwi), 1 frunza de menta, cuburi de gheata.

Preparare:

Intr-un pahar de coniac se pun cateva cuburi de gheata. Se adauga toate ingredientele lichide si se amesteca bine. Bautura se decoreaza cu o cireasa confiata, 1/2 felie de fruct, la alegere - portocala, ananas, kiwi - si menta.

 

 

MARTINI

Ingrediente:

30 ml votca cu aroma de vanilie, 15 ml de Limoncello, 50 ml suc de rodie, putina lamaie stoarsa.

 

Mod de preparare:

Se combina toate ingredientele intr-un cocteil cu gheata. Se decoreaza cu lamaie verde.

 

MIEL CU RODII

Ingrediente:

1 cana suc de rodii, ½ cana vin rosu sec, 2 cepe mari, 1 lamaie necojita, tocata, 3 catei de usturoi, 1 lingurita piper negru, 1 lingura busuioc proaspat tocat, 1 lingurita sare, 1 pulpa de miel;

Mod de preparare:

Intr-un blender se amesteca sucul de rodii, vinul, ceapa, lamaia, piperul, busuiocul si sarea. Pulpa se marineaza o noapte in acest amestec, intr-un vas de sticla sau emailat, in frigider.

Cand carnea este gata de gatit, se indeparteaza excesul de bait. Pulpa se poate frige pe gratar sau coace in cuptor

Inainte de servire, carnea se va lasa la racit pentru 10-15 minute si poate fi stropita cu suc proaspat de rodii. Se serveste cu garnitura dupa plac.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Prima Latte III rosu

- 800 lei
1699.99 lei
899.99 lei
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise