Cozonac cu nuca si cacao

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
medie
Cozonac cu nuca si cacao

Ingrediente

  • Ingrediente Aluat:
  • 1kg faina
  • 50gr drojdie proaspata
  • 300 gr zahar
  • 500ml lapte (se mai pot adauga 2-3 linguri daca aluatul este prea vartos
  • 200gr unt topit
  • 5 oua
  • 1 lingurita rasa de sare
  • arome
  • coaja rasa de lamaie
  • coaja rasa de portocala
  • esenta de rom
  • vanilie
  • o mana de stafide
  • Ingrediente pentru umplutura:
  • 200 gr nuca macinata
  • 100 gr zahar
  • rom
  • cacao

Mod de preparare

Mod de preparare:

Pentru o reusita a cozonacului este bine ca toate ingredientele (mai putin laptele) sa fie tinute la temperatura camerei de seara pana a doua zi. Se cerne faina de doua ori, se incalzeste laptele putin si se amesteca cu zaharul si vanilia. Se face maiaua din drojdie, o lingura de faina luata din kilogramul de faina cantarit si cateva linguri de lapte caldut dar nu fierbinte pentru ca nu va mai creste cozonacul.Se amesteca putin si se lasa acoperita la loc cald pentru 15 minute. Peste galbenusuri se presara putina sare si zahar si se lasa cateva minute apoi se freaca impreuna cu razatura de portocale si lamaie. Se pune intr-un castron mai mare restul de faina (acel kg fara 1 lingura folosita pentru maia), se adauga in mijloc maiaua, restul de lapte caldut nu fierbinte, stafidele si galbenusurile frecate si esentele. Se framanta aluatul, cate putin, cu mainile incalzite, aducand faina de pe marginile castronului. Pe masura ce se va lega aluatul luam cu mana si incorporam din untul caldut fara a-l adauga pe tot deodata. Se framanta aluatul vreo 60 minute. Se acopera castronul cu un servet curat de bucatarie si se tine la loc cald si ferit de current pentru o ora si jumatate. Dupa ce a crescut frumos si si-a dublat marimea se modeleaza aluatul. Se intinde o foaie pe o pelicula fina de ulei. Albusurile ramase se bat spuma si se unge foaia apoi se pune umplutura de cacaoa si nuca. Se ruleaza, se pune cozonacul in tava tapetata cu hartie de copt si se mai lasa la crescut inca 40 minute. Apoi se ung cu galbenus amestecat cu putin lapte pentru a le da o fata frumoasa si se presara zahar. Se coace la 180 grade circa 40-45 minute. Se face testul cu scobitoarea.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise