autor:

Fara foto

» » Borsuri si Ciorbe

Ciorba de burta, reteta de restaurant

Autor: ELENA YOSHIDA (Maestru bucatar)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 15 decembrie 2006
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Intr-o oala se pune burta spalata si curatata in prealabil la fiert in apa cu sare (sau poate sa fie si burta gata fiarta, se gaseste in comert).


Cand este fiarta pe jumatate se pune ceapa taiata in 4 si se mai fierbe pana cand burta devine moale.


Se scoate burta si se strecoara supa, dupa care se pune iar la fiert in oala, eventual se mai completeaza cu apa.


Burta se taie cuburi sau julien, intai fasii de 3-4 cm apoi feliute subtirele.


Separat se rade morcovul pe razatoarea cu ochiuri mici si se pune la calit in ulei la foc mic pana cand se moaie iar uleiul capata culoarea galbuie eventual se mai picura putin ulei daca se considera necesar.


Ardeiul rosu se taie cubulete si se pune in supa cu burta taiata, se fierbe pana se moaie ardeiul se adauga morcovul si se mai lasa putin sa fiarba apoi se ia de pe foc.


Se amesteca iaurtul, smantana, galbenusurile si se drege ciorba.


Se pune otet dupa gust pt acrit, sare si piper la servire se presara patrunjel verde tocat fin.

  • 40 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Sándor Simon , 16 februarie 2014

    corect

  • Fara foto

    Alynus Alessia Grosu , 02 noiembrie 2013

    da bunaaa

  • Fara foto

    Gavril Fanica , 01 octombrie 2013

    mai ai de invatat!!!!!!

    • Fara foto

      Lazar Roxana Alyna , 30 septembrie 2013

      nu e prea stralucita ciorbita asta incepand de la culoare nu cred ca nu e buna dar......

    • Fara foto

      toma mariana , 27 iulie 2013

      va multumesc pentru reteta foarte gustoasa dar si foarte usor de pregatit

    • Fara foto

      Sergiu Ciurtin , 17 iulie 2013

      eu am facut aceasta reteta astazi, ca e miercuri si postim, see you ciuperci in loc de burta... a iesit traznet! , multam Elena!

    • Fara foto

      Terezia Bold , 05 iunie 2013

      nu se adauga patrunjel la ciorba de burta si lipseste usturoiul.

    • Fara foto

      Galina Precup , 26 mai 2013

      nu prea arata bine prea alba trebuie mai galbena sa iese ciorba de burta.

    • Ctin

      Ctin (Maestru bucatar) , 22 octombrie 2012

      Fac a treia incercare in ultimele zile. Postarile anterioare nu mi-au fost acceptate. Pacat! Nici aceasta reteta NU seamana- cat de cat- cu o ciorba de burta; mai ales cu una de restaurant. Iarasi este pacat ca unele persoane- prieteni?!- lauda aceasta reteta in necunostinta de o astfel de reteta. Criticile aduse sunt intemeiate! De la o vreme multe persoane trimit retete nepotrivite (ca sa folosesc un eufemism). Le preiau/transcriu fara sa le verifice. Unii/unele scriu mai mult decat prepara/citesc.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 12 iulie 2012

      Eu gatesc des, familia mea adora ciorba de burta, insa am alta reteta.

    • Fara foto

      andreiutzuu , 07 iunie 2010

      miee mia iesit orice numa ciorba de burta nu:)):))

    • Fara foto

      ady , 07 mai 2010

      mie mia iesit zeama de dude :D

    • Fara foto

      morico , 03 aprilie 2010

      MIE MIA IESIT ZAMA DE PERE :))

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 13 martie 2010

      Imi place tare mult ciorba de burta...

    • Fara foto

      afro , 06 martie 2010

      este forte buna

    • Fara foto

      nicu , 27 ianuarie 2010

      fara un os cu maduva si ceva carnita pe el nu va avca gustul si savoarea adevarata de a fi servita si cu ochi

    • Fara foto

      gabriela , 30 decembrie 2009

      ACEASTA RETETA DE CIORBA DE BURTA ESTE EXTRAORDINARA.LA NOI ACASA ESTE TARABOI CAND FACEM CIORBA DE BURTA.SA VENITI LA BIHOR SA MANCATI O CIORBA DE BURTA ADEVARATA CA LA MAMA ACASA. VA PUP SI SA VENITI LA BIHOR IN VIZITA LA SUNCUIUS.:)

    • Fara foto

      ioana , 29 decembrie 2009

      nu este nimic interesant ati uitat sa puneti oasele sau carnea de vita care ii da savoare ciorbei si care ii da si culoarea galbena de grasime deasupra asa nu mai trebe prajiti in ulei morcovi razuiti Ai uitat de foile de dafin si de usturoi de ardeiul iute Dupa ce sa terminat de pus smantana se poate pune otet in care au fost murati ardei iuti Incercati asa o sa vedeti ca o sa va placa

    • Fara foto

      killer , 14 decembrie 2009

      nici eu nu am auzit de ciorba asta!!!eu am restaurant si va spun sincer ca e bataie pe ciorba de burta la mine in local nu am timp ca va scriam reteta de la bucatarii mei dar revin altadata cu ea. va salut si veniti in Constanta sa mancati ciorba de burta adevarata.

    • Fara foto

      adina , 14 noiembrie 2009

      e ok reteta,doar ca si gogosarul(optional)se pune crud la sfarsit in loc de verdeata,si nu e nevoie de facut liezonul cu zeama din ciorba ca se risca sa faca firicile,eu personal dau la ochi mic si vars incet compozitia mestecand usor...eu una sunt innebunita dupa ciorba de burta,dar sa fie doar de burta nu ciorba traditionala de burta...morcovul se caleste si se arunca se pune la ciorba doar uleiul,verdeata nu are ce cauta

    • Fara foto

      innocent (bucatar) , 09 noiembrie 2009

      Reteta e ok doar ca nu se pune morcovul,morcovul se arunca ramane doar uleiul galben-portocaliu strecurat pentru fata ciorba trebuie sa fie clara nu trebuie sa simti nimic solid in ea inafara de burta si gogosar,mai trebuia explicat cum se face liezonul si cum se adauga,in rest asta e reteta de restaurant a scriso perfect. Liezon= smantana galbenusurile de uo. Cand ciorba e gata fiarta,strecurata se da in clocot in prealabil se face liezonul,apoi se ia din oala cu polonicul si se toarna usor peste liezon pana liezonul ajunge la aceeasi temperatura(la o temperatura apropiata)cu cea din oala ,apoi se toarna liezonul peste ciorba se amesteca continuu pe tot parcursul operatiei si abia la sfarsit se pune fata uleiul de la morcovul ras calit. P.S.fata se poate pune si in farfurie nu pateste nimic ciorba.Pentru cine pune faina sa stiti ca faina,grisul se pune in restaurantele de 2 lei ca sa faca economie sa se ingroasa ciorba economic:). Pofta mare!!!

    • Fara foto

      Alex , 25 octombrie 2009

      Ce ciorba e asta cu siguranta ciorba de burta nu e.pai mai lipsea un ciorap si totul era ok.din partea mea bucatarul care a scris reteta si mai ales daca e femeie mai bine sasi schinbe meseria ca ciorba care a descriso ca e de burta,eu cred ca e o ciorba alla prostituanta

    • Fara foto

      gabriel , 02 octombrie 2009

      in plus fata de reteta am pus usturoi iar paprika am pus 2 verzi pe care i-am taiat in 4 (sa ii pot scoate dupa ce e gata ciorba),o lingura de faina sa iasa ciorba mai groasa , si un pic de condimente pentru ciorbe, este prima oara cand prepar ciorba de burta , in comparatie cu ciorba de burta pe care o serveam la restaurante este mult mai buna,stit cum e la restaurant o face cat mai economic sa le ramana si lor ceva bani secretul lor e multa apa si condimente :)))))))

    • Fara foto

      innocent (bucatar de 7 ani) , 30 septembrie 2009

      ciorba de burta este singura ciorba,supa care se serveste fara verdeata si se drege cu usturoi,usturoiul e baza la ciorba de burta da sa fie romanesc cel chinezesc sau cel turcesc oxideaza. App. care pune lamaie a incurcat ciorbele daca la burta pui lamaie la A'LA' grec ce mai pui? castraveti? :)) pofta mare!! in rest reteta e ok P.s. Nu se pune paprika se pune gogosar in otet taiat julien (fideluta) cya!!!

    • Fara foto

      mary , 06 septembrie 2009

      E super.

    • Fara foto

      Adreea , 05 septembrie 2009

      Este o reteta extraordinar de buna !!

    • Fara foto

      vio , 29 august 2009

      Pot sa spun ca este o reteta super buna. Am mai adaugat un pic de dafin si usturoi. Mersi de reteta si sper sa mai postezi retete la fel de bune.

    • Fara foto

      tony montana , 27 august 2009

      Sunt cel mai tare bucatar dupa ce-am facut ciorba

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 09 august 2009

      Chiar azi am facut ciorba de burta, sotului ii place tare mult.

    • Fara foto

      ionela , 09 aprilie 2009

      Se pun si oase la fiert.

    • titza

      titza (Chef de cuisine) , 21 martie 2009

      Aceasta nu poate fi adevarata reteta originala, deoarece, impreuna cu burta, se mai pun si oase de vita la fiert. Ca sa nu mai spun ca la unele restaurante cu pretentii, in loc de burta, ni se servesc in ciorba exclusiv zgarciurile rezultate de la fiertul oaselor. De asemenea, in reteta de mai sus lipseste cu desavarsire usturoiul, ciorba de burta originala se drege si cu mujdei. Iar fara ardeiul iute traditional nu poate fi o "reteta de restaurant". La restaurant smantana se serveste separat intr-un bol, si doar o mica parte este pusa de bucatar direct in ciorba. Patrunjel verde nu se pune in reteta de ciorba de burta originala si nici macar la cea de restaurant (vezi Radu Anton Roman - Bucate, Vinuri si Obiceiuri Romanesti).

    • Fara foto

      adrian , 28 februarie 2009

      Reteta de nota 10. Recomand!

    • Fara foto

      laur , 22 februarie 2009

      Eu nu am auzit patrunjel verde la ciorba de burta.

    • Fara foto

      anca adela , 22 ianuarie 2009

      Aceasta este adevarata reteta si este delicioasa!

    • Fara foto

      anca , 09 ianuarie 2009

      Super tareeee!

    • Fara foto

      Ana Marginean , 30 decembrie 2008

      Consider a fi o reteta adevarata, nu o gaselnita exprimata de ori ce neavenit. Acum o prepar si o sa las invitatii la masa sa-si exprime fiecare o parere, dupa care o sa va aduc la cunostinta.

    • Fara foto

      ioana , 14 octombrie 2008

      Daca burta nu e fiarta, se pune la fiert 2-3 ore singura, apoi se strecoara, se pune apa curata si se mai da la fiert, se mai adauga carne de vita, zarzavaturi, foi de dafin, usturoi. Dupa ce a fiert, se strecoara, se taie burta fideluta, se adauga in supa, dupa care se gateste cum scrie mai sus. E foarte gustoasa daca mai adaugati ardei iute sau otetul dupa ardei iuti.

    • Fara foto

      Seba , 23 iulie 2008

      La aceasta reteta mai adaugati lamaie si usturoi ;)

    • Fara foto

      sim , 25 iunie 2008

      super!ca la mama acasa!go on!

    • Fara foto

      eu , 08 iunie 2008

      am fakut aceasta reteta,mi-a iesit super........

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

3h

872 voturi

Ingrediente

  • 1,5 kg burta,
  • 1-2 cepe,
  • 1 morcov mare sau 2 mici,
  • iaurt 500g,
  • smantana 200g,
  • 1 paprika rosu mare,
  • 2 galbenusuri,
  • 5-6 lg de ulei,
  • patrunjel verde,
  • otet
  • sare
  • piper.

Raporteaza reteta

Printeaza reteta

Sándor Simon

corect

Ti-a placut? Da-o mai departe!
coca cola

Adauga cate un ingredient* pe rand si vei gasi retetele dorite pentru cei dragi.
* adauga pe rand si apasa butonul "adauga" dupa fiecare ingredient



Adauga reteta
Retete
din Borsuri si Ciorbe
Supa crema de dovleac cu praz si cartofi

Supa crema de dovleac cu praz si cartofi

Dovleacul se curata de coaja, se indeparteaza semintele si se taie felii mici. Se pune dovleacul feliat intr-o tava tapetata cu hartie

2 voturi    2 comentarii
1h
Borsuri si Ciorbe
Ciorba taraneasca cu carne de porc si legume

Ciorba taraneasca cu carne de porc si legume

Carnea se spala, se portioneaza si se pune la fiert intr-o oala cu 2 litri de apa si cu putina sare. In primele minute de fiert se spumeaza.

24 voturi    22 comentarii
1h 30 min
Borsuri si Ciorbe