festivalul blogurilor gustoase

autor:

autor

» » Conserve si muraturi

Dulceata de gutui bucati

    Reteta postata pe: 18 martie 2005
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Se aleg gutui mari, altoite, se spala, se curata de coaja, se taie bucati de forme si marimi diferite, dupa dorinta. La fiert, bucatile mai scad din marimea lor, se fierb in apa clocotita, pina se moaie.


Se prepara siropul cu apa in care au fiert gutuile si cind este legat, se trage vasul deoparte, se pun bucatile de gutui reci, se mai lasa pe marginea masinii 10-15 minute si se pun din nou la fiert.


Se pune zeama de lamiie si vanilia.


Se incearca si daca este suficient de legata, se da jos de pe foc si rece se pune in borcane.

  • 13 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    alina (Bucatar) , 14 noiembrie 2009

    Tocmai am terminat de facut dulceata dupa aceasta reteta si a iesit foarte buna.Gutuiele le-am lasat insa cu coaja si le-am oparit, in rest am respectat reteta.

  • Fara foto

    tatiana , 09 noiembrie 2009

    e foarte simplu de taiat cubulete gutuia si ara si un aspect frumos

  • Fara foto

    vali , 08 noiembrie 2009

    imi place foarte mult dulceata de gutui

    • Fara foto

      lili , 07 noiembrie 2009

      vai cum sa le cureti si de coaja????

    • Fara foto

      Elena Limbutu , 06 noiembrie 2009

      dulceata de gutui este foarte delicioasa, asa cum ati primit reteta.Gutuile se oparesc in apa si zeama de lamaie,pentru a ramane galbene...sa nu iasa dulceata rosiatica...! Eh?! ce ziceti? ma pricep si eu putin??? va pup!

    • Fara foto

      tot eu , 04 noiembrie 2009

      ....lasa pe marginea masinii 10-15 minute si .....care masina...?

    • Fara foto

      semra , 20 octombrie 2009

      si sormea face o dulceata excelenta dar trece prin razatoare gutuile dar uite la varianta asta nu m am gandit..cred ca iese ca lumea asa mai intregi :X:X o sa incerc si yo :>

    • Fara foto

      mihaela , 16 octombrie 2009

      Eu cred ca iese buna dulceata. Merita incercata. Un mesaj pt d-na Elena care comenta mai sus: intr-adevar, vitaminele raman in apa insa cu apa aceea facem siropul, deci nu se pierde nimic. Si daca nu v-a placut reteta, de ce nu ati scris-o pe-a dvs.??? Eu cred ca d-na care ne-a lasat reteta o stie din experienta si i-a iesit. Cum sunt unii care in loc sa faca ceva, doar vorbesc!!

    • Fara foto

      cioanu , 09 octombrie 2009

      nu inteleg de ce trebuie fierte gutuiele . mie imi iese f. buna dulceatasi fara sa le fierb inainte

    • Fara foto

      ELENA , 03 octombrie 2009

      DE CE FIERTE SI NU CRUDE ,SA FIE ADAUGATE PESTE SIROP ? unde le ramane aroma? evident ca in apa.Cuapa ori mai ai cu ce face pelteaua ori nu,atunci unde este eficienta?vitaminele,aroma................

    • Fara foto

      any , 28 septembrie 2009

      Azi o s-o incerc.

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 23 septembrie 2009

      E usor de facut si are un parfum deosebit.

    • Fara foto

      NEACSU CRISTIANA FLORENTINA , 30 octombrie 2008

      Dulceata de gutui e foarte delicioasa si simplu de facut.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

2h

256 voturi

Ingrediente

  • 1 kg zahar
  • 1 kg gutui taiate bucati
  • cintarite dupa ce au fost fierte
  • 3 linguri zeama de lamiie
  • ½ baton vanilie
  • 3 pahare apa.

Raporteaza reteta

Printeaza reteta

Ceapă roşie murată, un pic afrodisiacă

M-a întrebat cineva, de curând, ce reţete pregătesc pentru Sfântul Valentin şi

5 voturi    0 comentarii
nespecificat
Bucate la borcan

Zacusca pentru iarna

Se coc vinetele, gogosarii si ardeii, se curata si se lasa sa se scurga. Se inlatura cotoarele si

169 voturi    15 comentarii
2h
Conserve si muraturi

Zarzavat pentru ciorbe

Se taie marunt (cubulete) zarzavatul, se amesteca cu sarea si conservantul apoi se pune in borcane. Inlocuieste

215 voturi    7 comentarii
2h
Conserve si muraturi

alina (Bucatar)

Tocmai am terminat de facut dulceata dupa aceasta reteta si a iesit foarte buna.Gutuiele le-am lasat insa cu coaja si le-am oparit, in rest am respectat reteta.

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Conserve si muraturi
Gem de visine mentolat

Gem de visine mentolat

Scoatem samburii si dam visinele prin masina de tocat carne sau le blenduim, personal prefer mixerul. Daca doriti puteti lasa 1/2 din

1 vot    0 comentarii
4h
Conserve si muraturi
Gem de capsuni

Gem de capsuni

Capsunile se spala si se lasa intregi, li se scot coditele si se acopera cu zahar si lamaie. Se pun pe foc mic si dupa ce mai scade

0 voturi    1 comentariu
1h 40 min
Conserve si muraturi