festivalul blogurilor gustoase

autor:

valentina ionita

» » Conserve si muraturi

Gem de caise

Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 02 iulie 2009
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Gemurile se pot prepara din toate felurile de fructe, intregi sau taiate, curatate de coaja sau nu. Fructele trebuie sa fie coapte, sanatoase si se sorteaza, se indeparteaza coditele, frunzele, samburii si urmeaza pregatirea fructelor specifice fiecarui gem.


Caisele se spala, se desfac pe jumatate si se scot samburii.


Daca samburii nu sunt amari puteti adauga cativa si in compozitia de gem.


In cratita in care veti fierbe gemul, se presara zaharul peste fructe in straturi alternative fructe, zahar, se amesteca cu lingura pentru ca toate fructele sa ramana in contact cu zaharul si se lasa 2-3 ore ca acestea sa-si lase zeama.


Se pune apoi cratita pe foc si se fierbe gemul la foc potrivit amestecandu-se incontinuu ca sa nu se prinda de fundul cratitei pana scade lichidul, fructele capata o culoare lucioasa si se va obtine consistenta dorita, deci lichidul este legat cu zaharul si nu va mai fermenta sau mucegai gemul. Spre sfarsit se adauga lamaia, iar cand gemul este gata se ia spuma, se lasa sa


se racoreasca putin, se pune in borcane, se inchid ermetic si se tin 5 minute sa se sprijine pe capace pentru ca fructele sa se aranjeze frumos in borcane.


Pentru a verifica daca gemul este gata, se pun 2-3 lingurite pe o farfurie si daca dupa racire s-a intarit si fructele sunt fierte inseamna ca este gata.


Borcanele trebuie sa fie spalate si zvantate foarte bine.

  • 3 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Flavia Bud , 26 iunie 2013

    cum andepartati coaja de pe caise? nu puneti deloc gel fix an gemul de caise? multumesc flavia

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 14 august 2009

    Si eu fac gem de caise si compot in fiecare an.

  • Crystyna

    Crystyna (Chef de cuisine) , 02 iulie 2009

    Nu uitaţi cei care pregătiţi gemul să puneţi şi lămâie, bine? E foarte bun.

Dificultate

Medie

Timp

4h

92 voturi

Ingrediente

  • La 1,5 kg de caise se adauga 1,2 kg de zahar si o jumatate de lamaie sau o lamaie daca va place mai acrisor gemul taiata feliute sau cubulete.

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de valentina ionita

Somon marinat in sos de miere si mustar pregatit la grill sau gratar

Se prepara sosul pentru marinare din ingredientele de mai sus ,se pun bucatile de somon la marinat,

0 voturi    0 comentarii
1h
Mancaruri cu peste

Sărmăluţe de post (din varză murată) la Philips Multicooker

Au ieşit 40 de sărmăluţe delicioase. Foile de varză se desfac de pe cotor şi se ţin în

1 vot    0 comentarii
1h 50 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

MANCARE DE FASOLE VERDE CU CARNE

Ceapa,morcovul,telina si ardeii se curata,se spala si se taie pestisori sau cubulete dupa preferinta.Se

82 voturi    15 comentarii
45 min
Mancaruri cu carne

Flavia Bud

cum andepartati coaja de pe caise? nu puneti deloc gel fix an gemul de caise? multumesc flavia

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Conserve si muraturi
Gem de visine mentolat

Gem de visine mentolat

Scoatem samburii si dam visinele prin masina de tocat carne sau le blenduim, personal prefer mixerul. Daca doriti puteti lasa 1/2 din

1 vot    0 comentarii
4h
Conserve si muraturi
Gem de capsuni

Gem de capsuni

Capsunile se spala si se lasa intregi, li se scot coditele si se acopera cu zahar si lamaie. Se pun pe foc mic si dupa ce mai scade

0 voturi    1 comentariu
1h 40 min
Conserve si muraturi