Retete de Craciun si Revelion Descarca cartea

autor:

autor

» » , Dulciuri diverse, Retete de Craciun

Cozonac moldovenesc

   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 15 aprilie 2005
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Se cerne faina intr-un vas adinc si se incalzeste laptele pe foc mic. In 250 de ml lapte se adauga zaharul, se amesteca si se lasa sa se raceasca.


Cu 250 ml de lapte clocotit se amesteca 4 linguri de faina cernuta proaspat (separat de faina pentru framintat).


Se freaca drojdie de bere cit o nuca cu o lingura de zahar, se pune pasta obtinuta peste faina oparita, se amesteca si se lasa pe marginea plitei la dospit.


Galbenusurile, peste care s-a pus sare, se pun peste faina, se adauga maiaua crescuta si se incepe framintatul.


Se pune laptele caldut peste faina, se amesteca intii bine ouale in aluat, se framinta un sfert de ora, dupa care se adauga ulei pus putin cite putin si untura de porc proaspata.


Se framinta o ora, adunind aluatul spre centrul vasului de framintat.


Se lucreaza la temperatura ridicata si se framinta cel putin trei sferturi de ora. Este gata atunci cind aluatul face basici.


Ca aroma, pentru cozonac se foloseste cu precadere coaja de lamiie sau de portocala rasa, romul sau esenta de vanilie. Aroma se adauga in lapte, inainte de a incepe framintatul.


Cit aluatul sta la dospit, acoperit cu un prosop curat, pe marginea plitei calde, se trec nucile prin masina de tocat, se amesteca intr-un vas adinc cu cacao cernuta proaspat, cu trei linguri de zahar tos, cu stafide si doua linguri de rom.


Amestecul se intinde pe foaia de aluat pusa pe planseta unsa cu grasime.


Se ruleaza foaia de aluat ca un sul si se pune intr-o tava unsa cu grasime.


Se lasa tava pe marginea plitei inca o ora dupa care se coc cozonacii in cuptorul cald, cu focul mic un sfert de ora, ca sa aiba timp sa mai creasca.


Se face focul mare, pentru o jumatate de ora si se coc fara sa se inchida ermetic usa cuptorului.


Cind se introduc in cuptor, cozonacii se ung cu ou, se presara pe toata suprafata cu zahar tos si se parfumeaza cu putina vanilie. Restul de vanilie se amesteca cu o lingura de zahar farin si se cerne peste cozonacii calzi.


Cozonacii nu se taie calzi si nu se pastreaza decit in camere aerisite si curate.

  • 14 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Monica Ghiu , 15 aprilie 2014

    arata bine

  • Fara foto

    Elena Vlad , 14 aprilie 2014

    am sa incerc reteta.

  • Fara foto

    George Grigoras , 27 decembrie 2013

    cred ca o sa iasa deliciosi.............o sa fac si eu

    • Fara foto

      Giani Bosna , 12 decembrie 2013

      arata bine

    • Fara foto

      Giani Bosna , 12 decembrie 2013

      arata bine

    • Fara foto

      Rino Pitzalis , 12 decembrie 2013

      o sa fac si eu!

    • Fara foto

      Steliana Calin , 07 decembrie 2013

      foarte buna reteta

    • Fara foto

      Steliana Calin , 07 decembrie 2013

      foarte buna reteta

    • frunza janet

      frunza janet (Chef de cuisine) , 11 noiembrie 2013

      Nu ne spui cata drojdie?

    • Fara foto

      geta , 11 noiembrie 2013

      eu framant 20 minute aluat din 2 kg faina si iese super

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 12 aprilie 2010

      Asa a iesit cozonacul meu dupa aceasta reteta,doar ca am pus unt in loc de untura.

    • Fara foto

      alina plugaru , 28 martie 2010

      Foarte delicios!!Bravoo te pup,sunt alina plugaru si va sarut pe toty!!!!!

    • Fara foto

      simone , 09 noiembrie 2009

      este extraordinara reteta,dar ca sa va iasa bine trebuie multa rabdare si sa respectati reteta,asa cum este ,cozonacul TREBUIE framantat 1 ora sau macar 45 minute pentru a iesi cel mai bun

    • Andreea Constantina Manciu

      Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 13 aprilie 2009

      Asa imi plac si mie cozonacii cu crema de cacao.Sunt deliciosi!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h

307 voturi

Ingrediente

  • 1 kg de faina
  • 10 galbenusuri
  • drojdie de bere
  • 100 g untura
  • 200 ml ulei
  • sare
  • 300 g zahar tos
  • o lingura de zahar farin
  • vanilie
  • 300 de g nuci macinate
  • 2 linguri de rom
  • 100 g stafide
  • 1 lingura cacao
  • 3 linguri de zahar
  • 500 ml lapte.

Raporteaza reteta

Printeaza reteta

Banana in caramel

Uleiul Arpis se pune la incins in wok. Separat, intr-un bol, se amesteca faina cu apa si se adauga

0 voturi    0 comentarii
20 min
Dulciuri diverse

Biscuiti cu cocos

Batem spuma tare albusurile. Adaugam treptat zaharul si mixam pana obtinem o bezea tare si

22 voturi    13 comentarii
30 min
Dulciuri diverse

Tort cu blat crocant, cremă de vanilie şi mandarine

Pentru blat: Gălbenuşurile se mixează bine împreună cu zahărul şi margarina topită.

2 voturi    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Retete de Craciun si Revelion
Bucatarul stie tot
Sfaturi
Craciun pentru toti
10 deserturi delicioase pentru masa de Sarbatori

10 deserturi delicioase pentru masa de Sarbatori

Deserturile sunt unul dintre cele mai importante aspecte ale mesei de Sarbatori. Si pentru ca oferta este variata, ne-am gandit

1 voturi   4 comentarii
Craciun pentru toti
Interviu cu Andrei Aradits - Despre Singur Cook, Craciun si dorintele pentru 2015

Interviu cu Andrei Aradits - Despre Singur Cook, Craciun si dorintele pentru 2015

Pe Andrei Aradits il stim din spectacolele de teatru, dar si din juriul emisiunii "Te cunosc de undeva". De cateva luni,

4 voturi   2 comentarii
Craciun pentru toti
Invata sa pregatesti cele mai haioase briose de Craciun: Reni dulci

Invata sa pregatesti cele mai haioase briose de Craciun: Reni dulci

  Craciunul se apropie cu repeziciune, iar cei dragi merita sa gaseasca cele mai frumoase cadouri sub brad si cele mai bune

3 voturi   1 comentarii
Craciun pentru toti
Vezi toate articolele