Aluat pentru foietaj

Aluat pentru foietaj. Aluatul de foietaj este un aluat care necesita mai multa atentie, pentru ca este migalos, si nu iese daca in camera e o temperature ridicata.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
ridicata
Aluat pentru foietaj

Ingrediente

  • <p style="margin-bottom: 0in">
  • Pentru baza de aluat :
  • 220 g Faina 550 (cu continut ridicat de gluten)
  • <p style="margin-bottom: 0in">
  • 40 g Unt 82%-84%, nesarat, topit
  • &frac12; lingurita Otet
  • <p style="margin-bottom: 0in">
  • 100 ml Apa foarte rece
  • <p style="margin-bottom: 0in">
  • Un praf de sare
  • Pentru foietaj:
  • <p style="margin-bottom: 0in">
  • 180 g Unt 82%-84%, nesarat, uscat de preferabil
  • 50 g Extra faina pentru intins

Mod de preparare

Aluatul de foietaj este un aluat care necesita mai multa atentie, pentru ca este migalos, si nu iese daca in camera e o temperature ridicata. Ar trebui sa nu ai mai mult de 18-20 de grade, pentru ca untul sa nu se topeasca prea tare. Alex iti cum sa te descurci daca totusi e cald si vrei un aluat de foietaj cu unt, nu cu margarina, cum este cel din comert.

Pasii de preparare:

Foloseste o faina tip 550 cu continut mare de gluten si un unt cu 84% -82 % grasime, care sa fie rece. E foarte important, daca il apesi, sa nu iasa apa din el, asa stii ca este un unt bun. Presara putina faina pe unt si remodeleaza-l intr-un dreptunghi. Foloseste doar buricele degetelor, palma e mult mai calda si risti sa incalzesti untul. Baga-l la frigider apoi.

Pentru baza aluatului, topeste 40 g de unt. Intr-un robot de bucatarie, pune 220g faina, sarea si otetul. Porneste robotul.

Incorporeaza untul topit si apoi 100 ml apa rece. Faina trebuie hidratata treptat. Este recomandabil sa folosim apa rece, cam la temperatura de 6-8 grade Celsius. Iar cantitatea de apa este influentata de calitatea fainii: cu cat faina este mai buna si are un grad crescut de maturitate si umiditate, cu-atat mai multa apa necesita. Cam 2-3 minute dureaza acest proces de framantare. Baza aluatului este gata.

Atunci cand lucrezi cu aluat de foietaj, temperatura optima din bucatarie trebuie sa fie in jur de 18-21 de grade Celsius, iar acest lucru este destul de greu de obtinut, iata un mic truc. Tine o tava de cuptor in frigider pentru cca 30 de min, inainte de a te apuca de treaba. Aluatul trebuie framantat direct pe ea. Pune o carpa dedesubt ca sa nu fuga tava, si o intoarce-o invers si acum ai un blat rece.

Pudreaza tava cu foarte putina faina. La fel si baza de aluat. Acum trebuie intins cu sucitorul.

Pune deasupra bucata de unt de la frigider. Apoi impatureste cu aluatul, intoarce invers alutul si delicat apasa cu sucitorul aluatul, cu grija, sa nu iasa untul prin laterale. Pune putina faina deasupra si intinde pana de vede untul prin aluat. Cand ajungi la jumatate de cm grosime, impatureste aluatul de sus si apoi de jos si baga-l cu tot cu tava la frigider pentru 10 minute.

Repeta intinderea aluatului, impaturirea si bagatul la frigider pentru 10 minute de inca 5 ori pentru a obtine straturi subtiri de foietaj. In momentul in care impaturesti aluatul in mai multe etape, untul se va distribui in mai multe straturi, ceea ce va determina umflarea sa. Motivul pentru care-l bagi in atatea etape la frigider este pentru ca nu vrei ca faina sa absoarba umiditatea untului. Nu trebuie sa-i dai prilejul s-ajunga la temperatura camerei.

Dupa a 6-a impaturire, aluatul e gata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu br&acirc;nză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise