Cozonac cu nuca si stafide

Timp pregatire
300 minute
Complexitate
medie
Cozonac cu nuca si stafide

Ingrediente

  • Pentru 5 cozonaci:
  • - 1,5 kg faina bine uscata
  • - 9 oua
  • - 450g zahar
  • - 5 plicuri de zahar vanilat
  • - 75g drojdie proaspata
  • - 1 kg miez nuca macinat mic
  • - 150g stafide
  • - 350g unt topit
  • - esenta de rom dupa gust
  • - 2 lingurite de pudra de cacao
  • - coaja rasa de la 2 lamai ( portocale dupa preferinte)

Mod de preparare

Povestea acestui cozonac si probabil a tuturor cozonacilor pufosi din lume, incepe pe 23 decembrie.

Intr-o "copaie" am lasat ouale, faina, drojdia si zaharul, sa se cunoasca intre ele si sa-si spuna fiecare oful.

Urmatoarea zi, dupa ce si-au spus toate cele intre ele, incepem prin a cerne faina ca sa o aerisim bine. 6 dintre oua le despartim de albus si 3 le punem intregi, adaugam o lingurita cu varf de sare, punem 1/2 din zahar, dupa care amestecam pana cand zaharul s-a dizolvat, cealalta jumatate de zahar o dizolvam in laptele care l-am pus pe maginea cuptiorului ca sa se incalzeasca putintel; la fel facem si cu untul ca sa se topeasca, pt ca nu-l vrem sa fie fierbinte.

Curatam bine stafidele de codite si daca vreti sa dati o aroma aparte se pot cufunda in putintel alcool aromat.

Se sfarama drojdia intr-o craticioara si se amesteca cu putin lapte caldut se presara putina faina si se pune la loc cald ca sa creasca maiaua.

Intr-un lighean se pune faina si ne pregatim de framantat coca, dupa cum urmeaza: se face o gropita mica in mijlocul movilei de faina, se pune maiaua, se amesteca bine si tot asa se pun ouale cu zahar, laptele si incepe " taina framantatului ". Ah, era sa uit, unde se framanta trebuie sa fie cald si bine ca sa creasca bine coca. Cine doreste si nu se "rusineaza" poate sa spuna o rugaciune, sa faca o cruce, inainte sa se apuce de framantat. Din batrani se spune ca aluatul de cozonac se framanta o ora, nici mai mult nici mai putin, ei, eu l-a framantat 40 de minute, in acest timp am adaugat si stafidele si esenta de rom; si a iesit mai pufos ca niciodata. Eu am pus spre final si putin albus spuma, dar nu prea mult ca se usuca mai repede cozonacul. Dupa ce am terminat cu aceasta taina, punem coca la crescut, acolo unde e mai cald, ca si timp o ora e de ajuns, sau pana cand da pe din afara din lighean.

Intre timp se pregateste nuca cu zahar si cacao, pregatim formele de cozonac, adica le ungem cu unt si le punem pe aragaz sa-si astepte randul.

Dupa ce coca a crescut cat a trebuit, se ia din ea cate putin, cat sa incapa intr-o forma de cozonac, se intinde bine cu facaletul, dar nu prea subtire ca o sa crape la cuptior, dupa care se pune uniform nuca cu cacao si zahar, se ruleaza si se pune in forme dupa care se lasa putin se se aseze in forma cca 5-10 minute, dupa care se ung cu miere sau ou batut sau cu zahar ca sa-i dea o stralucire frumoasa, dupa care se pun la cuptior. Atentie prima tura de cozonac va sta mai mult la cuptor. Cozonacii se vor intoarce la fiecare 20 de minute sau in functie de cuptor, cu 5 minute inainte de a-i scoate, se da foc deasupra, cat sa-i prinda culoarea.

Dupa ce-i scoatem de la cuptor ii culcam pe o parte pe un fund de lemn si ii acoperim ca sa se raceasca pe indelete.

Rezultatul o sa-l vedeti. Sarbatori fericite in continuare.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise