autor:

gratziela

» » , , Aluaturi si Foietaje, Dulciuri diverse, Prajituri

Cozonacul meu cu nucă

Autor: gratziela (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 10 mai 2011
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Aluatul:


Este bine sa pregatesti toate ingredientele de cu seara (mai putin laptele) si sa le lasi pe masa din bucatarie.


A doua zi, cand esti hotarat sa te apuci de treaba, este bine sa ai in bucatarie o temperatura potrivita (cam 20-22AC).


Intr-un lighean mai mare (cam de 3 ori volumul fainei) cerne faina pentru a iesi mai pufos aluatul.


Intr-o craticioara pune pe A cana lapte si-l fierbe la foc mic. Dupa ce a dat in clocot, stinge focul si adauga in ploaie 2 linguri de faina. Amesteca bine cu telul ca sa nu se faca cocoloase, dupa care lasa la racit.


Separat, sfarama drojdia intr-un castronel, adauga 3 lingurite de zahar si amesteca bine; dupa cateva secunde drojdia se va lichefia. Daca faina oparita s-a racit (sa nu fie fierbinte ci calduta), amesteca bine cu drojdia lichida, presara putina faina deasupra si lasa la cald sa creasca.


Separa galbenusele de albusuri, si freaca cu putina sare galbenusele pe care le rastorni peste faina din lighean.Intr-un castronel inmoaie stafidele cu putin lapte si stropeste cu putin rom.


Incalzeste laptele in care rastorni zaharul si-l amesteci pana ce s-a topit. Lasi sa se mai raceasca laptele (daca este prea fierbinte) si-i adaugi coaja de la o lamaie si o portocala. Tot acum poti sa adaugi in lapte esenta de rom si vanilie. Incalzesti putin si uleiul.


Dupa ce ai pregatit toate acestea trebuie sa framanti aluatul bine. Rastoarna peste faina laptele, drojdia si stafidele. Framanta bine pana ce s-au amestecat bine toate acestea. Este bine ca laptele sa fie mai putin de A litru, caci daca este nevoie mai adaugi la framantat.


Cat timp framanti aluatul este bine sa adaugi putin cate putin uleiul usor incalzit. Daca vrei, poti incerca la aparatul de facut paine, il programezi pentru framantat si dospit, asta cand ai cantitate mica de aluat, dar oricum, tot trebuie sa adaugi uleiul pe parcurs.


Ce sa-ti spun? Este bine sa framanti cat mai mult timp, dar nu am reusit niciodata mai mult de 15-20 minute si totusi aluatul a crescut frumos.


Dupa ce ai terminat de framantat, presara putina faina deasupra, acopera cu un prosop, si lasa la crescut la o temperatura normala, nu mai mult de 22AC.


Cat timp aluatul este lasat sa creasca, este bine sa pregatesti umplutura:


Albusurile care au ramas le mixezi bine pana ce se intaresc ca pentru bezele, adaugi 8 linguri cu varf de zahar si mai mixezi pana ce zaharul s-a topit. Amesteci cu spatula din lemn bezeaua rezultata cu miezul de nuca macinat si cu cele 2 linguri de cacao.


Astepti ca aluatul sa-si dubleze volumul, dupa care se poate prelucra.


Pregatesti tavile in care vrei sa coci cozonacul: tavi speciale, dreptunghiulare sau tavi rotunde. Le tii la temperatura camerei, le ungi cu ulei si tapetezi cu gris.


Pe o planseta presari faina, iei din aluat cam cat cuprinzi cu ambele palme, si intinzi cu sucitorul o foaie de 2cm grosime. Intinzi pe suprafata foii din umplutura cu nuci, rulezi si asezi cu grija in tava.


Poti sa faci trei suluri umplute cu nuci pe care sa le impletesti, sau sa coci intr-o tava rotunda.


Orice model ti-ai alege trebuie sa-l ungem cu o glazura , atat pentru culoare cat si pentru gust:


Intr-un castronel amesteca bine un ou cu 2 linguri de lapte. Unge cozonacul din tava cu ou, presara zahar tos cu cristalele mai mari, si, daca iti place, pune putin seminte de mac.


Este bine sa ai cuptorul incalzit (170AC, mediu pe gaze). Am citit mai demult (dar nu mai stiu unde) ca nu este bine sa fortezi aluatul de cozonac, sa nu-l supui unor socuri: de caldura si de crestere. Ceea ce am retinut si am facut a fost sa nu am temperatura prea mare in bucatarie, pot sa tin un geam deschis daca este prea cald (numai sa nu fie curent), iar atunci cand pun in cuptor, cozonacul nu trebuie sa fie crescut decat foarte putin. Si am sa-ti spun de ce: cozonacul trebuie sa creasca in cuptor, caci altfel se va lasa in timpul coacerii. Este de ajuns atat cat creste aluatul in lighean. Si-ti garantez ca asa este. Un alt secret, si l-am constatat de-a lungul anilor, foarte importanta este calitatea zaharului. Am avut situatii cand aluatul nu a crescut din cauza zaharului. Nu stiu ce marca sa-ti recomand, dar am constatat ca zaharul cu cristalele mai mari este mai bun.


Primele 15 minute de copt este bine sa ai cuptorul la o temperatura mai mare, (cam 200AC- spre mare la gaze) si nici nu te sfatuiesc sa deschizi usa la cuptor. Dupa aceste 15 minute, programeaza cuptorul la 165AC (spre mic la gaze) si coace inca 40-45 minute.


Dupa ce s-a copt, lasa putin sa se raceasca in tava, dupa care poti sa rastorni cozonacul. Daca ai mai multe tavi si nu ai nevoie de cea in care ai copt, poti lasa cozonacul copt pana se raceste complet, sau chiar pana ce il tai pentru consum.


Se pastreaza mai bine asa, doar acoperit cu un prosop.Niciodata nu rezist la mirosul incitant ce-mi invadeaza narile. Cozonacul reprezinta pentru mine legatura cu sarbatorile Invierii si impreuna cu ouale incondeiate aduc in aceasta mare sarbatoare un plus de mister, iar divinitatea sarbatorii le incoroneaza pe masa mea.


Sa stii ca vei dori sa gusti mai des din cozonacul framantat de tine, si-ti vei dori mai des in bucataria ta miros de cozonac proaspat copt. Pune pe masa o felie de cozonac si o bucata de iubire si ti se vor indeplini dorintele, caci ce poate fi mai luminos decat o dimineata cu mult soare si un zambet?

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Ridicata

Timp

2h 10 min

17 voturi

Ingrediente

  • aluatul:
  • 1kg făină albă cu „000” (eu folosesc Grania)
  • 8 gălbenuşe
  • ½ kg lapte
  • 50gr drojdie proaspătă
  • 300gr zahăr tos
  • 200ml ulei
  • 50gr. stafide
  • coaja rasă de la o portocală şi o lămâie
  • esenţă de rom şi vanilie: câte o fiolă
  • 1 praf de sare
  • umplutura :
  • 8 albuşuri
  • 8 linguri cu vârf de zahăr
  • 2 linguri cacao
  • 100gr. miez de nucă măcinat

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de gratziela

Supă cremă verde

Aşa cum îţi spuneam, supele creme sunt plăcerea mea pentru un prânz delicat şi fin. Zilele

2 voturi    1 comentariu
1h 20 min
Retete vegetariene

Pască cu brânză dulce

Pune într-un castron brânza şi mai mărunţeşte-o dacă este bulgări. Sparge ouăle şi separă

6 voturi    0 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje

Conopidă la tigaie

Am curăţat ceapa şi morcovul, am scos cotorul de la ardei, apoi le-am spălat la jetul de apă

9 voturi    2 comentarii
45 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Ti-a placut? Da-o mai departe!
coca cola

Adauga cate un ingredient* pe rand si vei gasi retetele dorite pentru cei dragi.
* adauga pe rand si apasa butonul "adauga" dupa fiecare ingredient



Adauga reteta
Retete
din Prajituri
Prajitura cu caramel de lamaie

Prajitura cu caramel de lamaie

Caramel de lamaie: 1. Pune zeama de lamaie impreuna cu apa si zaharul intr-un vas pe foc mic. Amesteca si lasa pana cand siropul

0 voturi    0 comentarii
45 min
Dulciuri diverse
Negresa cu crema de branza

Negresa cu crema de branza

Ciocolata se rupe bucatele, se pune intr-o cratita impreuna cu untul si se topesc impreuna la bain-marie, amestecand in continuu. Dupa

0 voturi    0 comentarii
40 min
Dulciuri diverse