autor:

Fara foto

» » , Dulciuri diverse, Retete de Craciun

Cozonac cu stafide

Autor: Dana Cernat (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 07 iunie 2005

Alte retete din aceeasi categorie
Ti-a placut? Da-o mai departe!
Autor: Dana Cernat (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 07 iunie 2005

Ingrediente
1kg (2.2lb) faina alba,, 50g (1.76oz) drojdie,, 6 oua,, 4 linguri de ulei,, 250g (0.55lb) de zahar,, 200g (0.44lb) de unt,, jumatate de litru de lapte (0.88pt),, 1 lingurita de sare si una de rom,, jumatate dintr-un baton de vanilie si, circa 150g (5.3oz) stafide.,

Dificultate: Ridicata Timp: 1h

35 voturi

Mod de preparare

Inainte de a porni la lucru trebuie sa mentionam ca cozonacul traditional romanesc este greu de realizat.


Se freaca pina la dizolvare zaharul cu galbenusurile. Prepararea aluatului: se inmoaie drojdia intr-o cana cu jumatate din laptele caldut, dupa care se amesteca cu jumate din faina intru-un vas emailat.


Se lasa la dospit 30 de minute deasupra aragazului (la caldura). In alt vas pentru framintat (in prealabil uns cu ulei sau unt) se pune restul de faina, la care se adauga 2 albusuri batute spuma cu toate galbenusurile, aluatul, romul, vanilia amestecate. La framintat care va dura 40 de minute, se adauga putin cite putin restul de lapte caldut. Aluatul se framinta cu seriozitate, fara fragmentari pina cind compozitia este omogena. Cozonacii reusiti sint cei la care se foloseste ulei amestecat cu unt sau margarina la framintare.


Se adauga restul de ulei incetul cu incetul.


Se lasa cozonacul la crescut pentru 2-3 ore. Apoi se ung formele de copt cu unt, aluatul trebuie sa umple jumatate din formele de copt. In ceasta faza se adauga stafidele sau alte ingrediente. Dupa dorinta cozonacii se pot face si impletiti. Inainte de introducerea in cuptor incins la un foc moale 150oC (300oF) pentru 15 minute, cozonacii se ung cu galbenus amestecat cu zahar. Dupa 15 minute se ridica temperatura cuptorului la 200oC (400oF). Timpul total de stat in cuptor nu trebuie sa depaseasca 45-50 de minute.
Inainte de a porni la lucru trebuie sa mentionam ca cozonacul traditional romanesc este greu de realizat.


Se freaca pina la dizolvare z
Retete
Alte retete din Dulciuri diverse

Cozonac cu nuci, migdale si stafide

Aluatul l-am facut in masina de paine. In cuva masinii se pun ingredientele in urmatoarea ordine:

3 voturi    2 comentarii
3h
Dulciuri diverse

Cozonac cu cacao, stafide si rahat

Imi plac cozonacii indiferent de anotimp si constituie un pachet gustos la scoala, la serviciu sau

1 vot    0 comentarii
2h 35 min
Dulciuri diverse

Dificultate

Ridicata

Timp

1h

35 voturi

Ingrediente

  • 1kg (2.2lb) faina alba,
  • 50g (1.76oz) drojdie,
  • 6 oua,
  • 4 linguri de ulei,
  • 250g (0.55lb) de zahar,
  • 200g (0.44lb) de unt,
  • jumatate de litru de lapte (0.88pt),
  • 1 lingurita de sare si una de rom,
  • jumatate dintr-un baton de vanilie si
  • circa 150g (5.3oz) stafide.

Raporteaza reteta

Retete
de Dana Cernat

Mancare de cartofi cu smantana

Cartofii se curata, se spala si se taie cuburi; ceapa se curata, se spala, se taie marunt si se inabusa

237 voturi    2 comentarii
1h
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Cozonac moldovenesc

Se cerne faina intr-un vas adinc si se incalzeste laptele pe foc mic. In 250 de ml lapte se adauga

34 voturi    8 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse

Pui Hawaii

Preincalziti cuptorul la 175 de grade C. Amestecati faina, sarea si piperul intr-o punga de plastic.

24 voturi    16 comentarii
1h 10 min
Mancaruri cu carne
Andreea Constantina Manciu

Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine)

Eu adaug si cacao si nuca, pe langa stafide.

Adauga reteta
Retete
din Dulciuri diverse
Pancake mic-dejun cu nuci, miere si banane

Pancake mic-dejun cu nuci, miere si banane

Batem ouale cu praful de sare, zaharul si zaharul vanilat, pana capata o culoare albicioasa, pe urma adaugam uleiul, esenta de vanilie

0 voturi    0 comentarii
30 min
Dulciuri diverse
Clatite cu topping de ciocolata, banane si arahide

Clatite cu topping de ciocolata, banane si arahide

Prima data trebuie sa amestecam ingredientele uscate (faina, zahar vanilat, praful de sare si praful de copt) intr-un bol incapator.

0 voturi    0 comentarii
40 min
Dulciuri diverse