autor:

Nicusor

» » Cocteiluri si lichioruri

Coniac (brandy) de casa

Autor: Nicusor (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 25 ianuarie 2011
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Nu i-am spus cognac” pentru a nu intra in conflict cu cei de la Bureau National Interprofessionel du Cognac. Este o bautura asemanatoare coniacului, asa cum se prepara intr-o comuna din Timis, Teremia Mare, o renumita regiune viticola din Banat. O preparau svabii si avea un gust minunat. Prima data am baut coniac de Teremia prin 1985, pe vrema cand lucram in televiziune si am avut o emisiune acolo pentru redactia in limba germana a TVR. Gazdele au fost foarte primitoare si ne-au intretinut” cu mancare si bautura pe toata durata filmarilor. Si pentru ca filmarile au durat suficient de mult, de dimineata pana seara, am avut timp sa fur reteta”. Nu ma gandeam ca o voi pune in aplicare pana in 1993. Atunci ne-am cumparat o casa si aveam in curte si o vita de vie. Micuta, dar suficienta cat sa fac vin sau coniac pentru noi. Mi-am cumparat si o carte de oenologie, pentru a invata mai multe despre vin si despre distilarea strugurilor.


Dupa ce se culeg strugurii, se pun intr-un butoi si se zdrobesc boabele, se pune capacul si se lasa la soare, cel putin 2-3 saptamani. Sa nu umpleti complet butoaiele, sa lasati loc pentru fermentat. Nu adaugati drojdie. Daca strugurii nu sunt foarte dulci, puteti adauga 1-2 kg de zahar, nu mai mult. Tineti butoaiele bine astupate, pe toata durata fermentatiei. Este o fermentatie anaeroba, nu este ca la vin, cu dop de aerisire in apa.


Dupa minim 2 saptamani, ascultati din cand in cand butoaiele. Daca mai bolborosesc, inseamna ca nu s-a terminat fermentatia. Cand nu se mai aude nimic, desfaceti butoaiele si gustati putin vinul”. Trebuie sa fie putin acrisor, inseamna ca s-a transformat tot zaharul din struguri in alcool.


Se obtine un asa-zis vin de maxim 10 grade.


Apoi urmeaza distilarea, pentru care aveti nevoie de un alambic. Cam asa arata: un vas inchis care se pune pe foc mic, aburul format trece apoi printr-o serpentina racita permanent cu apa, iar distilatul se aduna intr-un vas. Eu am improvizat alambicul” dintr-o oala sub presiune de cel putin 8 litri (kukta ii spune la noi) si o teava de cupru.


Puneti 6 litri in kukta, inchideti capacul si puneti-o pe foc. Lasati focul mare timp de 5 minute, apoi micsorati flacara pana aproape de minim. Dupa aproximativ o ora trebuie sa iasa prima tura de coniac. Bautura trebuie sa fie limpede, limpede. Puteti vedea cum functioneaza urmarind filmuletul.


La o kukta scoateti aproximativ 1,5 litri de batura, care va avea in jur de 25 de grade. Procedati la fel pana terminati tot butoiul. Spre deosebire de rachiu sau tuica, pentru a obtine un coniac de calitate trebuie sa il distilati de doua ori. La a doua distilare puneti in kukta 3 litri din prima tura de coniac si 3 litri de apa. Veti obtine astfel 2 litri de coniac bun. Din 60 de kg de struguri obtineti 10 litri de coniac de ~40 grade.


Coniacul adevarat se pastreaza apoi in butoaie de stejar, cel putin 1 an. Conform clasificarii BNIC (Bureau National Interprofessionnel du Cognac) aveti un coniac de calitate V. Daca il pastrati 2 ani veti obtine calitatea VS iar pentru cel pastrat peste 4 ani, calitatea devine VSOP. Bauturile pastrate mai mult de 6 ani in butoaie de stejar vor avea pe sticla calitatea XO Extra Gold. Acestea sunt cele mai fine bauturi, dar si cele mai scumpe.


Din pacate, noi in casa nu prea avem butoaie de stejar. Dar putem obtine o imbatranire” artificiala folosind pliculete de ceai negru. La un litru de coniac folosesc 2 pliculete de ceai negru, pe care le tin acolo cel putin 2 saptamani. Asa am obtinut un coniac de limpezimea si culoarea apropiata de cel original.


Ce poate fi mai placut decat sa stai la caldurica, la lumina lumanarii si sa gusti un pic de coniac impreuna cu persoana iubita? Dar, sa nu uitati, consumati cu masura.

  • 10 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Mihai Moldovan , 24 ianuarie 2014

    f.b

  • Fara foto

    vasi , 19 octombrie 2013

    super!!!!!

  • Fara foto

    marius , 26 august 2013

    felicitari...dar am si eu o intrebare...la distilat se pune cu tot cu boabele de struguri zdrobite? ...sau se trage decat vinul?

    • nicu

      nicu (Maestru bucatar) , 01 martie 2013

      buna felicitari domnu nicu incercati sa folositi samburi de struguri prajiti in loc de pliculete de ceai negru, si o sa vedeti ca sar putea sa fie mai bun. succese

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 16 iulie 2011

      Felicitarile le meriti din plin ...

    • another

      another (Chef de cuisine) , 07 mai 2011

      Am început să citesc rețeta, fără să privesc cine este autorul. Mi se părea dinc e în ce mai elaborată și interesantă, când de-odată am ajuns la pasajul în care autorul spunea că a lucrat la o televiziune; atunci m-am gândit că nu poate fi decât Nicu Varga! :) OK! Interesantă rețetă, Nicule! Mi-ai dat de lucru...

    • Carmyna

      Carmyna (Chef de cuisine) , 31 ianuarie 2011

      Am ramas fara cuvinte, bravo, bravo, bravo !!!

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 26 ianuarie 2011

      Felicitari!

    • Nicusor

      Nicusor (Chef de cuisine) , 26 ianuarie 2011

      Multumesc, Adelina. Sa stii ca este foarte bun.

    • Adelina Damian-Fekete

      Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 25 ianuarie 2011

      Bravo, vreau si eu să gust!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

10h

99 voturi

Ingrediente

  • 60 kg de struguri

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Nicusor

Saratele picante

Am facut si saratelele picante. O minunatie. Am schimbat aluatul, este mult mai bun decat celalalt.

11 voturi    4 comentarii
45 min
Aluaturi si Foietaje

Saratele cu mac

Am urmarit-o pe sotia mea facand fel de fel de pateuri cu branza, cascaval, ciuperci sau carne. Au

18 voturi    5 comentarii
1h
Aluaturi si Foietaje

Whisky de apartament

Whisky este un pic cam pretentios spus, de fapt este o bautura spirtoasa preparata in casa, dar care

88 voturi    19 comentarii
10h
Cocteiluri si lichioruri

Mihai Moldovan

f.b

Ti-a placut? Da-o mai departe!
coca cola

Adauga cate un ingredient* pe rand si vei gasi retetele dorite pentru cei dragi.
* adauga pe rand si apasa butonul "adauga" dupa fiecare ingredient



Adauga reteta
Retete
din Cocteiluri si lichioruri
Smoothie de banane, unt de arahide si ciocolata neagra

Smoothie de banane, unt de arahide si ciocolata neagra

Se amesteca toate ingredientele cu un blender, apoi se pun in pahare si se servesc. Se poate adauga si gheata, pentru cei ce doresc

0 voturi    0 comentarii
10 min
Cocteiluri si lichioruri
Lichior de nuci verzi

Lichior de nuci verzi

Spalam bine nucile, le crestam in patru dar cu atentie fara sa le desprindem (vezi foto). Le punem in borcan, adaugam peste ele zaharul

1 vot    3 comentarii
24h
Cocteiluri si lichioruri