autor:

alexandra elena

» » , Prajituri, Retete de Craciun

Cozonac cu stafide si rahat

Autor: alexandra elena (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 04 ianuarie 2010
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Ingredientele se pastreaza la temperatura camerei.


Se prepara o maia din drojdia inmuiata in lapte cald cu 1-2 linguri de zahar si cateva linguri de faina. Dupa ce maiaua s-a format se creeaza o gaura in mijlocul castronului cu faina(cernuta pentru a fi mai aerata)si se incoporeaza.


Se adauga lapte atat cat este nevoie, cele 4 galbenusuri frecate cu sare si mirodeniile(coaja de lamaie si portocala, zaharul vanilat)si se omogenizeaza foarte bine aluatul. De asemenea treptat se adauga uleiul si margarina incalzite. Dupa ce s-a obtinut consistenta dorita se da deoparte acoperit si intr-un mediu calduros. Cuburile de rahat se taie cu un cutit dat prin faina (pentru a nu se lipi bucatile intre ele) iar stafide se pun in apa fierbinte pentru 5 minute, dupa care se aseaza pe un servet de hartie (ca sa absoaba surplusul).


Tavile de cozonac se spala, se usuca bine si se ung cu ulei sau margarina; se tapeteaza cu folie de copt care de asemenea se da cu grasime.


Dupa ce aluatul a crescut se imparte in doua. Din fiecare parte se va intinde cate o foaie, nu foarte subtire, peste care se presara stafide si rahat. Foaia se ruleaza si se aseaza cu marginea finala in jos, intorcand capetele spre interior daca sunt mai lungi decat tava. Cozonacii stau la crescut in tava aprox 45-60 min. dupa care se ung cu galbenus, se presara mac si dau la cuptorul incins in prealabil. Primele 20 minute focul este dat la mic(timp in care nu se deschide usa cuptorului), dupa care se mareste intensitatea pentru inca 30 minute.


Se verifica cu o scobitoare daca s-a copt suficient si se scoate din cuptor dandu-se cu margarina pe deasupra si se acopera cu folie strech. Cozonacul se pastreaza in tavi pana se raceste iar mai apoi se poate scoate si felia.

  • 14 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Mariana Sepes , 24 decembrie 2013

    super cozonac,

  • Fara foto

    Cocioaba Mirel , 23 decembrie 2013

    super reteta..

  • Fara foto

    Andreea Alina , 22 decembrie 2013

    SUPER COZONACI!!!

    • Fara foto

      Ana Maria Bargu , 22 decembrie 2013

      Dar rahat ai?

    • Fara foto

      Alexya Ely , 22 decembrie 2013

      Maine fac cozonacul....abia astept

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 15 iulie 2010

      Arata foarte bine !

    • ALINA BANICA

      ALINA BANICA (Chef de cuisine) , 15 iulie 2010

      Arata tare bine cozonacul!

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 27 mai 2010

      Foarte, foarte frumos!

    • alexandra elena

      alexandra elena (Chef de cuisine) , 14 februarie 2010

      reteta o am de la sora mea, specialista in domeniul panificatiei

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 13 februarie 2010

      Foarte bine arată cozonacii tăi!

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 10 februarie 2010

      Foarte interesant si sunt sigura ca este un deliciu.Felicitari,ai votul meu.

    • joly-gina

      joly-gina (Chef de cuisine) , 10 februarie 2010

      tare frumos arata si cred ca-i si foarte gustos

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 09 februarie 2010

      tare frumos, ispititor!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 18 ianuarie 2010

      Arata grozav cozonacul tau...

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Ridicata

Timp

3h 30 min

26 voturi

Ingrediente

  • 1 kg faina alba superioara
  • 400 ml lapte
  • 5 galbenusuri
  • 50 gr drojdie,300 gr zahar,125 gr unt sau margarina Rama Maestro
  • 125 gr ulei
  • rahat
  • stafide
  • zahar pudra,1 zahar vanilat
  • coaja de lamaie
  • coaja de portocale,25-30 gr sare,mac

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de alexandra elena

Piept de pui umplut

Cartofii se curata de coaja si se taie in cuburi de cca 2cm. Se fierb in apa cu sare pana le ramane

26 voturi    12 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne

Salata de fructe

Fructele se spala, se sterg de apa, se curata si se taie felii sau cuburi. Acestea se stropesc cu

8 voturi    3 comentarii
30 min
Salate de fructe

Pasca chinezeasca

Aluatul:se freaca zaharul cu cacao sa nu aiba cocolosi; se pune galbenusul si margarina si se omogenizeaza;

48 voturi    12 comentarii
2h
Dulciuri diverse

Mariana Sepes

super cozonac,

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Prajituri
Muffins cu afine

Muffins cu afine

Mixam ouale intregi cu un varf de sare pana se deschid la culoare si devin spuma. Adaugam zaharul si zaharul vanilat si mai mixam cateva

0 voturi    0 comentarii
50 min
Dulciuri diverse
Prajitura cu gris si migdale -Sfouf by Gordon Ramsey

Prajitura cu gris si migdale -Sfouf by Gordon Ramsey

Incalzim cuptorul la 180 grade si ungem o tava de 20x35 cu unt . Intr-un bol amestecam faina, grisul, praful de copt si curcuma Separat

0 voturi    0 comentarii
30 min
Dulciuri diverse