autor:

Andreea Constantina Manciu

» » Dulciuri diverse

COZONAC CU CREMA DE CACAO, NUCI, STAFIDE SI MAC

Autor: Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 13 aprilie 2009
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

1.


Se face maiaua din drojdie, 2 linguri de lapte, o lingurita de zahar si o lingura de faina.Dupa ce le amestecam, se lasa la crescut.


2.Dupa ce a crescut maiaua, in paralel punem faina cernuta intr-un lighenus si adaugam laptele fierbinte putin cate putin, lapte care in prealabil a fost fiert cu zaharul si cu coaja rasa de la o lamaie si bineinteles framantam.


3.Adaugam galbenusurile de ou treptat si framantam, galbenusuri care in prealabil au fost batute bine si peste care am adaugat un varf de sare. untul impreuna cu uleiul, care trebuie sa fie cald( in prealabil am topit untul si peste acesta am pus uleiul).


5.Peste toata aceasta compozitie din lighenus adaugam maiaua si framantam, apoi esentele, presaram faina si lasam la crescut.


6.Pentru crema punem laptele la foc cu unt, cacao, nuca, mac si stafide.In prealabil stafidele trebuie lasate in lapte pentru a se inmuia.


7.Dupa ce a crescut, pentru un cozonac luam jumatate din compozitie.Aceasta jumatate va fi impartita la randul ei in alte doua jumatati.Luam prima jumatate, o intindem, o ungem cu putin ulei si adaugam compozitia.La fel facem si cu cea de-a doua jumatate si le impletim.


8.Le asezam in forma pentru cozonac, in care vom pune hartie de copt.Cozonacul va fi uns cu o pensula cu galbenus si presaram zahar tos.


9.


Se lasa la cuptor 45 ÃA?? 50 de minute, in functie si de cuptorul dumneavoastra.Daca nu sunteti siguri ca e copt il puteti incerca cu un pai.


Sfaturi.


1.Pentru a creste cozonacul, in incaperea in care tineti aluatul la crescut trebuie sa fie cald, iar lighenusul trebuie acoperit cu cateva carpe.


2.In primele 20 de minute de cand ati bagat cozonacul, la cuptor nu trebuie sa deschideti usa acestuia.


3.Aluatul este foarte bine framantat, cand apar acele mici basici.


4.Ingredientele trebuie adaugate treptat si cate putin, mai ales cele lichide pentru a nu ineca acel aluat.

  • 12 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Andreea Manciu , 13 aprilie 2010

    Multumesc frumos pentru laude! Mirey si al tau arata grozav!

  • mirey

    mirey (Chef de cuisine) , 12 aprilie 2010

    Arata grozav cozonacul tau.Felicitari!Te servesc si eu cu o felie...

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 29 martie 2010

    Felicitari pentru aceasta reteta !

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 01 august 2009

      Un adevarat deliciu

    • vera

      vera (Chef de cuisine) , 17 iulie 2009

      Ft detaliata reteta si ft bine arata!

    • Andreea Constantina Manciu

      Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 17 iulie 2009

      Sa stii ca este si delicios.Il recomand din toata inima.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 16 iulie 2009

      Arata foarte bine...

    • Andreea Constantina Manciu

      Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

      Sa imi spui cum ti-a iesit.Sa stii ca e delicios! Il recomand cu toata increderea.

    • COSTINELA  M.

      COSTINELA M. (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

      Desi nu fac de mult timp cozonac si nu ma consider o specialista, cred ca e mai buna decat reteta mea abia astept s-o incerc.

    • Andreea Constantina Manciu

      Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 04 mai 2009

      Daca incerci aceasta reteta sa imi spui cum ti-a iesit!Daca framanti foarte bine e imposibil sa nu iasa si asta daca pui si toate cantitatile.Si inca un sfat cu o noapte inainte sa tii faina fie pe calorifer, ca sa se incalzeasca , fie putin in cuptor, nu de alta, dar sa nu fie umeda , ca altfel nu mai creste cozonacul!

    • flori de piatra

      flori de piatra (Chef de cuisine) , 29 aprilie 2009

      Asta da reteta de cozonac. Cred ca e completa. Multumim! (Nu stiu de ce, dar intotdeuna am avut retineri de a face cozonac. Am avut cateva incercari nereusite dupa diverse retete de la diferite persoane de la care mancasem cozonac si totusi mie nu imi iesea la fel. Am renuntat sa mai fac pentru ca de fiecare data mi se reprosa ca nu faceam ceva anume si deci, am inteles ca nu ti se spune tot niciodata)

    • Fara foto

      ramona cerasela (Chef de cuisine) , 27 aprilie 2009

      Ar trebui incercata si varianta in care nuca (mai bine pisata, decit data prin masina), pudra de cacao, stafidele umflate in rom (esenta sau chiar bautura) se amesteca usor in albusul batut spuma tare cu zaharul. Odata coapta, aceasta umplutura va avea o consistenta aerata, mult mai placuta si aromata.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h

63 voturi

Ingrediente

  • A) pentru maia
  • 50 grame drojdie proaspata
  • 2 linguri de lapte
  • o lingurita de lapte
  • o lingura de faina
  • B) pentru aluat
  • 1 kilogram de faina
  • 6 galbenusuri
  • o jumatate litru de lapte
  • 300 grame zahar
  • 200 grame unt
  • 50 grame ulei
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 4 fiole esenta de rom
  • 4 fiole esenta de vanilie
  • C) pentru crema
  • Stafide
  • Mac
  • 300 grame nuca maruntita
  • 20 grame unt
  • 2 linguri cacao
  • 4 linguri de zahar
  • 5 linguri de lapte

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Andreea Constantina Manciu

PUI CU VIN

1.Se taie sunculita sau kaiserul feliute(daca este afumat se va opari 2-3 minute) si se caleste 2.Peste

23 voturi    23 comentarii
1h 45 min
Fripturi

FRIPTURA DE MIEL LA CUPTOR

Se spala carnea, se cresteaza putin si in acele crestaturi punem usturoi.Se adauga apa, piper boabe,

37 voturi    25 comentarii
2h
Retete de Pasti

PUI CU MIERE SI PORTOCALE LA CUPTOR - RETETA TESTATA

1. Se spala puiul, se curata si se taie in bucati. Se condimenteaza bine, se unge cu miere si se

19 voturi    16 comentarii
1h 30 min
Fripturi

Andreea Manciu

Multumesc frumos pentru laude! Mirey si al tau arata grozav!

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Dulciuri diverse
Cupcake marmotat

Cupcake marmotat

Incalzim cuptorul la 170 de grade. In bolul mixerului punem untul cu zaharul si amestecam bine pana devine cremos; apoi, se adauga

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse
Placinta cu mere

Placinta cu mere

Merele se curata si se dau pe razatoare. Se adauga zaharul si scortisoara si se amesteca bine. Se calesc pana scade zeama. Se lasa la

0 voturi    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse