autor:

Varadi Silvia

» » Prajituri

Amandine

Autor: Varadi Silvia (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 09 septembrie 2009
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare


Crema:


Eu am facut mai intai crema deoarece necesita timp de racire la frigider 2 ore.


Intr-o craticioara se pune ciocolata rupta bucatele(eu am folosit ciocolata neagra cu 80% cacao)se adauga zaharul,coaja rasa de portocala si frisca lichida,se pune la foc mic pana se topeste complet ciocolata.


Se pune apoi la frigider pentru 2 ore.(eu am bagat crema la congelator pentru 30 de minute).


Se scoate si se bate cu mixerul la viteza mare pana devine o crema spumoasa si tare.


Blatul:


Se separa galebenusurile de albus in 2 vase separate.


Galbenusurile se freaca bine cu zaharu,vanilia si un praf de sare, isi dubleaza volumul,apoi se adauga faina,cacao si se amesteca bine,apoi se pun albusurile batute spuma tare,amestecand usor de jos in sus.Compozitia se toarna intr-o tava dreptunghiulara si se baga la cuptorul incins la 180gC.pentu 15-20 de minute.


Se lasa racit si se taine in 2 pe lungime.


Cat timp blatul este la cuptor se pregateste siropul:


Se face un sirop clasic din zahar lasat sa se caramelizeze,se adauga apa si esenta de rom.


Se lasa la racit.


In aceias tava in care am copt blatul se pune prima foaie se insiropeaza se adauga crema,al 2 blat si se insiropeaza.Apoi se mai lasa la frigider pana este gata fondantul.


Pentru fondant:


Intr-o cratita se pune zaharul si apa pe foc sa fiarba pana se leaga un sirop mai gros,se amesteca in el si se uda marginile cratitei ci o pensula cu apa rece sa nu se cristalizeze pe margini.Cand siropul a scazut si este mai gros se adauga mierea si se mai tine pe foc 2-3 minute,se adauga cacao, si patratelele de ciocolata ,se amesteca bine si se lasa putin la raci,sa nu fie foarte fierbinte.Daca se intareste prea tare se mai innmoaie la bainmarin.


Se scate prajitura din frigider si se portioneaza in patrate.Eu am luat fiecare prajitura in parte si am trecut-o prin glazura de ciocolata.


Se lasa la racit ,sa se intareasca glazura, iar apoi se orneaza in functie de preferita.


Aceasta reteta am luat-o de la Lory-Ely,de aici de pa gustos.


Am adaptat-o in functie de preferinta mea.


  • Reteta testata de 1 utilizator Ai testat si tu reteta?
  • lucia

    lucia (Chef de cuisine):

    super gustoasa, dar precum se vede nu am reusit sa o fac la fel de frumoasa.Nu ma descurc cu glazura deloc.Mi s-a intarit,am incalzit-o din nou...Poate ma misc eu prea incet.Daca poti sa imi dai un sfat raman datoare

  • 23 comentarii
  • Fara foto

  • anca

    anca (Chef de cuisine) , 24 mai 2011

    PRIMA MEA PRAJITURA CARE A IESIT SUPER.CEL MAI FERICIT E PRIETENUL MEU CARE ADORA CIOCOLATA.O RECOMAND CU TOATA PLACEREA.

  • Fara foto

    simona , 12 martie 2010

    imi pare rau ca am facut blatul cum ai scris tu,si nu cum stiam eu;ar fi fost mai bun ... iata cum:albusurile se bat cu zaharul,vanilia si sarea,iar cacao se amesteca cu 4 lg ulei si apoi se incoporeaza la galbenusuri,la final se adauga faina si 1 plic praf de copt.Iar blatul prefer sa-l impart in 2 si sa-l coc in 2 foi decat sa-l tai ca e mai greu sa-ti fie egal pe toata suprafata prajiturii.Blatul va fi la fel de generos chiar daca vrei sa reduci din oua.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 24 ianuarie 2010

    Am salvat reteta Silvia, si eu fac dar dupa alta reteta, am sa incerc sa le glazurez pe fiecare in parte, arata mult mai bine, aici sunt cele din mijloc, dar taiate mai subtiri.

    • Fara foto

      Silvia , 22 ianuarie 2010

      Maria,ma bucur tare mult ca v-au placut.

    • Vekas

      Vekas (Chef de cuisine) , 22 ianuarie 2010

      Silvia, am facut amandine dupa reteta ta de Craciun.Au iesit nemaipomenite.Musafirii au fost incantati.Mersi de idee.

    • flori de piatra

      flori de piatra (Chef de cuisine) , 19 ianuarie 2010

      Aspect impecabil.

    • Fara foto

      Corina , 09 ianuarie 2010

      Periculos de delicioasa......

    • joly-gina

      joly-gina (Chef de cuisine) , 02 ianuarie 2010

      delicioase

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 31 decembrie 2009

      Dragă mică gospodină, amandinele sunt foarte dulci. Aşa trebuie să fie! Silvioara, ai cele mai bune amandine şi cele mai frumoase!

    • Fara foto

      mica gospodina , 30 decembrie 2009

      nimic de zis sunt foarte bune, am incercat si eu dar nu prea mi-a iesit fondantul, si inca ceva sunt prea dulci am pus atata zahar cat este in reteta dar mi se par prea dulci, oricum daca asa trebuie sa fie inseamnma c e ok

    • Alice85

      Alice85 (Chef de cuisine) , 23 decembrie 2009

      vai da ma topesc dupa ele.felicitari

    • mihaela cecilia

      mihaela cecilia (Chef de cuisine) , 20 decembrie 2009

      Merita incercata aceasta reteta! Arata super bine prajiturile!FELICITARI!

    • mihaela idriceanu

      mihaela idriceanu (Chef de cuisine) , 16 decembrie 2009

      sigur nu le-ai cumparat de la cofetarie? glumesc!!! arata impecabil,felicitari! am salvat reteta.sarbatori fericite!

    • joly-gina

      joly-gina (Chef de cuisine) , 16 decembrie 2009

      FOARTE BUNE SI GUSTOASE

    • lumi

      lumi (Chef de cuisine) , 15 decembrie 2009

      esti specialista in prepararea acestor praji Felicitari!

    • anamaria

      anamaria (Chef de cuisine) , 15 decembrie 2009

      este si prajitura mea preferata.kiar nu imi pot da seama qm de arata atat de bine!felicitari!

    • anca

      anca (Chef de cuisine) , 15 decembrie 2009

      draga alina ai dreptate :prajiturile copilariei!!!! ce bune mai erau am gustul in gura!!!

    • lucica mihaila

      lucica mihaila (Chef de cuisine) , 25 noiembrie 2009

      Este prajitura preferata a sotului meu. Am facut de multe ori aceasta prajitura, dar niciodata nu am fost multumita de fondant. Cred ca am descoperit in aceasta reteta ceea ce nu stiam de fapt - fondantul. Multumesc Silvia!

    • Alina

      Alina (Chef de cuisine) , 27 septembrie 2009

      Prajiturile copilariei! Foarte bune !

    • Czompa

      Czompa (Chef de cuisine) , 16 septembrie 2009

      Deosebite!

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 15 septembrie 2009

      Vin si eu ca arata grozav. Ore cum sa fie la gust?mmmmmmmm

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 12 septembrie 2009

      Mie îmi plac mult amandinele. Să mă chemi când mai faci.

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 10 septembrie 2009

      Felicitari,pentru aceste minunate amandine din care eu personal am mancat.Sunt delicioase,prea putin spus.Draga Silvi0ara,meriti toate laudele.Din partea mea si a copiilor mei nota10 cu felicitari,pentru complexitate,claritate si felul cum ai expus reteta, pe intelesul tuturor.Ai facut niste amandine mai bune ca cele de cofetarie,avand o crema super-delicioasa.Se vede de fapt si in poze cum arata si procesul pe care l-ai executat.Felicitari !!!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

2h 40 min

201 voturi

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 12 oua
  • 12 linguri zahar
  • 8 linguri faina
  • 3 linguri cacao
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • un praf de sare
  • Pentru crema:
  • 500g ciocolata neagra(80% cacao)
  • 500ml frisca lichida La Dorna
  • 150g zahar
  • esenta de rom
  • coja rasa de portocala
  • Sirop
  • 250g zahar
  • 250ml apa
  • esenta de rom
  • Fondant
  • 500g zahar
  • 250ml apa
  • 3 linguri miere de albine
  • 2 linguri cacao
  • 4 tablete ciocolata neagra

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Varadi Silvia

Eclere cu crema de vanilie

Se pune in cratita untul,laptele,un praf de sare,zaharul,se aseaza pe foc mic si cand incepe sa clocoteasca

43 voturi    17 comentarii
45 min
Dulciuri diverse

Tort cu mouse de ciocolata alba

Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul si zaharul vanilat.

14 voturi    7 comentarii
2h 10 min
Torturi

Boccelute de clatite cu ciuperci

Pentru acest mic dejun se incepe prepararea de cu seara. Se pregatesc mai intai clatitele. Se curata

1 vot    1 comentariu
1h
Aperitive cu legume

anca (Chef de cuisine)

PRIMA MEA PRAJITURA CARE A IESIT SUPER.CEL MAI FERICIT E PRIETENUL MEU CARE ADORA CIOCOLATA.O RECOMAND CU TOATA PLACEREA.

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Prajituri
Prăjitură Nesquik

Prăjitură Nesquik

Modul de preparare al foilor: Se separă albușurile, care se bat spumă într-un vas metalic sau din sticlă. Treptat se adaugă

0 voturi    0 comentarii
1h 20 min
Prajituri
Prăjitura Bounty

Prăjitura Bounty

Mixați untul cu zahărul. Adăugați ouăle și laptele. Separat amestecați făina, cacaoa și ingredientele pentru crescut. În

0 voturi    0 comentarii
1h
Prajituri