autor:

Doina  Varga

» » Borsuri si Ciorbe

Ciorba de fasole cu afumatura

Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 21 iunie 2009
Ti-a placut? Da-o mai departe!

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 21 iunie 2009

Ingrediente
500 g fasole boabe, 700-800 g afumatura (picioare sau ciolan de porc), 1-2 morcovi, 1 ardei rosu, 2 cepe, 2 rosii, 1 pastarnac, 1 bucata de telina, 4-5 ciuperci champignon (optional), verdeata (loboda, spanac), 1 legatura patrunjel, 1 fir de leustean, 300 ml bulion, 50 ml ketchup de rosii si ardei rosii (de casa), 20 ml ulei, 1 cub sau 1 lingurita concentrat de ciuperci sau costita afumata (optional), sare, piper, paprika, 1 frunza dafin

Dificultate: Redusa Timp: 1h 30 min

75 voturi

Mod de preparare

Fasolea se spala si se lasa in apa rece cu o seara inainte. Afumatura se parleste daca mai trebuie, se rade cu cutitul si se spala bine.


Intr-o oala (de fiert sub presiune) se pune carnea la fiert in apa rece fara sare. Spalati fasolea, alegeti-o (cand e umflata se alege mult mai usor) si puneti-o la fiert intr-o alta oala in 3 litri de apa rece.


In timp ce fierb carnea si fasolea, curatati si tocati marunt toate celelalte legume si zarzavaturi. Intr-o craticioara sau tigaie puneti uleiul si caliti toate legumele tocate, incepand cu morcovii, ceapa, apoi adaugati telina, pastarnacul, ardeii, ciupercile si rosiile. Amestecati cu o lingura de lemn, adaugati verdeata tocata (loboda si spanacul), bulion, ketchup, sare, piper (concentratul de ciuperci sau costita).


Dupa ce a fiert fasolea (aproximativ 60 minute) puneti peste ea legumele calite si sa lasati sa fiarba la foc mic.


Dupa ce a fiert carnea, scoateti-o pe o farfurie, puneti peste ciorba zeama de la carne, foaia de dafin si lasati-o sa fiarba in continuare la foc mic cu capac.


Scoateti oasele din carne, portionati-o si adaugati-o in ciorba. Dregeti gustul, adaugati patrunjelul si leusteanul tocate iar cine vrea o poate acri direct in oala sau la masa cu putin otet, zeama de lamaie sau bors.


Pofta buna.

  • 13 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    So Ioan Stefan , 13 august 2014

    multumim pt retete e fff buna

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 mai 2010

    O bunatate !

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 29 aprilie 2010

    Delicioasa ! La fel ca toate retetele tale, Doina....

    • mihaela cecilia

      mihaela cecilia (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2010

      Foarte buna!

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2010

      Foarte buna si eu fac asa cu fasole tarcata.

    • Doina  Varga

      Doina Varga (Chef de cuisine) , 10 martie 2010

      Dragi prietene, o perioada de timp nu voi mai raspunde la comentariile voastre. Mie imi place de multe ori sa glumesc, dar de aici pana la a fi acuzata de una si de alta este cale lunga. Daca aveti intrebari legate de reteta, va rog sa imi trimiteti un mesaj privat. Va multumesc anticipat.

    • costy1969

      costy1969 (Chef de cuisine) , 09 octombrie 2009

      foarte buna reteta,felicitari,eu mai adaug si carnati afumati,dar fara ciuperci.

    • Doina  Varga

      Doina Varga (Chef de cuisine) , 14 august 2009

      Care vrei, Mirey. :) Mai fac acum, in week-end.

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 13 august 2009

      Farfuria mea care e ???...Felicitari!

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 01 august 2009

      Delicios. Am mancat.Eu nu am faut,dar voi face cat de curand.Imi place

    • flori de piatra

      flori de piatra (Chef de cuisine) , 23 iunie 2009

      Multumesc pentru invitatie.Esti draguta.

    • Doina  Varga

      Doina Varga (Chef de cuisine) , 23 iunie 2009

      Ma bucur ca iti place. Intr-adevar gustul este minunat. Vino la masa, ti-am pregatit o farfurie.:)

    • flori de piatra

      flori de piatra (Chef de cuisine) , 23 iunie 2009

      Nu am pus niciodata ciuperci in ciorba de fasole.Mi se pare interesanta ideea.Cred ca acest amestec de arome(ciuperci+afumatura, etc.)ii da o savoare deosebita produsului final, iar despre aspect ce sa mai zic (!?), arata super... (mi-e foame deja...)

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h 30 min

75 voturi

Ingrediente

  • 500 g fasole boabe
  • 700-800 g afumatura (picioare sau ciolan de porc)
  • 1-2 morcovi
  • 1 ardei rosu
  • 2 cepe
  • 2 rosii
  • 1 pastarnac
  • 1 bucata de telina
  • 4-5 ciuperci champignon (optional)
  • verdeata (loboda
  • spanac)
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 fir de leustean
  • 300 ml bulion
  • 50 ml ketchup de rosii si ardei rosii (de casa)
  • 20 ml ulei
  • 1 cub sau 1 lingurita concentrat de ciuperci sau costita afumata (optional)
  • sare
  • piper
  • paprika
  • 1 frunza dafin

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Doina Varga

Papanasi fierti cu smantana si dulceata

Sunt mai sanatosi fierti si constituie un desert delicios, aromat si foarte apreciat. Puneti branza

70 voturi    19 comentarii
30 min
Dulciuri diverse

Friptura inabusita din carne de porc si vitel

Fripturile inabusite nu pierd nimic din savoarea celor prajite sau la cuptor, sunt foarte moi, gustoase

17 voturi    2 comentarii
1h 45 min
Fripturi

Ciuperci umplute cu praz si sunca (crenvursti)

Se spala ciupercile cu apa rece, se scurg, se rup piciorusele, apoi se aseaza palariutele intr-o

7 voturi    0 comentarii
45 min
Aperitive

constanta proca (Chef de cuisine)

O bunatate !



Adauga reteta
Retete
din Borsuri si Ciorbe
Ciorba de salata- reteta ardeleneasca

Ciorba de salata- reteta ardeleneasca

Aceasta este una dintre ciorbele mele preferate pe care o pregatea bunica mea, iar acum a devenit si preferata sotului meu, deci a casei.

1 vot    0 comentarii
45 min
Borsuri si Ciorbe
Ciorbita de legume

Ciorbita de legume

Zarzavatul si legumele se toaca bucati medii . Mai intai se pun la fiert radacinoasele (telina, ceapa, morcovii, postarnacul).Dupa

0 voturi    0 comentarii
1h
Borsuri si Ciorbe