festivalul blogurilor gustoase

autor:

Fara foto

» » , Mancaruri cu carne, Retete de Craciun

CALTABOS

Autor: alina - maria buterchi (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 25 mai 2008
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Condimentele se vor pune macinate fin, combinate dupa gust. Tot materialul se trece prin masina de tocat, cu sita cu gauri mici, impreuna cu circa 300 g ceapa taiata marunt si calita in prealabil cu o lingura cu untura sau 2 linguri cu untedelemn (pina cind scade apa ce o lasa si devine lucioasa, fara sa se rumeneasca). La tocatura se adauga o lingurita rasa cu piper, 1/2 lingurita cu ienibahar, o lingurita cu virf de zahar (facultativ), 2-3 cuisoare pisate bine in piulita sau o lingurita cu nucsoara rasa prin razatoarea cu gauri mici, coriandru sau boabe de ienupar macinate, seminte si frunze de cimbru, la alegere, dupa gust. Cine doreste sa inmulteasca compozitia, poate adauga circa 100 g orez fiert cu 1/2 l apa; se fierb la foc mic (bobul va absorbi apa in intrgime, cind acesta este fiert si va ramine intreg). La tocatura se adauga 100-200 ml supa cu multa grasime, din oala in care a fiert capul de porc, amestecindu-se bine toate, ca sa aiba consistenta unei paste si potrivindu-se gustul cu sare fina. Cu ajutorul spritului sau prin masina de tocat, la care s-a montat tubul pentru cirnati, se umplu intestinele de caltabosi, legindu-se la ambele capete cu sfoara subtire. Cind toti caltabosii sint gata, se introduc in apa sau supa fierbinte (care a fiert in clocot) si, fara sa mai dea in clocot, se tin asa 50-60 minute, dupa care se scot cu strecuratoarea de macaroane, intepind din loc in loc cu un ac gros, sa iasa aerul, ca sa nu plesneasca si li se da drumul citeva minute in apa rece, apoi se aseaza pe platou.


Se consuma calzi sau reci. Dupa dorinta, se pot praji putin pe ambele parti inainte de a se consuma calzi cu mamaliguta sau cu piure de cartofi.

  • 4 comentarii
  • Fara foto

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 03 mai 2010

    Ce frumosi!

  • Cely Snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 17 octombrie 2009

    Mmmmmmm ce buni sunt mai ales de Craciun

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 17 octombrie 2009

    In zona noastra ,caltabosii se pregatesc din carne tocata,ceapa multa ,orez,sare,condimente si se fierb intr-un sos alb preparat din apa,vin alb,condimente(foi de dafin,piper boabe,boabe de coriandru,ienibahar).Se pot servi cu covrigi inmuiati in sosul in care au fiert...

    • nicoleta lacatus

      nicoleta lacatus (Chef de cuisine) , 07 iunie 2008

      mie-mi plac caltabosii afumati apoi fierti.retete ma duce cu gandul la craciun.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h

15 voturi

Ingrediente

  • 1/2 din ficat un rinichi 1/2 din plamini 1/4 din carnea si grasimea de la capul de porc 1/4 din slanina de la git (gusa) 1/4 din sorici 1/4 din carnea fiarta 1/2 din splina condimente: piper
  • ienibahar
  • coriandru
  • nucsoara rasa sau cuisoare

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de alina - maria buterchi

Ciorba de pui

Intr-o oala cu apa se pune la fiert un morcov, o radacina de patrunjel si o ceapa taiata marunt.

2 voturi    15 comentarii
1h 30 min
Borsuri si Ciorbe

cartofi frantuzesti

Cartofi de marime mijlocie, bine curatati si ne curatati de coaja se fierb acoperit cca 30 min, in

2 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

PUI TARANESC

Se ia puiul, se curata bine, se desface la mijloc si se introduce inauntru 50 gr. unt amestecat cu

0 voturi    1 comentariu
1h
Mancaruri cu carne

burdulea maria elena (Chef de cuisine)

Ce frumosi!

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Mancaruri cu carne
Pui dulce acrisor in stil asiatic

Pui dulce acrisor in stil asiatic

Acesta nu este un preparat pe care il gatesc in mod curent si nici nu sunt o fana inraita a mancarii asiatice, in schimb acest preparat

0 voturi    1 comentariu
30 min
Mancaruri cu carne
File de pui cu piure gratinat

File de pui cu piure gratinat

Puiul: Spalam fileul de pui apoi il stergem cu un servet. Intr-un vas amestecam uleiul, boiaua de ardei, vinul, patrunjelul si busuiocul

2 voturi    0 comentarii
1h
Mancaruri cu carne