Cum se face coliva

Cum se face coliva

Complexitate
redusa
Cum se face coliva

Ingrediente

  • 500 g grau decorticat sau arpacas,
  • 350 g zahar sau miere,
  • 250 g nuci macinate,
  • vanilie,
  • rom,
  • coaja rasa de lamaie,
  • zahar pudra,
  • cacao si bomboane pentru decor.

Mod de preparare

Cum se face coliva

Graul se spala in mai multe ape (7 sau 9 spune traditia religioasa) si apoi se lasa in 3 litri de apa, de cu seara, la inmuiat. A doua zi se fierbe la foc mic amestecand sau miscand oala din timp in timp, ca sa nu se prinda graul de fundul vasului. Daca mai trebuie apa, se mai adauga. Cand este fiert - dar asta presupune cateva ore - bobul este umflat, crapat, "inflorit" si foarte moale. Se lasa atunci sa scada apa, si cand a scazut bine de tot - coliva trebuind sa fie consistenta nu moale sau curgatoare, se inchide focul si se lasa la racorit cu un prosop umed peste vas, ca sa nu prinda pojghita. Dupa ce se racoreste bine, sa adauga zaharul (sau mierea) si se mai pune pe foc pana cand acesta este complet dizolvat, timp in care se amesteca des pentru ca sa nu se prinda. Racorita, coliva se amesteca cu coaja de lamaie, 2 pliculete de zahar vanilat, nucile macinate (puteti pastra 2-3 linguri pentru decor) si o fiola de esenta de rom. Se pune pe un platou, i se da forma de tort, patrat, rotund sau oval, iar pe deasupra se presara nuca macinata pusa deoparte, apoi zaharul pudra, iar praful de cacao se foloseste pt a desena diverse forme (cruce, daca e o coliva pentru biserica, orice alt desen daca este pentru consumul zilnic) pe coliva. De asemenea se folosesc si bomboane sau alte ornamente pentru decor.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise