autor:

valentina ionita

» » Borsuri si Ciorbe

CIORBA DE PESTE TARANEASCA

Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 25 martie 2009
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Zarzavatul se curata,se spala,se toaca cubulete,se da prin razatoare sau se taie pestisori si se pune la fiert in apa rece.Cand zarzavatul este patruns se adauga orezul ales si spalat foarte bine.


Se curata pestele,se scoate osul amar de la cap,iar dupa ce a fost spintecat si s-au scos intestinele,se spala repede fara a fi tinut prea mult in apa.


Se taie bucati potrivite si cand zarzavatul si orezul sunt aproape fierte,se adauga borsul clocotit in prealabil, 2 catei de usturoi pentru aroma,rosiile tocate marunt si se potriveste de sare, clocoteste,se lasa focul mic, se adauga bucatile de peste si se lasa sa fiarba in functie de marimea bucatilor de peste pana se inmoaie si intra furculita foarte bine in carnea de peste.Cand a fiert pestele se adauga verdeata tocata marunt,galbenusul de ou batut si amestecat cu cateva linguri de zeama din ciorba pentru a ajunge la aceeasi temperatura (sa nu se taie) si se opreste focul.


Ciorba se serveste calda sau rece dupa preferinta,cu mamaliguta si ardei iute.


Se poate servi ciorba cu pestele in aceeasi farfurie sau zeama intr-o farfurie si pestele separat...

  • Reteta testata de 2 utilizatori Ai testat si tu reteta?
  • COSTINELA  M.

    COSTINELA M. (Chef de cuisine):

    Excelenta ! Am facut-o dintr-un somn si am acrit-o cu bors magic cu smantana.

  • Fara foto

    COSTEL (Bucatar sef):

    EU CRED CA LA O CIORBA DE PESTE ESTE OBLIGATORIU SA SE GATEASCA CU MAI MULTE FELURI DE PESTE.SI(IMI CER CSUZE DACA GRESESC)NU CRED CA AR TREBUI DRES CU OUA.PESTELE NU PREA MERGE CU OU

  • 42 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    silvia , 12 iulie 2014

    Correct,pestele nu e burta,as a CA nu se pine out categoric

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 23 iunie 2014

    Cu mult drag Vasilica.Multumesc mult pt incredere.

  • Fara foto

    Vasilica Neagu , 23 iunie 2014

    Mi-a iesit o minune de ciorbita! Multumesc pt reteta!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 21 iunie 2014

      multumesc...cui nu/i place,nu?

    • Fara foto

      Costicareta Paval , 21 iunie 2014

      imi place ciorba de peste foarte mult

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 17 iunie 2014

      spor la gatit. multumesc mult. o sa va placa cu siguranta

    • Fara foto

      Mihai Tudurean , 16 iunie 2014

      sper sa-mi iasa. multumesc!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 05 februarie 2014

      multumesc...

    • Fara foto

      Dancu Stefan , 05 februarie 2014

      E BUNA ;DAR E MAI BUNA LA GALATI

    • Fara foto

      Pavel Mitica , 02 februarie 2014

      Mi-a iesit o minune de ciorbita! Multumesc pt reteta!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 01 februarie 2014

      Multumesc mult... Spor la treaba si pofta buna...

    • Fara foto

      Pavel Mitica , 01 februarie 2014

      acum o fac si eu

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 24 noiembrie 2013

      Va multumesc .adauga un comentariu...

    • Fara foto

      Proca Constanta , 24 noiembrie 2013

      O bunatate !

    • Fara foto

      Ioan Vaideanu , 24 iulie 2013

      deliciu/////super

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 12 februarie 2013

      Ce buna!

    • Fara foto

      Sabina (Maestru bucatar) , 13 septembrie 2012

      De cand mama m-a facut nu am auzit expresia de ciorba TARANEASCA de peste . M-am nascut cu pestele la poarta , fiind dunareanca , dar adausul de taraneasca la ciorba de peste nu am auzit inca . Da, stiu insa de ciorba LIPOVENEASCA de peste . Asa as mai zice , dar reteta acestui fel de mancare cum numai rusii lipoveni stiu sa o prepare difera de reteta de aici . Sa fiu scuzata doamna Valentina Ionita ! Pacat , ca nici in articolul referitor la mancarurile dobrogene nu sunt amintiti si rusii lipoveni la specificul locurilor , ci numai grecii si turcii !

    • Fara foto

      violeta ilie (Chef de cuisine) , 13 septembrie 2012

      Se vede ca nu esti baltaret . Este intradevar o ciorba taraneasca si nu un bors pescaresc . In delta nu sunt tarani in sensul de lucratori ai pamantului . Acolo sunt pescari iar cand isi fac borsul in balta nu au ingredientele date de tine in reteta . Ei au o ceapa un morcov , un ardei gras , o ciusca , cateva rosii si nici nu le trebuie mai mult deoarece ei au peste , peste mult si variat . Cu o capatana de usturoi pentru mujdei si o bucata de paine sai mamaliga mananca de rup ! Asta e varianta pescareasca . Vrei peste , nu orez , ca nu-i tocana sau ghiveci . In rest , cred ca e buna . Tine de foame .

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 25 mai 2010

      O bunatate !

    • Fara foto

      COISTEL , 17 martie 2010

      AM O NELAMURIRE.DACA PUI BORS IN OALA CUM POTI DENUMI RETETA CIORBA DE PESTE?

