autor:

Piri Piri e Canela

» » Fripturi

Gãinã la cuptor cu ciuperci

Autor: Piri Piri e Canela (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Portugalia


    Reteta postata pe: 20 mai 2010
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

1)Pune la fiert gaina cu morcovi, ceapa, taiati cubulete,usturoiul intreg(curatat de pielita),sare mare si piper. cat sa acopere gaina,lasa la fiert la foc mic cam 30 min.


2)Scoate gaina si pune-o intr-o tava pt. cuptor.Toarna vinul peste.Amesteca untul topit cu 1 lingurita sofran indian sau caril(curry),1 lingurita boia dulce,1 lingurita de piri sau boia iute,opional usturoi sec,piper,vegeta 2 lingurite si ierburi diverse cui ii place.


Unge gaina cu acest sos bine,taie carnatul in bucati mici si umple gaina.Alaturi pune ceapa taiata rondele si ciupercile taiate pe jumate.Da la cuptor pt.inca 40 min.din cand in cand "iriga"gaina cu propriul sos.


3)La urma pune gaina in vasul de servit,stoarce lamaia peste, aranjeaza ceapa si ciupercile pe langa.Daca se face sosul de smantana:se amesteca smantana cu mustarul intr-o cratita mica pe foc mic pana incepe sa fiarba,se ia de pe foc si se toarna fierbinte peste gaina,cand servim.Daca nu se face acest sos,atunci toarna sosul in care s-a facut friptura peste s-au pune sosul separat intr-o sosiera.Am servit cu cartofi puré.


Pofta buna!


Din apa in care am fiert gaina am facut supa,dupa ce am scos gaina,am aruncat ceapa si usturoiul.Am pus legume mix,fidea,am potrivit de condimente,patrunjel.In reteta originala,se arunca apa in care se fierbe carnea s-au se pastreaza pt. a face aluatul pt. "Empadas"de gaina.


Aceste empadas se umplu cu ramasite de carne fiarta,fripta s-au grill.Portughezi nu fac supa de gaina ca romanii,o varianta a lor este Canja de gaina,se face cu carne fiarta si rupta cu mana,orez sau paste(foarte mici de obicei de forma rotunda),menta.


Se serveste cu lamaie(suc).

  • 12 comentarii
  • Fara foto

  • marta gabriela abdelhafiz

    marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 07 iunie 2010

    cred ca e foarte buna ;si sosul sa nu mai vorbim

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 21 mai 2010

    Foarte bun! Si eu am facut la rotisor.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 21 mai 2010

    Foarte bun! Interesant. Eu fac la rotisor.

    • Manolovici Eugen

      Manolovici Eugen (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

      Mi-a placut reteta !, am salvat-o !, iar sosul de smantana ???????, daca atunci, cand citesti reteta, e nemaipomenet ???, cum o fi cand il gusti cu carnea ????, cred ca delicios ?, nu ?

    • husni

      husni (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

      F.interesanta,retet ta. Fac si eu gaina la cuptor,dar nu o fierb,inainte.Am salvat reteta si ai de la mine,punctaj maxim.

    • violette

      violette (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

      woow, ce bine arata...de gust ce sa mai zic, cred ca a fost delicioasa!Felicitari!

    • cheche

      cheche (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

      Arata super si gustul cred ca este pe masura!

    • mihaela cecilia

      mihaela cecilia (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

      Foarte interesanta reteta!

    • Varadi Silvia

      Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

      Cred ca a esit o bunatate.5 stelute de la mine.

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

      Felicitari ! pentru aceasta reteta si pentru descrierea ei in amanunt. Ai votul meu.

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

      Foarte aromata si apetisanta! Multumim pentru inca o reteta portugheza delicioasa. Am vazut in pozele de la tine sticlutele cu Piri-Piri; am sa caut si aici ; unele ingrediente sunt indispensabile la mancaruri.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

      Tare gustoasa cred ca a iesit...

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h

13 voturi

Ingrediente

  • 3-4 morcovi
  • 2-3 cartofi
  • 4 cãtei de usturoi
  • 1 gãinã de aprox.2kg,100 gr. cârnat
  • boia dulce,piri sau boia iute
  • sare mare,piper,piper boabe,vegeta,usturoi uscat,sofran indian sau caril
  • 2 dl vin alb
  • 100 gr.unt
  • 2-3 cepe
  • 250 gr.ciuperci proaspete
  • 1 lãmâie(sucul)
  • optional 300 ml.smântânã lichidã si 3 linguri de mustar

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Piri Piri e Canela

Taci si-nghite

*Puneti apa si laptele la fiert împreunã cu putin mãlai si sare; când începe sã fiarbã pune

8 voturi    8 comentarii
40 min
Mancaruri cu carne

Pere îmbãtate în vin de Porto

Decojeste perele lãsând partea cu piciorusul intactã, taie baza perei putin sã stea in picioare. Într-o

4 voturi    0 comentarii
25 min
Dulciuri diverse

Prãjiturã de portocale

Mixeazã untul topit cu zahãrul, ouãle, fãina cu praful de copt si la urmã sucul si coaja de

9 voturi    5 comentarii
45 min
Prajituri

marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine)

cred ca e foarte buna ;si sosul sa nu mai vorbim

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Fripturi
Cotlet de porc evantai

Cotlet de porc evantai

Facem o pasta din ulei, mustar condimente si frunze tocate de patrunjel cu care ungem cotletul bine pe toate partile. Feliem apoi cotletul

3 voturi    2 comentarii
1h 15 min
Fripturi
Cotlet de porc cu ceapa si sos de mustar

Cotlet de porc cu ceapa si sos de mustar

Pasul 1: Incalzim cuptorul. Pasul 2: Tocam foarte marunt ceapa si usturoiul.Amestecam ceapa tocata cu usturoiul. Pregatim

1 vot    0 comentarii
1h
Fripturi