autor:

autor

» » Prajituri

Galuste cu prune

    Reteta postata pe: 18 martie 2005
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Cartofii se fierb cu coaja; fierti se trec sub jet de apa rece si racoriti se curata si se paseaza foarte bine cu furculita sau se dau prin masina de tocat carne.


Se adauga celelalte ingrediente si se omogenizeaza aluatul.


Separat se spala, se scurg si se desfac de samburi, prunele, brumarii, foarte mici de preferinta.


Acuma se pune la fiert (exact ca pentru paste) apa multa cu 1 lingura cu sare si cand a dat in clocot se pune capacul si se da deoparte pana invartim galustele.


Se pun 2 linguri ulei slab (cel pentru salata) intr-o tigaie mai adanca si cand s-a incins se rastoarna 1/4 kg pesmet alb, fin cernut si se amesteca pana se aureste; se trage deoparte si se adauga 150-200 g zahar aromat cu 1 pliculet de zahar vanilat si optional cu o lingurita cu pudra de scortisoara.


Pe un platou mai adanc se presara cateva linguri cu pesmet. Pe planseta de lucru bine pudrata cu faina se pregatesc galustele astfel: se iau cate 2 linguri din coca (masurat!), se pun in palma infainata, se preseaza pana se subtiaza de 1/2 cm, se aseaza o pruna GOALA (inchisa la loc) si se strange coca uniform imprejur.


Se rostogoleste prin faina si se aseaza pe planseta.


Se repeta operatia pana se termina coca.


Se pun cu grija la fiert si cand s-au ridicat deasupra, se mai lasa 1 minut sa fiarba, se scurg bine si se aranjeaza pe platoul pregatit; se pudreaza din abundenta cu pesmetul pregatit.


Ultima operatie este inca o pudrare cu zahar tos parfumat din nou cu zahar vanilat, asta pentru ca prunele sunt goale si trebuie accentuat dulcele. Prunele puse fara zahar dau siguranta nespargerii /nedesfacerii aluatului in timpul fierberii.


Se servesc calde, dar nici reci nu sunt de lasat! Este interzisa adaugarea zaharului in aluat si de asemenea inlocuirea grisului cu faina alba, dar este permisa folosirea oricarui tip de gris. Aluatul nu se lipeste de maini si galustele ies moi si pufoase.

  • Reteta testata de 4 utilizatori Ai testat si tu reteta?
  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine):

    La noi se mai numesc si ,,gomboti cu prune,, un deliciu pe care il facem in fiecare an in sezonul prunelor.

  • Fara foto

    almas (Chef de cuisine):

    Am pregatit reteta si este foarte buna. Eu am tavalit prunele prin zahar amestecat cu scortisoara. Au o aroma speciala.

  • Fara foto

    Mariana (Bucatar sef):

    Abia am terminat de mancat. A durat mult, dar sunt minunate. Am mai mancat la Sighetul Marmatiei asa galuste si le spunea GOMBOTI (din pacate nu pot scrie cu diacritice).Multumesc mult pentru aceasta amintire romaneasca dulce. Apropo's, stiti cumva reteta prajiturii "sumeghi"? (am scris cum se aude, pentru ca nu cunosc maghiara, si oricum este scris fara diacritice). Pe asta am mancat-o la Satu Mare, este unguresca si cred ca are o mie de calorii o bucatica mica, dar este o nebunie.

    • tradaro

      tradaro (Chef de cuisine):

      Am preparat aceasta retea si mi-au iesit niste galuste foarte bune. Am mai adaugat putin rom si putina scortisoara. Pacat ca nu stiu cine este autorul acestei retete, pentru ca as fi vrut sa-l sau sa o felicit.

  • Afiseaza mai multe comentarii
  • 26 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Nina Constandin , 03 septembrie 2014

    Acum am facut aceasta reteta de galuste, au iesit foarte bune, zic eu, dar astept familia la masa, sa vad ce verdict imi dau. Multumesc ptr reteta...

  • Fara foto

    Mudure Mariana Minodora , 09 ianuarie 2014

    reteta e super dar e scrisa in mod haotic tre sa ghicesti ca gatesti

  • Fara foto

    Ramona Maria Leorint , 21 noiembrie 2013

    am cumpàrat prunele si chiar acum mà pregàtesc sà le fac,sper sà reusesc,e prima oarà cànd le fac,si e prima oarà cànd fiica mea o sà mànànce sper.Eu una nu am mai màncat gàluste cu prune din 2002.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 11 noiembrie 2013

      In fiecare an in perioda prunelor facem galuste cu prune. Sunt tare bune.

    • Fara foto

      Cristina Ciora , 14 septembrie 2013

      Multumim Irina! Toate retetele de la tine dau rezultate bune!

    • Fara foto

      Camelya Camy , 31 august 2013

      super bune ms pt reteta :-*

    • Fara foto

      Irene Gunesch , 17 august 2013

      Oh....Susi..pai de ce nu??!!!

    • Fara foto

      Susanna Günther , 17 august 2013

      Eu nu am mincat galuste de prune de cind am plecat din romaniain anul1979.multumesc pentru reteta.

    • Fara foto

      cristina (Bucatar) , 03 aprilie 2011

      eu am mai facut galuste dupa o alta reteta si ieseau f bune dar puneam multa faina si pentru ca puneam zahar devenea lipicios aluatul; si am zis sa incerc si reteta asta si intr adevar au iesit foarte bine; am doua precizari: se poate face si cu cartofi albi si se poate pune zahar inauntru nu crapa daca le faci bine rotunde si ca dimensiune nu trebuie sa pui neaparat doua linguri de coca, le faci cat vrei de mari sau de mici trebuie doar sa ai grija sa invelesti bine pruna

    • Fara foto

      lacutara , 11 iulie 2010

      super acum am si facut -o ,acum s-a si mancat super..............felicitari am urmat pas cu cu pas a iesit din prima,bineinteles am si gresit un pic ca le-am lasat prea mult la fiert prima tura,dar cele de la tura a doua au iesit excelente din toate punctele !!!!!!!!!!!!nota 10

    • Fara foto

      floreasca , 16 septembrie 2009

      Deci daca voi ai facut galuste cu prune din un kg de cartofi si doar 2 linguri de faina...inseamna ca e o minune....sa zicem..

    • Fara foto

      Ala micu , 12 septembrie 2009

      Intr-adevar e buna reteta ... nici in carte n-am gasit asa, da nu sunt bune comentariile, cred ca voiatzi sa scrieti 24- 25 in loc de 14-15 .. Ce naiba tt suntem copii acu era misto da a trecut asta e va pupp :DD:DD:DD

    • Fara foto

      roxana , 05 septembrie 2009

      Reteta este foarte buna1Felicitari pentru cea care a scris reteta!!!!Desi am numai 14 ani,m-am ambitionat sa le fac si mi-au iesit-!!!!!!!!sunt excelente,super bune..:D:x P.S:in loc sa aveti pe mana faina,atunci cand le modelati,mai bine puneti pesmet.Deoarece acesta nu inmoaie galusca.

    • Fara foto

      Nicole (Bucatar) , 31 august 2009

      Am incercat reteta...aluatul e tare pufos, iar galustele cu prune au iesit foarte bune.

    • Fara foto

      claudia , 28 august 2009

      Vreau chiar acum sa o fac si eu,sper sa-mi iese,cand am mai facut m-ia iesit varza nic.bun sa speram ca de data asta imi iese.

    • Fara foto

      dyana , 13 august 2009

      Sooper reteta... Mi-au iesit sooper galustele... Le-am facut singura...desi am numa 15 ani :D:D:D:D:D Sooper tare !!!!

    • Fara foto

      iola , 02 august 2009

      Mai nene sunt beleeeeeeeeeeeeeea;))

    • Fara foto

      Rody , 02 august 2009

      Reteta este ok dar in locul uleiului cu pezmet mai gustos va fi daca adaugi unt (dar nu romanesc ca are gust acrisor)cel mai bun unt este acela de origine germana.

    • Fara foto

      ana , 28 iulie 2009

      Foarte bune au iesit, reteta-i foarte buna! Multumesc (Si am si fost laudata)!

    • juliya

      juliya (Chef de cuisine) , 17 iunie 2009

      Este intradevar o reteta usoara!

    • tradaro

      tradaro (Chef de cuisine) , 11 mai 2009

      Am preparat aceasta retea si mi-au iesit niste galuste foarte bune.

    • Zelma

      Zelma (Chef de cuisine) , 22 martie 2009

      Sunt foarte gustoase! Tot de copilarie imi amintesc. Eu totusi punem in prune putin zahar cu scortisoara si ieseau parfumate. Si daca sunt formate bine galustile nu se desfac .

    • Fara foto

      irina (Maestru bucatar) , 16 martie 2009

      De ce zici ca este "interzisa" inlocuirea grisului cu faina alba, in aluat? Eu am facut de foarte multe ori, si am procedat exact la fel cum ai procedat tu, doar ca nu am pus gris! am pus doar faina ... Proportia e cam de 1 lingura de faina la un cartof mediu. Aluatul trebuie sa fie lipicios si atunci si galustele vor iesi moi si pufoase, chiar si fara gris. Incearca!

    • Fara foto

      ana , 27 septembrie 2008

      Reteta e super buna....:X:x... Si galustele sunt belea.... Eu am 15 ani... si le-am fc singura.... Si sunt foarte usor de facut...:d/

    • Fara foto

      nina , 10 septembrie 2008

      Super buna reteta, incercati-o si nu veti regreta.

    • Fara foto

      Ioana , 08 august 2008

      Foarte bune si imi aduc aminte mereu de mama si de copilarie

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h

406 voturi

Ingrediente

  • 1 kg cartofi rosii (obligatoriu rosii
  • ca sa se lege coca!)
  • 2 oua
  • 3 linguri cu gris (este preferat cel maricel ca malaiul)
  • 2 linguri cu faina alba
  • 1/2 lingurita cu sare
  • coaja galbena rasa fin de la 1/2 lamaie galbena

Raporteaza reteta

Printeaza reteta

Tort cu blat crocant, cremă de vanilie şi mandarine

Pentru blat: Gălbenuşurile se mixează bine împreună cu zahărul şi margarina topită.

2 voturi    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse

Pandispan cu visine

Scoatem samburii visinelor si le lasam la scurs (pot fi folosite si din compot sau congelate). Batem

4 voturi    5 comentarii
nespecificat
Dulciuri diverse

Tiramisu

Praful de cappuccino se amestecă cu 400 ml apă clocotită şi esenţa de rom şi se lasă la răcit.

4 voturi    3 comentarii
nespecificat
Prajituri

Nina Constandin

Acum am facut aceasta reteta de galuste, au iesit foarte bune, zic eu, dar astept familia la masa, sa vad ce verdict imi dau. Multumesc ptr reteta...

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Prajituri
Prajitura cu piscoturi si crema de vanilie

Prajitura cu piscoturi si crema de vanilie

Blatul: Mixam albusurile spuma cu zaharul pana se intaresc. Adaugam uleiul, laptele si praful de copt. La final incorporam faina,

1 vot    3 comentarii
1h 10 min
Prajituri
Prajitura cu crema de ciocolata alba

Prajitura cu crema de ciocolata alba

Pentru blat separam albusurile de galbenusuri; galbenusurile se freaca cu ulei pana devin ca o maioneza subtire, albusurile se bat spuma

138 voturi    35 comentarii
1h 30 min
Prajituri