autor:

Fara foto

» » Fripturi

Curcan umplut la cuptor

Autor: bucataria-sylviei (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 07 ianuarie 2010
Ti-a placut? Da-o mai departe!

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: bucataria-sylviei (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 07 ianuarie 2010

Ingrediente
Am avut un curcan mai mic de 2,5 kilograme si din experienta proprie va recomand ca idee, curcanii de 2-3 kg sunt suficienti de mari pentru 6-8 persoane si ies mai fragezi., Umplutura am facut-o anul acesta din carne de porc slaba( 150 grame), cu ficat de porc ( 100 grame), o ceapa mare, o bucata de telina, 2 linguri de zarzavat de iarna ( facut de mine cu morcov ras, radacina de pastranac sipatrunjel, telina radacina si frunze), un ou, 2 linguri de pesmet, 2 linguri ulei.

Dificultate: Medie Timp: 2h 30 min

50 voturi

Mod de preparare

Am lasat curcanul, frecat in prealabil cu sare si pe interior si pe exterior, 24 de ore intr-un amestec facut din 150 ml in alb, 150 ml ulei, 150 ml apa, sare, piper ( si macinat si boabe) cuisoare, foi de dafin, putina boia si o lingurita de delikat. Se roteste la cateva ore ca sa se patrunda cu aromele pe toate partile.


Pentru umplutura : am tocat apoi tot cu robotul de bucatarie ( inclusiv ceapa calita) si am condimentat dupa gust cu sare, piper, putin cimbru, boia si am amestecat bine cu un ou si pesmet pana se obtine o pasta consistenta. Am mai facut cu aceasta compozitie o gaina umpluta si i-a dat o aroma aparte asa ca am facut reteta si la curcan, de obicei il umpleam cu un mar si cu orez cu legume dar a iesit mai bine reteta asta noua.


Am preincalzit cuptorul la 200 grade, am umplut curcanul cu compozitia de carne si l-am asezat intr-o tava mare. Am turnat peste zeama in care a stat la macerat si l-am dat la cuptor.


Dupa 15 minute cand am vazut ca incepe sa sfaraie apa din tava semn ca fierbe deja am redus temperatura la 180 de grade si am lasat o ora si 15 minute la temperatura asta. Am incercat sa fac metoda de coacere recomandata pe eticheta respectiv la un curcan de 3 kg lasat la copt 3 ore la 175-180 de grade. Dupa o ora si jumatate de stat la cuptor am redus temperatura la 175 de grade si am mai lasat o ora. La fiecare 15-20 minute de cand l-am pus a cuptor l-am umezit cu cate o lingura-doua de ulei din tava sa nu se usuce. Am avut surpriza ca la temperatura asta nu se usuca si nu se arde asa ca dupa 2,5 ore era perfect rumenit si facut. Anul trecut am avut un curcan mare si l-am facut la temperatura mai mare si ii puneam mereu comprese sterile imbibate cu unt peste el, acum nu a fost cazul . Dupa 2,5 ore aveam rezultatul in fata ochilor : rumen si aratand delicios.

  • 8 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Monica Mihaela , 29 decembrie 2014

    FOARTE BUN A IESIT

  • Fara foto

    Laura Solon , 28 decembrie 2014

    bun

  • Fara foto

    bucataria-sylviei (Chef de cuisine) , 10 ianuarie 2010

    Va multumesc foare mult pentru comentarii, a fost delicios si are darul lui de a fi ceva mai deosebit de Sarbatori dar la gust ...sincer, am "zburatoare" care imi plac mai tare :) O sa mai pun retete si cu alte zburatoare.

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 09 ianuarie 2010

      Superb arata,cred ca a fost un deliciu.Felicitari pentru prezentare.

    • IONELA

      IONELA (Chef de cuisine) , 08 ianuarie 2010

      Si noi am facut curcan de revelion insa nu l-am umplut cu nimic caci aici nu se obisnuieste asa

    • Fara foto

      Sylvia , 08 ianuarie 2010

      Multumesc mult pentru comentarii. O sa incerc si varianta cu uns cu miere merci de sugestie, pe curcan abia al anul :) dar fac si alte zburatoare mei mereu asa ca o sa aplic metoda.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 07 ianuarie 2010

      Un deliciu si arata grozav......Eu de regula il ung cu putina miere de albine si are un gust dulce acrisor si prinde si o culoare foarte frumoasa....

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 07 ianuarie 2010

      Zau ca arata nemaipomenit de zine....Bravo !

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h 30 min

50 voturi

Ingrediente

  • Am avut un curcan mai mic de 2,5 kilograme si din experienta proprie va recomand ca idee
  • curcanii de 2-3 kg sunt suficienti de mari pentru 6-8 persoane si ies mai fragezi.
  • Umplutura am facut-o anul acesta din carne de porc slaba( 150 grame)
  • cu ficat de porc ( 100 grame)
  • o ceapa mare
  • o bucata de telina
  • 2 linguri de zarzavat de iarna ( facut de mine cu morcov ras
  • radacina de pastranac sipatrunjel
  • telina radacina si frunze)
  • un ou
  • 2 linguri de pesmet
  • 2 linguri ulei.

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de bucataria-sylviei

Pastrav la gratar cu écrase de cartofi si mazare si sos picant de rosii, pin si telina

Prepapare : se fierb cartofii in coaja in aburi , presarati cu putina sare de mare grunjoasa. Dupa

3 voturi    2 comentarii
25 min
Mancaruri cu peste

Aripioare la cuptor cu legume

Preparare : spalam si stergem aripioarele, le frecam cu sare si pe punem la marinat in sosul facut

16 voturi    10 comentarii
35 min
Fripturi

Taietei de orez cu pui si legume

Pregatim ingredientele , taiem legumele si puiul cubulete. Ciupercile le-am avut uscate si le-am

22 voturi    13 comentarii
15 min
Paste si pizza

bucataria-sylviei (Chef de cuisine)

Va multumesc foare mult pentru comentarii, a fost delicios si are darul lui de a fi ceva mai deosebit de Sarbatori dar la gust ...sincer, am "zburatoare" care imi plac mai tare :) O sa mai pun retete si cu alte zburatoare.



Adauga reteta
Retete
din Fripturi
Pui pe sticla

Pui pe sticla

Mai intai curatam si spalam puiul si il lasam la scurs. Il condimentam bine in interior si exterior cu condimentele de la fuchs, si

0 voturi    0 comentarii
2h
Fripturi
Coaste de porc picante

Coaste de porc picante

Preparam marinada din ingredientele pe care le-am mentionat mai sus.Le punem pe toate ,intr-un vas sau cutie cu capac( asa am facut

2 voturi    0 comentarii
3h
Fripturi