    • Fara foto

      Gemilovici , 24 februarie 2010

      NICIO MASA FARA PESTEEE. Are dreptate Tatar Nicu. In felul asta i se schimba radical gustul. As vrea mai multe retete cu peste ca abia acum "am intrat in bucatarie". Si va jur ca ii place sotiei :-) .

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 17 februarie 2010

      Multumesc..Noua ne place tare mult ciorba de peste...

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 17 februarie 2010

      E foarte buna.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 16 februarie 2010

      Multumesc...

    • flori de piatra

      flori de piatra (Chef de cuisine) , 16 februarie 2010

      Foarte gustoasa!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 05 ianuarie 2010

      Va multumesc mult...

    • ralukpsk

      ralukpsk (Bucatar) , 21 decembrie 2009

      Am mancat o data la cineva din Ct si mi-a placut. Voi incerca reteta ta cu mici schimbari. Sper sa-mi iasa la fel de gustoasa! ;)

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 20 decembrie 2009

      Tentanta cirba ta

    • Fara foto

      maria mihalache , 20 decembrie 2009

      Imi place aceasta ciorba............buna , sanatoasa.

    • Fara foto

      georgette , 26 octombrie 2009

      ciorba a iesit delicioasa, si o sa mai fac si alta data. multumesc.

    • Fara foto

      Cristina , 02 octombrie 2009

      Dupa cum suna reteta sigur iese un bors excelent.Maine am invitati la masa asa ca o testez. Atata ca nu gasesc aici decat crap :(

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 26 septembrie 2009

      Multumesc mult...

    • Fara foto

      felicia , 11 septembrie 2009

      Este reteta pe care o cautam. Am si gatit-o: ciorba e delicioasa si miroase grozav. Recomand reteta.

    • zana b.

      zana b. (Chef de cuisine) , 15 august 2009

      Nici eu nu prea ma dau in vant dupa astfel de ciorbe,dar mai gatesc din timp in timp.Bravo si multe felicitari arata grozav!!!!!!

    • vera

      vera (Chef de cuisine) , 14 august 2009

      Ce idee buna ciorbita ta de peste, arata ft bine!

    • Czompa

      Czompa (Chef de cuisine) , 14 august 2009

      Arata tare bine!

    • Crystyna

      Crystyna (Chef de cuisine) , 14 august 2009

      La noi nu se prea mănâncă Ciorbă de peşte în familie, dar voi încerca şi eu reţeta.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 14 august 2009

      Da, arata tare bine.

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 13 august 2009

      Valentino ...felicitari pentru ciorbita !!! Cu cat punem mai multe feluri de peste cu atat va iesi mai gustoasa ciorba. Cu mamaliguta nu am mancat-o niciodata, doar cu ardei iute. Dar...merita incercat !

    • Tatar Nicu

      Tatar Nicu (Chef de cuisine) , 04 august 2009

      Eu as pune la fiert cu legumele niste peste mic(capelin,hamsie)pe care il strecor dupa ce fierbe(ca lipovenii)

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 28 iulie 2009

      Multumesc din suflet pentru aprecieri...

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 28 iulie 2009

      Hmmm trebuie incercata,mi-ai facut o pofta teribila.Felicitari pentru ciorbica si prezentarea, care este la superlativ.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

30 min

185 voturi

Ingrediente

  • Se poate folosi unul sau mai multe sortimente de peste
  • Am folosit pentru aceasta ciorbita numai crap .La ciorba se foloseste si capatana si coada)
  • 1 morcov
  • 1 albitura
  • 3 felii de telina
  • 2 buc ardei gras
  • 2 cepe
  • 2 catei de usturoi pentru aroma
  • sare,piper dupa gust
  • 2 rosii
  • 3-4 linguri cu orez
  • 1-1,5 l bors sau se poate acri cu otet dupa gust
  • leustean verde
  • tarhon verde
  • un galbenus de ou

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de valentina ionita

Vinete pane in aluat de clatite de post

Vinetele se taie rondele, se stropesc cu zeama de lamaie , se trec prin aluatul de clatite si se

7 voturi    3 comentarii
30 min
Aperitive cu legume

Macrou afumat

Pestele se tine putin la decongelat,se decapiteaza,se scot intestinele si se curata bine in interior

39 voturi    46 comentarii
2h
Aperitive cu peste

ŞALĂU CU MAIONEZĂ ŞI OUĂ DE PREPELIŢĂ

Şalăul se fierbe, se dezosează, se taie mărunt, se amestecă cu maioneza, se adaugă firele de

2 voturi    2 comentarii
30 min
Aperitive cu peste

silvia

Correct,pestele nu e burta,as a CA nu se pine out categoric

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Borsuri si Ciorbe
Ciorba de loboda

Ciorba de loboda

Curatam si spalam bine legumele in mod special loboda si stevia in multe ape.Morcovii si albitura se curata si se dau prin razatoarea

0 voturi    0 comentarii
1h
Borsuri si Ciorbe
Supa crema de dovleac cu praz si cartofi

Supa crema de dovleac cu praz si cartofi

Dovleacul se curata de coaja, se indeparteaza semintele si se taie felii mici. Se pune dovleacul feliat intr-o tava tapetata cu hartie

4 voturi    3 comentarii
1h
Borsuri si Ciorbe