autor:

valentina ionita

» » Conserve si muraturi

DULCEATA DE AFINE

Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 18 august 2009
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Dulceturile se pot prepara din toate felurile de fructe,intregi sau taiate,curatate de coaja sau nu. Fructele trebuie sa fie coapte, sanatoase si se sorteaza, se indeparteaza coditele, frunzele, samburii si urmeaza pregatirea fructelor specifice fiecarui tip de dulceata.


Afinele se gasesc gata curatate la piata de codite, frunzulite,ace de brad,asa ca nu ne ramane decat sa le spalam sub jet de apa rece si sa le lasam sa se scurga foarte bine.


Intr-o cratita se vor alterna straturi de afine si zahar si se va lasa la rece cca 2 ore,dupa care se va pune cratita la foc mai mic pana se topeste zaharul, apoi la foc mai mare pentru a se lega repede siropul si sa ramana fructele intregi.


Se amesteca continuu si se scutura cratita pentru a nu se lipi. Spre sfarsit se adauga lamaia, iar cand dulceata este gata se lasa sa se racoreasca putin, se pune in borcanele spalate si uscate foarte bine. Borcanele se inchid ermetic si se tin 5 minute sa se sprijine pe capace pentru ca fructele sa se aranjeze frumos in borcane.


Pentru a incerca daca este gata dulceata si daca siropul este legat suficient puteti pune o lingurita de sirop si un fruct pe o farfurie si lasati sa se raceasca.Daca siropul este legat se opreste fierberea,daca nu se va mai continua fierberea cateva minute.


Mama de exemplu verifica daca siropul este legat suficient astfel: daca fructele plutesc pana la fundul siropului(nu sunt ridicate toate fructele la suprafata) si au un aspect lucios,unsuros ( nu zemos).

  • Reteta testata de 1 utilizator Ai testat si tu reteta?
  • COSTINELA  M.

    COSTINELA M. (Chef de cuisine):

    Feliile de lamaie au dat o savoare desavarsita. Pana acum nu puneam feliile de lamaie doar sucul. Multumesc Valentina !

  • 24 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Dana Daniela , 19 august 2013

    am facut si eu e un deliciu.

  • Fara foto

    Tunde Stoica , 31 iulie 2013

    Pentru prima oara am incercat reteta ,este nemaipomenita, pentru gustul nostru cantitatea de zahar este suficienta,ce am adaugat fata de reteta un pic de unt(o lingura) cand a inceput sa fiarba si sa faca spuma( idea de la o alta reteta ) cu curaj chiar functioneaza nu mai face spuma SUCCES.

  • costache lavinia

    costache lavinia (Maestru bucatar) , 25 septembrie 2012

    Buna! Am o nedumerire sau poate nu stiu eu : am cumparat afine din piata si am vazut ca au samburi cam mari si sunt cam acrisoare cu toate ca ele sunt de culoare mov. Am intrebat-o pe vanzatoare (eram nedumerita) dar mi-a spus ca sunt afine.Va rog sa ma lamuriti. Multumesc

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 12 iulie 2012

      Va multumesc mult si am credinta ca o sa fiti multumite...Va pupicesc

    • iuliana tarnoveanu

      iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 12 iulie 2012

      Azi am cumparat afine si am gasit aici o reteta minunata!Valentina am sa urmez pasii tai pentru dulceata de afine sper sa iasa un miracol pentru ca acum fac prima asa ceva.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 13 septembrie 2010

      Cu multa placere Costinela...Multumesc pentru incredere...

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 22 octombrie 2009

      Multumesc mult...

    • vera

      vera (Chef de cuisine) , 21 octombrie 2009

      ft buna dulceata ta si ft bine prezentata,ca mai toate retetele tale,felicitari!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 29 septembrie 2009

      Multumesc ...

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 28 septembrie 2009

      Valentina este dulceata care imi place cel mai mult. E minunata.... Si imi place si cand gasesc felia de lamaie in borcan...

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 08 septembrie 2009

      Multumesc mult...

    • zana b.

      zana b. (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009

      O dulceata de dulceata!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009

      Ce bine arata si dulceata ta draga Cely!!!!!

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009

      E foarte buna

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009

      E foarte buna

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009

      E foarte buna

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009

      E foarte buna

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009

      E foarte buna

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 02 septembrie 2009

      E foarte gustoasa.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 24 august 2009

      Va multumesc mult pentru aprecierile si comentariile postate...

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 22 august 2009

      Imi place foarte mult dulceata de afine!

    • Doina  Varga

      Doina Varga (Chef de cuisine) , 18 august 2009

      O bunatate ...

    • Varadi Silvia

      Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 18 august 2009

      Dulceata asta este o bunatate.Este preferata mea.

    • Niko Stan

      Niko Stan (Chef de cuisine) , 18 august 2009

      Super dulceata,imi place foarte mult..si e extrem de sanatoasa, plina plina de antioxidanti

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

2h 40 min

93 voturi

Ingrediente

  • La 1 kg de affine e se adauga 600 g de zahar
  • zeama de la o lamaie sau o lamaie taiata felii sau cubulete.

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de valentina ionita

Macrou afumat

Pestele se tine putin la decongelat,se decapiteaza,se scot intestinele si se curata bine in interior

36 voturi    40 comentarii
2h
Aperitive cu peste

ŞALĂU CU MAIONEZĂ ŞI OUĂ DE PREPELIŢĂ

Şalăul se fierbe, se dezosează, se taie mărunt, se amestecă cu maioneza, se adaugă firele de

2 voturi    2 comentarii
30 min
Aperitive cu peste

Somon marinat in sos de miere si mustar pregatit la grill sau gratar

Se prepara sosul pentru marinare din ingredientele de mai sus ,se pun bucatile de somon la marinat,

0 voturi    3 comentarii
1h
Mancaruri cu peste

Dana Daniela

am facut si eu e un deliciu.

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Conserve si muraturi
Dulceata de visine

Dulceata de visine

Probabil ca multa lume o sa imi sara acu repede in cap, vorba aia, ca am pus titlul acesta desi nu am pus cantitatea de zahar ceruta.

1 vot    3 comentarii
2h 30 min
Conserve si muraturi
Ardei copti la borcan

Ardei copti la borcan

Coaceti ardeii, dupa care ii curatati de coaja deasupra unei cratite ca sa curga lichidul din ei in cratita, deoarece apoi ii veti pune

0 voturi    1 comentariu
3h
Conserve si muraturi