autor:

valentina ionita

» » Conserve si muraturi

Gem de caise

Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 02 iulie 2009
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Gemurile se pot prepara din toate felurile de fructe, intregi sau taiate, curatate de coaja sau nu. Fructele trebuie sa fie coapte, sanatoase si se sorteaza, se indeparteaza coditele, frunzele, samburii si urmeaza pregatirea fructelor specifice fiecarui gem.


Caisele se spala, se desfac pe jumatate si se scot samburii.


Daca samburii nu sunt amari puteti adauga cativa si in compozitia de gem.


In cratita in care veti fierbe gemul, se presara zaharul peste fructe in straturi alternative fructe, zahar, se amesteca cu lingura pentru ca toate fructele sa ramana in contact cu zaharul si se lasa 2-3 ore ca acestea sa-si lase zeama.


Se pune apoi cratita pe foc si se fierbe gemul la foc potrivit amestecandu-se incontinuu ca sa nu se prinda de fundul cratitei pana scade lichidul, fructele capata o culoare lucioasa si se va obtine consistenta dorita, deci lichidul este legat cu zaharul si nu va mai fermenta sau mucegai gemul. Spre sfarsit se adauga lamaia, iar cand gemul este gata se ia spuma, se lasa sa


se racoreasca putin, se pune in borcane, se inchid ermetic si se tin 5 minute sa se sprijine pe capace pentru ca fructele sa se aranjeze frumos in borcane.


Pentru a verifica daca gemul este gata, se pun 2-3 lingurite pe o farfurie si daca dupa racire s-a intarit si fructele sunt fierte inseamna ca este gata.


Borcanele trebuie sa fie spalate si zvantate foarte bine.

  • 18 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Claudia Nedelciu , 16 iulie 2014

    A iesit minunat gemul!!! Super gustos! Bravo mami, ne-ai demonstrat inca o data talentele tale culinare!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 13 iulie 2014

    O sa va placa ...PUPICI...

  • Fara foto

    Dorina Biolan , 12 iulie 2014

    O sa incerc si eu.

    • Fara foto

      Anca Cristina Paun Pericleous , 11 iulie 2014

      Mult succes, draga Diana ! Sa-mi pastrezi si mie , te rog!

    • Fara foto

      Diana Mircea Nedelciu , 11 iulie 2014

      Stai fetiță, că la mine este în premieră pe țară!!! Să trăiască mama!!!!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 10 iulie 2014

      Spor la treaba. Sper sa-ti placa...

    • Fara foto

      Liliana Fratila , 10 iulie 2014

      Hai Diana,viteza....ca trece vremea lor! eu l-am facut deja....

    • Fara foto

      Diana Mircea Nedelciu , 10 iulie 2014

      Abia aștept să încerc și eu! Sper să-mi iasă!!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 06 iulie 2014

      spor la treaba. multumesc mult .

    • Fara foto

      Natasa Roditis , 04 iulie 2014

      voi incerca si eu..thanks

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 25 iunie 2014

      Cu mult drag.

    • Fara foto

      Lenuta Musoiu , 24 iunie 2014

      MULTUMESC

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 23 iunie 2014

      Draga Olimpia sper din tot sufletul sa-ti placa...Pup

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 23 iunie 2014

      Draga Flavia nu indepartez coaja si nu folosesc gelfix. Te pup

    • Fara foto

      Olimpia Constantinescu , 23 iunie 2014

      multumesc , astazi voi face gem din 3kg. caise, sper sa imi iasa bine.

    • Fara foto

      Flavia Bud , 26 iunie 2013

      cum andepartati coaja de pe caise? nu puneti deloc gel fix an gemul de caise? multumesc flavia

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 14 august 2009

      Si eu fac gem de caise si compot in fiecare an.

    • Crystyna

      Crystyna (Chef de cuisine) , 02 iulie 2009

      Nu uitaţi cei care pregătiţi gemul să puneţi şi lămâie, bine? E foarte bun.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

4h

93 voturi

Ingrediente

  • La 1,5 kg de caise se adauga 1,2 kg de zahar si o jumatate de lamaie sau o lamaie daca va place mai acrisor gemul taiata feliute sau cubulete.

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de valentina ionita

Vinete pane in aluat de clatite de post

Vinetele se taie rondele, se stropesc cu zeama de lamaie , se trec prin aluatul de clatite si se

6 voturi    3 comentarii
30 min
Aperitive cu legume

Macrou afumat

Pestele se tine putin la decongelat,se decapiteaza,se scot intestinele si se curata bine in interior

37 voturi    46 comentarii
2h
Aperitive cu peste

ŞALĂU CU MAIONEZĂ ŞI OUĂ DE PREPELIŢĂ

Şalăul se fierbe, se dezosează, se taie mărunt, se amestecă cu maioneza, se adaugă firele de

2 voturi    2 comentarii
30 min
Aperitive cu peste

Claudia Nedelciu

A iesit minunat gemul!!! Super gustos! Bravo mami, ne-ai demonstrat inca o data talentele tale culinare!

Ti-a placut? Da-o mai departe!
coca cola

Adauga cate un ingredient* pe rand si vei gasi retetele dorite pentru cei dragi.
* adauga pe rand si apasa butonul "adauga" dupa fiecare ingredient



Adauga reteta
Retete
din Conserve si muraturi
Salata cu ghebe

Salata cu ghebe

Spalam bine borcanele cu apa fierbinte si le punem la scurs cu gura in jos, pe un prosop curat (mie mi-au iesit 4 borcane de 800 gr). Curatam

1 vot    4 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi
Gogosari si conopida in otet

Gogosari si conopida in otet

Baitul se pune la fiert. Conopida se desface buchetele si se pune o jumatate de ora in apa cu sare. Gogosarii se curata si se taie

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Conserve si muraturi