autor:

Shari

» » , , Dulciuri diverse, Prajituri, Torturi

Amandina

Autor: Shari (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 14 decembrie 2009
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Pentru blat:separam galbenusurile de albusuri, batem albusurile spuma cu zaharul(ori cu telul, ori cu mixerul).Eu am mai pus inca 2 albusuri, le aveam prin frigider si am zis sa iasa blatul mai pufos.In alt castron, batem galbenusurile cu telul, adaugam zaharul apoi bicarbonatul stins in otet, apoi faina.Omogenizam bine, bine, apoi adaugam compozitia de albusuri "spuma din celalalt castron si iarasi omogenizam bine cu o spatula.Adaugam si cacao, si putin sirop de zahar ars (punem 2 linguri de zahar intr-o craticioara, iar cand acesta a devenit maroniu, adaugam putina apa si asteptam sa se dizolve). Adaugam sirop atat cat ne permite compozitia de blat , adica vreo cateva linguri.


Intr-o tava micuta (spun cum am facut eu, daca vreti sa faceti tort de amandina, coaceti blatul in tava rotunda), am pus hartie de copt si am turnat un sfert din compozitie, am dat la cuptor pentru cca 30 de minute.Am repetat operatiunea de inca 3 ori si mi-au rezultat 4 blaturi micute.Am preferat sa fac asta decat sa coc un sigur blat si sa-l tai apoi in 3 sau 4 .Am evitat fie sa nu creasca indeajuns blatul, fie sa se arda, fie sa nu pot taia 3,4 felii cat mai asemanatoare.


In timp ce se coc blaturile, intr-un ibric mai mare mai punem 4 linguri de zahar si incepem sa-l dizolvam pana devine maroniu(ca la crema de zahar ars).Cand s-a inchis la culoare, adaugam o cana de apa(sau doua, daca il vrem mai putin amarui) si continuam sa amestecam.Prima data se va intari zaharul, dar eu am perseverat , am incercat sa-l desprind cu o furculita,am adaugat romul , apoi am lasat ibricul pe aragaz(dupa ce am stins focul).Pana am terminat treaba cu blaturile, s-a dizolvat si zaharul in apa in liniste.Acesta este siropul cu care vom insiropa blaturile.


Am cautat reteta de cofetarie pe net, nu am gasit ceea ce doream, am citit cateva zeci de retete si am luat de la cateva ingredientele si micile secrete.Intr-una singura (nu mai stiu exact unde am gasit asta ), se spunea de acest sirop de zahar ars.Mi-am dat seama ca acesta este secretul amandinei de cofetarie, gustul usor amarui este dat tocmai de acest sirop!Acum, dupa ce am facut prajiitura, am realizat ca asa este!


Deci, trebuie pus sirop de zahar ars in 3 situatii:


1.In blatul propriu-zis


2.In siropul cu care imbibam blaturile


3.In compozitia glazurii, la sfarsit, ca sa dea prajiturii si luciul acela specific , dar si gustul acela mai special.


Crema


Amestecam cu o lingura de lemn galbenusurile cu zaharul pana ce se dizolva acesta din urma.Umplem o cratita mare cu apa, o lasam sa dea in clocot, apoi punem deasupra un ibric mare sau o craticioara in care adaugam galbenusurile cu zaharul si pachetul de unt taiat in cubulete.Amestecam bine pana se dizolva totul si devine o crema.Apoi, adaugam o sticluta de rom si cacao.Lasam sa se raceasca apoi o bagam la frigider sa se intareasca mai mult.


Pe un platou sau pe o tava punem primul blat, il insiropam cu acel sirop facut din 4 linguri de zahar (descris mai sus) , adaugam crema.Repetam operatiunea cu cel de-al doilea blat, pana la utimul.Cand avem tortuletul intreg, il taiem cu atentie in patrate.Mie mi-au iesit 9 amandine, dar mari , putin mai mari ca cele din cofetarie.Dupa ce avem patratelele de prajitura, trebuie sa mai adaugam doar glazura.Eu am cumparat una gata facuta, nu a trebuit decat sa o incalzesc intr-un ibic cu apa fierbinte , sa-i tai un coltisor si sa o torn pe prajituri.Daca facem noi glazura, topim ciocolata cu putin unt si sirop de zahar ars. Putem sa decoram toate amandinele cu crema de unt frecat cu cacao si cu cate un patratel de ciocolata, ca la cofetarie.Eu le-am preferat simple.


Sfaturi:puteti sa faceti un blat de pandispan , la care adaugati cacao.Va fi foarte pufos (dar cred ca nu va putea absorbi mult sirop, pentru ca se va face un fel de terci).Insa cred ca e la fel de gustos un astfel de blat, chiar daca va avea mai putin sirop..


Secret :nu uitati de siropul de zahar ars! Acesta ii da gustul inconfundabil!Atentie la proportie, sa nu fie nici prea mult, ca va face amandinele amare.Ca si in viata, trebuie totul cu masura.


E o prajitura care concureaza cu Tortul de Ciocolata ! :)) (pe care il voi face in curand).

  • 26 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    alinab , 15 iulie 2013

    eu sm facut amandina ta,arata asa de bine incat nu m-am putut abtine sa nu o incerc si intradevar a iesit fffffff buna dar o singura intrebare asi avea:cu cele 4 linguri de ulei ce ai facut?

  • crisstina

    crisstina (Chef de cuisine) , 30 decembrie 2010

    am facut amandina chiar acum dupa reteta ta si vreau sa te felicit mi-a iesit super buna multumesc multmesc te felicit o recomand tuturor sarbatori fericite!!!!!!!!!!!!

  • Fara foto

    Shany (Bucatar) , 06 decembrie 2010

    superba prajitura... si buna reteta... am incercat sa o fac si a iesit delicioasa! dar de obicei eu o fac cu crema de lamaie , imi place la nebunie ... un mic sfat daca imi permiti : incearca sa adaugi `moturi` de frisca sau liniute de glazura de ciocolata alba peste glazura de ciocolata neagra.... acestea dau un aspect elegant/placut amandinei.

    • mia

      mia (Chef de cuisine) , 10 iunie 2010

      Mai convins ,sigur o sa fac si eu,ca tare bine arata si foarte usor de facut de facut.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 05 mai 2010

      Cat de bune nu am facut de la Craciun.

    • flory avram

      flory avram (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2010

      Foooarte bune,imiplac la nebunie!

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 25 martie 2010

      Imi place.

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 13 martie 2010

      Delicioasa si prezentare foarte eleganta!*****

    • Fara foto

      Shari , 02 februarie 2010

      Husni, ma bucur mult de tot ca ti-a placut!

    • husni

      husni (Chef de cuisine) , 02 februarie 2010

      Am deschis la sarmalute(in foi de vita);aici,in Iordania,le facem des,dar altfel. Dar, am uitat sarmalutele,vazind Amandina.Am o poveste cu Amandina.Am facut de citeva ori,mai multe retete,dar niciodata nu a avut rezultatul dorit de mine. Amandina ta,m-a convins;sigur zaharul ars e sectretul. Am salvat reteta,in curind o voi face.voi spune cum a iesit. Felicitari,Shari !Amandina super !

    • Shari

      Shari (Chef de cuisine) , 27 ianuarie 2010

      Merci, Valentina!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 27 ianuarie 2010

      Un deliciu...

    • Shari

      Shari (Chef de cuisine) , 19 ianuarie 2010

      Aaaa, Maria Elena, ce frumos ai scris,multumesc!! Vio, Mariana,multumesc, fetelor!

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 19 ianuarie 2010

      Shari, sunt superbe amandinele tale, nu pot trece pe aici sa nu le admir, esti destoinica, cine vrea sa se convinga poate sa te viziteze pe blog, e minunat, mie imi place mult. Am facut si eu amandine, iata...

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 19 ianuarie 2010

      shari, sunt in vizita pe aici si nu pot sa nu admir amandinele tale, sunt minunate, le da clasa celor preparate de mine, esti destoinica, cine vrea sa se convinga sa-ti viziteze blogul, care mie imi place mult de tot.

    • vio.vio

      vio.vio (Chef de cuisine) , 14 ianuarie 2010

      felicitari pt.amandina sigur o voi incerca

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 28 decembrie 2009

      Mmmm, ce-mi plac amandinele! Felicitări!

    • Fara foto

      Shari , 27 decembrie 2009

      Maria, e frumusica Amandinuta, nu-i asa? Merci!

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 26 decembrie 2009

      Shari, o minunatie, arata tare bine.

    • Shari

      Shari (Chef de cuisine) , 17 decembrie 2009

      Multumesc, fetelor!

    • Shari

      Shari (Chef de cuisine) , 16 decembrie 2009

      Fetelor, multumesc pentru aprecieri!

    • Fara foto

      Shari , 16 decembrie 2009

      Dicarmencitta, Diana, va multumesc, fetelor!

    • diana

      diana (Chef de cuisine) , 15 decembrie 2009

      imi place cum ai facut amandina,arata foarte apetisant si daca e cu sirop de zahar ars e superrrrrrr

    • Shari

      Shari (Chef de cuisine) , 15 decembrie 2009

      Cely, a iesit atat de buna!...

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 15 decembrie 2009

      Super prezentarea,sunt sigura ca este o bunatate.Felicitari.

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 15 decembrie 2009

      Delicioasa

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h 30 min

149 voturi

Ingrediente

  • Blat:
  • -oua –7
  • -faina -5 ½ linguri (cu varf)
  • -zahar –200 gr
  • -sirop de zahar ars (din 2 linguri de zahar)
  • -cacao-100 gr
  • -un varf de bicarbonat de sodiu stins in otet
  • -ulei – 4 linguri
  • Crema
  • -unt -1 pachet
  • -3 galbenusuri
  • -zahar- 1 ½ cana
  • -cacao -50 gr
  • -rom –o sticluta de 30 ml
  • Glazura
  • -glazura de ciocolata neagra de la Dr.Oetker(cumparata gata facuta) sau ciocolata topita cu putin unt si sirop de zahar ars.

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Shari

Văcuţa Moo

Sunt Văcuţa Moo cu care Creşte prichindelul mare, Bea lăpticul meu gustos Să ajungă sănătos

52 voturi    15 comentarii
30 min
Aperitive cu legume

Sarmale cu orez si cimbru

Se calesc toate ingredientele cu o cescuta de ulei, vreo 2, 3 minute, ca sa se dezvolte putin aromele.

89 voturi    20 comentarii
2h
Mancaruri cu carne

Sarmalute in foi de vita

Se amesteca toate ingredientele apoi se aseaza pe cate o frunza de vita putina carne tocata, si se

53 voturi    20 comentarii
2h
Mancaruri cu carne

alinab

eu sm facut amandina ta,arata asa de bine incat nu m-am putut abtine sa nu o incerc si intradevar a iesit fffffff buna dar o singura intrebare asi avea:cu cele 4 linguri de ulei ce ai facut?

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Torturi
Tort cu visine si branza

Tort cu visine si branza

Blatul: Eu am copt blaturile separat, dar voi puteti face unul si sa il taiati in doua. Separam ouale si mixam galbenusurile cu zaharul. Adaugam

0 voturi    0 comentarii
1h 10 min
Torturi
Tort de frisca

Tort de frisca

Se separa albusul de galbenus, albusurile se bat spuma cu zahar pana devine ca o bezea. Incorporam galbenusurile unul cate unul, apoi

1 vot    1 comentariu
45 min
Torturi