autor:

Fara foto

» » Budinci

Budinca de cartofi

Autor: Dana Cernat (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 01 iunie 2005
Ti-a placut? Da-o mai departe!

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Dana Cernat (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 01 iunie 2005

Ingrediente
Pentru 10 portii: 3 kg cartofi, 10 oua, 300 g telemea, 1 kg sos de smantana, 100 g unt, 100 ml ulei pentru tavi, 500 g sos tornat, sare, piper, dupa gust, , Pentru sosul de smantana: 200 ml sos Bechamel, 200 g smântână, 50 g unt, sare., , Pentru sosul de tomat:,

Dificultate: Medie Timp: 1h 30 min

9 voturi

Mod de preparare

Cartofii se spala si se fierb in coaja, se racesc, se curata si se taie rondele, apoi se aseaza intr-un vas. Peste cartofi se adauga: sosul de smantana, 5 oua batute spuma, telemeaua rasa si piperul macinat.


Se amesteca usor componentele, se potriveste gustul si jumatate din compozitie se aseaza in tavi unse cu ulei. Cele 5 oua ramase se fierb si se taie in rondele, deasupra se adauga si se niveleaza compozitia ramasa in care s-a pus si untul. introduce tava la cuptor pentru gratinare. Cind budinca este frumos rumenita, se scoate de la cuptor, se orneaza si se serveste in farfurie cu sosul tomat deasupra.


Sos de smantana: Se amesteca pe foc sosul Bechamel cu 100 g smantana.


Se ia de pe foc, se adauga untul si restul de smantana si se sareaza.


Sos tomat: Se dizolva pasta de rosii in sucul de rosii si se fierbe circa 10 minute.


Se adauga vinul, zaharul, cimbrul si sarea continuand fierberea pina cand scade compozitia. Untul se adauga la sfirsitul fierberii, mentinindu-se vasul acoperit.


Se serveste la preparate din carne, legume, paste fainoase, precum si ca baza la formarea altor sosuri.

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

1h 30 min

9 voturi

Ingrediente

  • Pentru 10 portii: 3 kg cartofi
  • 10 oua
  • 300 g telemea
  • 1 kg sos de smantana
  • 100 g unt
  • 100 ml ulei pentru tavi
  • 500 g sos tornat
  • sare
  • piper
  • dupa gust
  • Pentru sosul de smantana: 200 ml sos Bechamel
  • 200 g smântână
  • 50 g unt
  • sare.
  • Pentru sosul de tomat:

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Dana Cernat

Mancare de cartofi cu smantana

Cartofii se curata, se spala si se taie cuburi; ceapa se curata, se spala, se taie marunt si se inabusa

236 voturi    2 comentarii
1h
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Cozonac moldovenesc

Se cerne faina intr-un vas adinc si se incalzeste laptele pe foc mic. In 250 de ml lapte se adauga

34 voturi    8 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse

Pui Hawaii

Preincalziti cuptorul la 175 de grade C. Amestecati faina, sarea si piperul intr-o punga de plastic.

24 voturi    15 comentarii
1h 10 min
Mancaruri cu carne


Adauga reteta
Retete
din Budinci
Budinca de cornuri

Budinca de cornuri

Se taie cornurile , se adauga 5-6 linguri zahar si se pune laptele caldpeste si se lasa sa se inglobeze bine in cornuri. Intre timp

1 vot    2 comentarii
50 min
Budinci
Budinca de ciocolata si migdale cu crema de unt

Budinca de ciocolata si migdale cu crema de unt

Toate ingredientele se cantaresc si se pastreaza la temperatura camerei pentru ~15 minute inainte de utilizare. Cuptorul se preincalzeste

2 voturi    0 comentarii
1h
Budinci