Aripi de pui picante, la gratar, in saramura

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
Aripi de pui picante, la gratar, in saramura

Ingrediente

  • Pentru marinata:
  • -2 cepe tocate marunt;
  • -1 capatana de usturoi trecuta prin presa;
  • -cateva foi de dafin;
  • -o lingura piper boabe;
  • -1 lingurita de cimbru;
  • -cate o lingura de boabe coriandru si chimen, torefiate si zdrobite;
  • -un ardei iute sau o lingurita de chilly;
  • -2 linguri de mustar picant;
  • -200 ml vin rosu;
  • -25 ml otet balsamic;
  • -2 linguri de ulei de floarea-soarelui;
  • -sare.

Mod de preparare

Obs: Torefierea boabelor de coriandru si chimen presupune prajirea uscata a acestora cca 1-2 min, intr-o tigaie prapadita si numa’ buna de aruncat. Veti sti ca sunteti pe calea cea buna atunci cand semintele de chimen salta in tigaie precum puricii, iar din boabele de coriandru se degaja un miros aromat, caracteristic.

Pentru saramura

Varianta 1.

Se folosesc aceleasi ingrediente ca la marinata, cu urmatoarele diferente:

-se suplimenteaza (dupa gust) cantitatea de sare si ardei iute, pentru a obtine o mixtura putin mai sarata ca in mod obisnuit si – desigur – mult mai iute;

-nu se foloseste vin, ci doar putin otet balsamic, dupa gust;

-in lichidul obtinut – in cantitate suficienta pentru a acoperi aripile preparate – se adauga continutul integral al unei conserve (480 g) de rosii in bulion (pomodori pellati), tocate marunt;

-amestecul astfel obtinut se fierbe cca 5 minute, timp in care se adauga cozile de la o legatura de ceapa verde;

-In final, dupa racirea amestecului, se adauga o legatura de patrujel tocat marunt

Varianta 2. (economica)

Presupune folosirea marinatei preparata ca mai sus, care se fierbe cca 10 minute (deoarece contine si sucul din pulpele proaspete de pui, sau chiar bucatele de carne), dupa care se adauga rosiile in bulion, cozile de ceapa verde iar dupa racire, patrunjelul zapacit marunt.

Marinarea aripilor:

Ceapa se opareste, se scurge de apa, apoi se amesteca cu usturoiul si uleiul si se calesc impreuna 2-3 minute.

Ceapa si usturoiul se toaca marunt si se calesc cca 2 min in putin ulei. Se sting cu vinul rosu si otetul si se adauga celelalte ingrediente si atata apa cat sa acopere aripile de pui. Se omogenizeza bine, dupa care se toarna peste aripile de pui. Marinarea optima dureaza 5-6 ore si se face la temperatura camerei, dar se pot marina si rapid, in 2 ore, situatie in care temperatura marinatei se ridica si mentine la cca. 40 de grade.

Prepararea aripilor

Aripile se scot din baia de marinare, se infasoara fiecare in folie de aluminiu, cu grija, pentru a nu pierde sucul care rezulta in urma frigerii, apoi se pun pe gratarul incins si se prajesc cate 5-10 minute pe fiecare parte, in functie de marimea aripilor.

Se iau de pe gratar, se desface folia la un capat si se colecteaza sucul rezultat, apoi aripile se pun din nou pe gratar, pentru a prinde un pic de crusta si aroma de fum.

Pe masura ce aripile se iau de pe gratar, se introduc in saramura picanta, in care trebuie sa stea min. 3 min. pentru a prelua gustul ingredientelor.

Obs.

Sucul colectat din foliile de aluminiu se amesteca cu smantana sau iaurt slab, se asezoneaza cu cateva frunze tocate de patrunjel, cateva picaturi de suc de lamaie si va constitui sosul cu care vor fi servite copiilor sau persoanelor care nu agreaza sosurile iuti, aripile luate de pe gratar.

Se servesc cu cartofi copti in coaja, in carbuni.

(cartofii se spala cu peria, se zvanta, se cresteaza pe lung pana la junatate, se infasoara in folie de aluminiu si se pun in jar. Dupa cca 20 min se scot, folia se desface pe jumatate, iar in despicatura cartofului se pune 1/2 lingura de unt cu patrunjel. Se serveste in folie, ca dintr-o farfurioara)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise