autor:

autor

» » Dulciuri diverse

Cozonac

   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 15 aprilie 2005
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Se moaie drojdia cu putin lapte caldut (sa nu fie fierbinte, deoarece se opareste drojdia si nu mai creste aluatul) si o lingurita de zahar.


Separat se oparesc 3 linguri de faina cu putin lapte clocotit, amestecind bine ca sa nu se faca cocoloase. Cind s-a racorit destul, cit sufera mina, se amesteca cu drojdia si apoi se bate bine, pina se fac basici mari.


Se presara putina faina, se acopera cu un servet si se pune la un loc cald sa creasca.


In acest timp se freaca galbenusurile, intii cu sare, ca sa se inchida la culoare, apoi, cu zaharul pisat sau daca este tos, trecut printr-o sita fina si turnat cite putin peste galbenusuri.


Se freaca bine pina ce se fac ca o crema spumoasa.


Cind plamadeala este destul de crescuta se toarna peste restul de faina, cernuta intr-o covata si tinuta la cald; se amesteca, adaugind galbenusurile, putin lapte caldut si albusurile batute spuma.


Se framinta cel putin o jumatate de ora, aducind aluatul de pe margini spre mijloc.


Se pune uleiul, romul, vanilia, putin cite putin unt topit, cald, iar daca aluatul este prea tare, se mai adauga putin lapte caldut.


Se aduna aluatul in covata, se acopera cu o fata de masa, se aseaza la cald, departe de apa sau de fereastra si se lasa sa creasca circa 2-3 ore.


Cind a crescut destul, se unge mina cu unt, se iau buciti din el, se impletese pe masa de aluat, presarata cu faina si se pun in forme unse cu unt. Aluatul nu trebuie sa ajunga la jumatatea formei.


Se mai lasa sa creasca, tot la cald, se unge cu ou, se presara cu zahar grunzos si cu nuci sau stafide.


Se pune la cuptor la foc potrivit si se tin cam o ora. Cind sint gata se scot din forme si se lasa sa se racoreasca, nu insa la loc rece si nici in curent.


La framintat, se pot adauga si stafide, dupa ce au fost alese si sterse intr-un servet.


  • 3 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    laura , 28 septembrie 2009

    este o reteta buna am incercato si a esit perfect.pofta buna!

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 13 aprilie 2009

    Stafidele ii dau un gust foarte bun.Eu le pun in crema de cacao, alaturi de nuci.

  • Fara foto

    PETRUTA CARMEN JAVLA (Chef de cuisine) , 27 mai 2008

    zaharul care se pune deasupra nu se arde?

Dificultate

Redusa

Timp

1h

79 voturi

Ingrediente

  • 1kg faina
  • 7 galbenusuri
  • 4 albusuri
  • 300 g zahar
  • 250 g unt
  • 2 linguri de ulei
  • lapte cit se cere(circa 1/2 l),1 lingura de rom
  • vanilie
  • 50 g drojdie
  • 1lingurita rasa de sare.

Raporteaza reteta

Printeaza reteta

Banana in caramel

Uleiul Arpis se pune la incins in wok. Separat, intr-un bol, se amesteca faina cu apa si se adauga

0 voturi    0 comentarii
20 min
Dulciuri diverse

Biscuiti cu cocos

Batem spuma tare albusurile. Adaugam treptat zaharul si mixam pana obtinem o bezea tare si

22 voturi    13 comentarii
30 min
Dulciuri diverse

Tort cu blat crocant, cremă de vanilie şi mandarine

Pentru blat: Gălbenuşurile se mixează bine împreună cu zahărul şi margarina topită.

2 voturi    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse

laura

este o reteta buna am incercato si a esit perfect.pofta buna!

Ti-a placut? Da-o mai departe!
coca cola

Adauga cate un ingredient* pe rand si vei gasi retetele dorite pentru cei dragi.
* adauga pe rand si apasa butonul "adauga" dupa fiecare ingredient



Adauga reteta
Retete
din Dulciuri diverse
Tarta cu mere caramelizate

Tarta cu mere caramelizate

Oul se freaca cu zaharul pana devine spuma. Se adauga smantana, uleiul, esentele, praful de copt, sare si faina pana devine o coca

0 voturi    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Lapte de pasare

Lapte de pasare

Laptele se fierbe, separat se pun galbenusurile cu 250 gr zahar si se bat bine cu mixerul pana se fac spuma, peste care adaugam si praful

18 voturi    15 comentarii
30 min
Dulciuri diverse