autor:

autor

» » , Dulciuri diverse, Retete de Craciun

Cozonac moldovenesc

   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 15 aprilie 2005

Alte retete din aceeasi categorie
Ti-a placut? Da-o mai departe!
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 15 aprilie 2005

Ingrediente
1 kg de faina, 10 galbenusuri, drojdie de bere, 100 g untura, 200 ml ulei, sare, 300 g zahar tos, o lingura de zahar farin, vanilie, 300 de g nuci macinate, 2 linguri de rom, 100 g stafide, 1 lingura cacao, 3 linguri de zahar, 500 ml lapte.

Dificultate: Redusa Timp: 1h

309 voturi

Mod de preparare

Se cerne faina intr-un vas adinc si se incalzeste laptele pe foc mic. In 250 de ml lapte se adauga zaharul, se amesteca si se lasa sa se raceasca.


Cu 250 ml de lapte clocotit se amesteca 4 linguri de faina cernuta proaspat (separat de faina pentru framintat).


Se freaca drojdie de bere cit o nuca cu o lingura de zahar, se pune pasta obtinuta peste faina oparita, se amesteca si se lasa pe marginea plitei la dospit.


Galbenusurile, peste care s-a pus sare, se pun peste faina, se adauga maiaua crescuta si se incepe framintatul.


Se pune laptele caldut peste faina, se amesteca intii bine ouale in aluat, se framinta un sfert de ora, dupa care se adauga ulei pus putin cite putin si untura de porc proaspata.


Se framinta o ora, adunind aluatul spre centrul vasului de framintat.


Se lucreaza la temperatura ridicata si se framinta cel putin trei sferturi de ora. Este gata atunci cind aluatul face basici.


Ca aroma, pentru cozonac se foloseste cu precadere coaja de lamiie sau de portocala rasa, romul sau esenta de vanilie. Aroma se adauga in lapte, inainte de a incepe framintatul.


Cit aluatul sta la dospit, acoperit cu un prosop curat, pe marginea plitei calde, se trec nucile prin masina de tocat, se amesteca intr-un vas adinc cu cacao cernuta proaspat, cu trei linguri de zahar tos, cu stafide si doua linguri de rom.


Amestecul se intinde pe foaia de aluat pusa pe planseta unsa cu grasime.


Se ruleaza foaia de aluat ca un sul si se pune intr-o tava unsa cu grasime.


Se lasa tava pe marginea plitei inca o ora dupa care se coc cozonacii in cuptorul cald, cu focul mic un sfert de ora, ca sa aiba timp sa mai creasca.


Se face focul mare, pentru o jumatate de ora si se coc fara sa se inchida ermetic usa cuptorului.


Cind se introduc in cuptor, cozonacii se ung cu ou, se presara pe toata suprafata cu zahar tos si se parfumeaza cu putina vanilie. Restul de vanilie se amesteca cu o lingura de zahar farin si se cerne peste cozonacii calzi.


Cozonacii nu se taie calzi si nu se pastreaza decit in camere aerisite si curate.
Retete
Alte retete din Dulciuri diverse

Aluat fraged,moldovenesc pt cozonac si pasca

Din faina cernuta se prepara mai intai maiaua.O parte din faina se opareste cu 3/4 pahar de lapte

30 voturi    6 comentarii
6h
Dulciuri diverse

Clatite cu dulceata

Preparati un aluat ca o smantana mai subtire din oua, faina, sare, 2-3 linguri ulei si apa intr-un

31 voturi    6 comentarii
30 min
Dulciuri diverse

  • 14 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Monica Ghiu , 15 aprilie 2014

    arata bine

  • Fara foto

    Elena Vlad , 14 aprilie 2014

    am sa incerc reteta.

  • Fara foto

    George Grigoras , 27 decembrie 2013

    cred ca o sa iasa deliciosi.............o sa fac si eu

    • Fara foto

      Giani Bosna , 12 decembrie 2013

      arata bine

    • Fara foto

      Giani Bosna , 12 decembrie 2013

      arata bine

    • Fara foto

      Rino Pitzalis , 12 decembrie 2013

      o sa fac si eu!

    • Fara foto

      Steliana Calin , 07 decembrie 2013

      foarte buna reteta

    • Fara foto

      Steliana Calin , 07 decembrie 2013

      foarte buna reteta

    • frunza janet

      frunza janet (Chef de cuisine) , 11 noiembrie 2013

      Nu ne spui cata drojdie?

    • Fara foto

      geta , 11 noiembrie 2013

      eu framant 20 minute aluat din 2 kg faina si iese super

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 12 aprilie 2010

      Asa a iesit cozonacul meu dupa aceasta reteta,doar ca am pus unt in loc de untura.

    • Fara foto

      alina plugaru , 28 martie 2010

      Foarte delicios!!Bravoo te pup,sunt alina plugaru si va sarut pe toty!!!!!

    • Fara foto

      simone , 09 noiembrie 2009

      este extraordinara reteta,dar ca sa va iasa bine trebuie multa rabdare si sa respectati reteta,asa cum este ,cozonacul TREBUIE framantat 1 ora sau macar 45 minute pentru a iesi cel mai bun

    • Andreea Constantina Manciu

      Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 13 aprilie 2009

      Asa imi plac si mie cozonacii cu crema de cacao.Sunt deliciosi!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h

309 voturi

Ingrediente

  • 1 kg de faina
  • 10 galbenusuri
  • drojdie de bere
  • 100 g untura
  • 200 ml ulei
  • sare
  • 300 g zahar tos
  • o lingura de zahar farin
  • vanilie
  • 300 de g nuci macinate
  • 2 linguri de rom
  • 100 g stafide
  • 1 lingura cacao
  • 3 linguri de zahar
  • 500 ml lapte.

Raporteaza reteta

Placinta cu branza proaspata de vaci

Se dizolva drojdia in putina apa calduta si se amesteca cu cateva linguri faina.Se lasa la dospit

29 voturi    9 comentarii
nespecificat
Aluaturi si Foietaje

Prajitura Arlechin

Amestecam faina cu praful de copt si sare. Punem untul taiat bucatele peste aceasta. Adaugam zaharul,

12 voturi    2 comentarii
nespecificat
Dulciuri diverse

Banana in caramel

Uleiul Arpis se pune la incins in wok. Separat, intr-un bol, se amesteca faina cu apa si se adauga

0 voturi    1 comentariu
20 min
Dulciuri diverse

frunza janet (Chef de cuisine)

Nu ne spui cata drojdie?



Adauga reteta
Retete
din Dulciuri diverse
Fursecuri de ovaz

Fursecuri de ovaz

Sunt adepta unui desert sanatos, light, care sa nu atenteze la silueta mea. Aceste fursecuri sunt foarte simplu de preparat, si sunt

0 voturi    0 comentarii
15 min
Dulciuri diverse
Budinca vegana de chia

Budinca vegana de chia

Semintele de chia se amesteca cu laptele vegetal si se lasa sa se umfle macar 20 de minute, daca nu peste noapte (in frigider), amestecand

0 voturi    0 comentarii
40 min
Dulciuri diverse