autor:

Fara foto

» » Borsuri si Ciorbe

ciorba de hamei

Autor: Marius - Octavian Filip (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 26 mai 2008

Alte retete din aceeasi categorie
Ti-a placut? Da-o mai departe!
Autor: Marius - Octavian Filip (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 26 mai 2008

Ingrediente
1/2 kg hamei, 1/2 kg rosii sau suc de rosii, o ceapa, 25 g faina, 3 linguri untdelemn, 100 ml smintina, frunze de patrunjel, telina, oase afumate.

Dificultate: Ridicata Timp: 2h 30 min

0 voturi

Mod de preparare

Hameiul este o planta care creste salbatic pe marginea sau in luminisurile padurilor, sau cultivat pentru prepararea berii.Au exact acelasi aspect, consumindu-se primavara ca sui urzicile.Devine repede fibros (lemnos) si atunci nu mai este bun de ciorba.


Se recolteaza numai virfurile lujerilor fragezi, care se rup usor, circa 7-8 cm de la virf, cu frunzulitele aferente.


Se spala bine ca si urzicile si manunchiurile se taie in bucati de cite 3-4 cm lungime.Oasele afumate se fierb in circa 1 1/2 l apa rece cu o ceapa taiata marunt.Dupa cca o ora, se adauga hameiul si se fierbe pina cind se moaie (cca 30 minute).


Se pregateste sosul romanesc astfel:faina se amesteca intr-o tigaita, pe foc mic, pina cind capata culoarea maro-deschis, amestecind tot mereu ca sa nu se arda, apoi se ia de pe foc, adaugind untdelemnul si o ceapa rasa fin, un virf de lingurita cu boia dulce, amestecindu-se toate un minut ca numai la caldura tigaitei ceapa sa-si dezvolte aroma.


Se adauga, apoi, cite putin din supa, amestecind ca sa nu se formeze cocoloase, se desarta peste restul de supa, se acreste dupa gust, se adauga sare, daca este cazul si se completeaza lichidul cu apa, daca este necesar.Dupa ce a fiert citeva clocote, se ia de pe foc se adauga aromele,din fiecare cite putin si se drege cu smintina. II.


Se poate prepara mai simplu si mai repede astfel.Untdelemnul se infierbinta cu o lingurita de ceapa rasa fin 1/2 minut la foc mic, direct in oala, fara sa se rumeneasca, se pune imediat boiaua sau pasta de ardei, si, dupa ce s-a amestecat de 2 ori, se stinge cu apa simpla.Cind clocoteste, se pun cartofii si, dupa ce acestia au fiert, faina diluata cu apa rece se amesteca cu supa, completindu-se cu acreala dorita si cu apa; se adauga o lingurita cu \"Vegeta\" sau sare , daca este necesar.Dupa ce a fiert citeva clocote, se ia de pe foc si se drege cu smintina.Ciorba se acreste cu sucul de rosii si se aromeaza si se drege cum s-a aratat in reteta precedenta.


Se poate pregati si fara sos.Cind hameiul este fiert, cu sau fara carne sau cu oase afumate, ciorba se acreste cu bors, suc de rosii sau cu alta substanta acra, se sareaza si se lasa sa mai fiarba citeva clocote.Apoi, se ia de pe foc si se drege dupa ua din variantele aratate la inceputul capitolului.Pentru aroma se adauga leustean sau patrunjel si telina.
Retete
Alte retete din Borsuri si Ciorbe

Ciorbita de pui ca la tara

Splam bine aripioarele si le taiem in doua ,dupa care le punem la fiert in oala si cand incepe

10 voturi    1 comentariu
1h
Borsuri si Ciorbe

Ciorba radauteana

Curatam ceapa, morcovii, pastranacii si telina. Indepartam cotoarele ardeilor si inlaturam samburii.

13 voturi    7 comentarii
1h 40 min
Borsuri si Ciorbe

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Ridicata

Timp

2h 30 min

0 voturi

Ingrediente

  • 1/2 kg hamei
  • 1/2 kg rosii sau suc de rosii
  • o ceapa
  • 25 g faina
  • 3 linguri untdelemn
  • 100 ml smintina
  • frunze de patrunjel
  • telina
  • oase afumate.

Raporteaza reteta

Retete
de Marius - Octavian Filip

ciorba de ardei si varza

Carnea spalata se pune la fiert cu apa. Intre timp se taie varza fideluta, se presara cu sare si

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Borsuri si Ciorbe

ciorba cu perisoare de peste

Zarzavatul si ceapa, rasa prin razatoare cu gauri mari, se calesc 2 min cu 2 linguride ulei. Apoi

1 vot    2 comentarii
2h
Borsuri si Ciorbe

ciorba de fasole boabe cu ciolan afumat

Fasolea se alege si se pune la inmuiat cu o seara inainte. A doua zi se schimba apa si se pune la

9 voturi    1 comentariu
1h 40 min
Borsuri si Ciorbe


Adauga reteta
Retete
din Borsuri si Ciorbe
Sarbusca - ciorba moldoveneasca

Sarbusca - ciorba moldoveneasca

Curatam cartofii, ii spalam , apoi ii taiem cubulete. Morcovii ii curatam, ii spalam si ii taiem cubulete, la fel si ardeiul gras rosu. Ceapa

0 voturi    0 comentarii
50 min
Borsuri si Ciorbe
Ciorba ruseasca cu sfecla rosie

Ciorba ruseasca cu sfecla rosie

Se curata ceapa, morcovul, ardeiul gras si se dau prin razatoare. Intr-o oala se incinge uleiul si se calesc. In ultimul timp, ca sa

0 voturi    0 comentarii
1h
Borsuri si Ciorbe