Ceapa coapta, usturoi copt – bază pentru sosuri

Ceapa coapta, usturoi copt – bază pentru sosuri

Ingrediente

  • 200gr usturoi
  • 200gr ceapa
  • 50 ml ulei Unisol
  • Sare grunjoasa

Mod de preparare

Sosurile pentru fripturi, paste, zacusca ori tocane de legume (sau carne) se pot transforma intr-o experienta culinara cu ajutorul unei baze pentru sosuri/tocanuri, pe care o poti face acasa, relativ usor si ieftin.

Alege cepe foarte mici sau taie cepele mai mari in sferturi. Curata ceapa si lasa usturoiul in hainele sale. Taie doar partea de jos, de unde incepe radacina. Pune usturoiul la copt intr-o tava sau pe gratar si asteapta 20-25 de minute sa se inmoaie. Pune apoi ceapa intr-o cratita impreuna cu trei linguri de ulei Unisol si o jumatate de lingurita de sare grunjoasa si las-o pe foc mic (la cuptor ori pe gratar, daca ai unul pe care-l poti acoperi), pană se moaie bine de tot si incepe sa se rumeneasca.

Amesteca usturoiul cu ceapa si pune amestecul intr-un borcan steril (usturoiul se va zdrobi putin si va deveni pasta, dar nu e o problema). Sigileaza cu o lingură-două de ulei, strange capacul bine si da-i un „dunst” (o pasteurizare lenta, ce presupune invelirea borcanului in doua prosoape ce au fost scufundate in apa fierbinte). Pastreaza borcanele intr-un loc uscat si intunecos.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise