autor:

valentina ionita

» » Conserve si muraturi

DULCEATA DE AFINE

Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 18 august 2009
Ti-a placut? Da-o mai departe!

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 18 august 2009

Ingrediente
La 1 kg de affine e se adauga 600 g de zahar, zeama de la o lamaie sau o lamaie taiata felii sau cubulete.

Dificultate: Redusa Timp: 2h 40 min

95 voturi

Mod de preparare

Dulceturile se pot prepara din toate felurile de fructe,intregi sau taiate,curatate de coaja sau nu. Fructele trebuie sa fie coapte, sanatoase si se sorteaza, se indeparteaza coditele, frunzele, samburii si urmeaza pregatirea fructelor specifice fiecarui tip de dulceata.


Afinele se gasesc gata curatate la piata de codite, frunzulite,ace de brad,asa ca nu ne ramane decat sa le spalam sub jet de apa rece si sa le lasam sa se scurga foarte bine.


Intr-o cratita se vor alterna straturi de afine si zahar si se va lasa la rece cca 2 ore,dupa care se va pune cratita la foc mai mic pana se topeste zaharul, apoi la foc mai mare pentru a se lega repede siropul si sa ramana fructele intregi.


Se amesteca continuu si se scutura cratita pentru a nu se lipi. Spre sfarsit se adauga lamaia, iar cand dulceata este gata se lasa sa se racoreasca putin, se pune in borcanele spalate si uscate foarte bine. Borcanele se inchid ermetic si se tin 5 minute sa se sprijine pe capace pentru ca fructele sa se aranjeze frumos in borcane.


Pentru a incerca daca este gata dulceata si daca siropul este legat suficient puteti pune o lingurita de sirop si un fruct pe o farfurie si lasati sa se raceasca.Daca siropul este legat se opreste fierberea,daca nu se va mai continua fierberea cateva minute.


Mama de exemplu verifica daca siropul este legat suficient astfel: daca fructele plutesc pana la fundul siropului(nu sunt ridicate toate fructele la suprafata) si au un aspect lucios,unsuros ( nu zemos).

  • Reteta testata de 1 utilizator Ai testat si tu reteta?
  • COSTINELA  M.

    COSTINELA M. (Chef de cuisine):

    Feliile de lamaie au dat o savoare desavarsita. Pana acum nu puneam feliile de lamaie doar sucul. Multumesc Valentina !

  • 32 comentarii
  • Fara foto

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 12 august 2014

    Valer scrie spre sfarsitul retetei despre cum se incearca siropul...Multumesc mult...

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 12 august 2014

    Multumesc mult...

  • Fara foto

    Ioan Urda , 11 august 2014

    Si noua ne place dar,facuta de noi !

    • Fara foto

      Valer Girlonta , 11 august 2014

      Fierb dulceata de la ora12 .........

    • Fara foto

      Valer Girlonta , 11 august 2014

      De unde stiu ca siropul e legat ?

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 08 august 2014

      spor la treaba... pup

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 08 august 2014

      va multumesc mult pt incredere... pupici

    • Fara foto

      Tufan Dora , 06 august 2014

      Eu o sa fac maine,sper sa-mi iasa :)

    • Fara foto

      Dana Daniela , 19 august 2013

      am facut si eu e un deliciu.

    • Fara foto

      Tunde Stoica , 31 iulie 2013

      Pentru prima oara am incercat reteta ,este nemaipomenita, pentru gustul nostru cantitatea de zahar este suficienta,ce am adaugat fata de reteta un pic de unt(o lingura) cand a inceput sa fiarba si sa faca spuma( idea de la o alta reteta ) cu curaj chiar functioneaza nu mai face spuma SUCCES.

    • costache lavinia

      costache lavinia (Maestru bucatar) , 25 septembrie 2012

      Buna! Am o nedumerire sau poate nu stiu eu : am cumparat afine din piata si am vazut ca au samburi cam mari si sunt cam acrisoare cu toate ca ele sunt de culoare mov. Am intrebat-o pe vanzatoare (eram nedumerita) dar mi-a spus ca sunt afine.Va rog sa ma lamuriti. Multumesc

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 12 iulie 2012

      Va multumesc mult si am credinta ca o sa fiti multumite...Va pupicesc

    • iuliana tarnoveanu

      iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 12 iulie 2012

      Azi am cumparat afine si am gasit aici o reteta minunata!Valentina am sa urmez pasii tai pentru dulceata de afine sper sa iasa un miracol pentru ca acum fac prima asa ceva.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 13 septembrie 2010

      Cu multa placere Costinela...Multumesc pentru incredere...

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 22 octombrie 2009

      Multumesc mult...

    • vera

      vera (Chef de cuisine) , 21 octombrie 2009

      ft buna dulceata ta si ft bine prezentata,ca mai toate retetele tale,felicitari!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 29 septembrie 2009

      Multumesc ...

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 28 septembrie 2009

      Valentina este dulceata care imi place cel mai mult. E minunata.... Si imi place si cand gasesc felia de lamaie in borcan...

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 08 septembrie 2009

      Multumesc mult...

    • zana b.

      zana b. (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009

      O dulceata de dulceata!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009

      Ce bine arata si dulceata ta draga Cely!!!!!

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009

      E foarte buna

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009

      E foarte buna

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009

      E foarte buna

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009

      E foarte buna

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009

      E foarte buna

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 02 septembrie 2009

      E foarte gustoasa.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 24 august 2009

      Va multumesc mult pentru aprecierile si comentariile postate...

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 22 august 2009

      Imi place foarte mult dulceata de afine!

    • Doina  Varga

      Doina Varga (Chef de cuisine) , 18 august 2009

      O bunatate ...

    • Varadi Silvia

      Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 18 august 2009

      Dulceata asta este o bunatate.Este preferata mea.

    • Niko Stan

      Niko Stan (Chef de cuisine) , 18 august 2009

      Super dulceata,imi place foarte mult..si e extrem de sanatoasa, plina plina de antioxidanti

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

2h 40 min

95 voturi

Ingrediente

  • La 1 kg de affine e se adauga 600 g de zahar
  • zeama de la o lamaie sau o lamaie taiata felii sau cubulete.

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de valentina ionita

O alta modalitate inedita pentru a vopsi ouale de Paste...Doar cu colorant alimentar si orez.

Se adauga in cutiuta cateva linguri de orez si in functie de nuanta si de intensitatea culorii turnati

1 vot    0 comentarii
20 min
Aperitive cu oua

Pasta ( Hummus) din seminte de floarea soarelui

Semintele de floarea soarelui (de preferat a se inmuia peste noapte, dar se pot folosi si uscate)

2 voturi    2 comentarii
20 min
Aperitive cu legume

Salata de ciuperci cu maioneza de soia

Ciupercile se clatesc si se lasa la scurs. Daca doriti le puteti taia marunt , dupa care se amesteca

0 voturi    0 comentarii
15 min
Aperitive cu legume

valentina ionita (Chef de cuisine)

Valer scrie spre sfarsitul retetei despre cum se incearca siropul...Multumesc mult...



Adauga reteta
Retete
din Conserve si muraturi
Dulceata de capsuni

Dulceata de capsuni

Căpșunile curățate și spălate se pun în cratiță cu zahărul și se lasă la frigider 24 ore. Se pun la foc iute

1 vot    5 comentarii
1h
Conserve si muraturi
Pasta de ardei capia

Pasta de ardei capia

1.Spalati si curatati ardeii. 2.Dati ardeii capia prin masina de tocat sau ii puteti mixa in robotul de bucatarie. 3.Adaugati sarea

1 vot    0 comentarii
3h
Conserve si muraturi