autor:

valentina ionita

» » Conserve si muraturi

Gem de caise

Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 02 iulie 2009
Ti-a placut? Da-o mai departe!

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 02 iulie 2009

Ingrediente
La 1,5 kg de caise se adauga 1,2 kg de zahar si o jumatate de lamaie sau o lamaie daca va place mai acrisor gemul taiata feliute sau cubulete.

Dificultate: Medie Timp: 4h

93 voturi

Mod de preparare

Gemurile se pot prepara din toate felurile de fructe, intregi sau taiate, curatate de coaja sau nu. Fructele trebuie sa fie coapte, sanatoase si se sorteaza, se indeparteaza coditele, frunzele, samburii si urmeaza pregatirea fructelor specifice fiecarui gem.


Caisele se spala, se desfac pe jumatate si se scot samburii.


Daca samburii nu sunt amari puteti adauga cativa si in compozitia de gem.


In cratita in care veti fierbe gemul, se presara zaharul peste fructe in straturi alternative fructe, zahar, se amesteca cu lingura pentru ca toate fructele sa ramana in contact cu zaharul si se lasa 2-3 ore ca acestea sa-si lase zeama.


Se pune apoi cratita pe foc si se fierbe gemul la foc potrivit amestecandu-se incontinuu ca sa nu se prinda de fundul cratitei pana scade lichidul, fructele capata o culoare lucioasa si se va obtine consistenta dorita, deci lichidul este legat cu zaharul si nu va mai fermenta sau mucegai gemul. Spre sfarsit se adauga lamaia, iar cand gemul este gata se ia spuma, se lasa sa


se racoreasca putin, se pune in borcane, se inchid ermetic si se tin 5 minute sa se sprijine pe capace pentru ca fructele sa se aranjeze frumos in borcane.


Pentru a verifica daca gemul este gata, se pun 2-3 lingurite pe o farfurie si daca dupa racire s-a intarit si fructele sunt fierte inseamna ca este gata.


Borcanele trebuie sa fie spalate si zvantate foarte bine.

  • 18 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Claudia Nedelciu , 16 iulie 2014

    A iesit minunat gemul!!! Super gustos! Bravo mami, ne-ai demonstrat inca o data talentele tale culinare!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 13 iulie 2014

    O sa va placa ...PUPICI...

  • Fara foto

    Dorina Biolan , 12 iulie 2014

    O sa incerc si eu.

    • Fara foto

      Anca Cristina Paun Pericleous , 11 iulie 2014

      Mult succes, draga Diana ! Sa-mi pastrezi si mie , te rog!

    • Fara foto

      Diana Mircea Nedelciu , 11 iulie 2014

      Stai fetiță, că la mine este în premieră pe țară!!! Să trăiască mama!!!!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 10 iulie 2014

      Spor la treaba. Sper sa-ti placa...

    • Fara foto

      Liliana Fratila , 10 iulie 2014

      Hai Diana,viteza....ca trece vremea lor! eu l-am facut deja....

    • Fara foto

      Diana Mircea Nedelciu , 10 iulie 2014

      Abia aștept să încerc și eu! Sper să-mi iasă!!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 06 iulie 2014

      spor la treaba. multumesc mult .

    • Fara foto

      Natasa Roditis , 04 iulie 2014

      voi incerca si eu..thanks

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 25 iunie 2014

      Cu mult drag.

    • Fara foto

      Lenuta Musoiu , 24 iunie 2014

      MULTUMESC

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 23 iunie 2014

      Draga Olimpia sper din tot sufletul sa-ti placa...Pup

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 23 iunie 2014

      Draga Flavia nu indepartez coaja si nu folosesc gelfix. Te pup

    • Fara foto

      Olimpia Constantinescu , 23 iunie 2014

      multumesc , astazi voi face gem din 3kg. caise, sper sa imi iasa bine.

    • Fara foto

      Flavia Bud , 26 iunie 2013

      cum andepartati coaja de pe caise? nu puneti deloc gel fix an gemul de caise? multumesc flavia

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 14 august 2009

      Si eu fac gem de caise si compot in fiecare an.

    • Crystyna

      Crystyna (Chef de cuisine) , 02 iulie 2009

      Nu uitaţi cei care pregătiţi gemul să puneţi şi lămâie, bine? E foarte bun.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

4h

93 voturi

Ingrediente

  • La 1,5 kg de caise se adauga 1,2 kg de zahar si o jumatate de lamaie sau o lamaie daca va place mai acrisor gemul taiata feliute sau cubulete.

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de valentina ionita

Salata de sfecla rosie si branza

Este un aperitiv gustos, usor, de efect si care poate fi servit la orice ora ... Taiem branza si

0 voturi    0 comentarii
20 min
Aperitive

Flori de salcâm în aluat de clătite de post şi fără gluten

Spălăm florile de salcâm şi le lăsăm să se scurgă de apă şi să se usuce. Preparăm un

1 vot    0 comentarii
20 min
Dulciuri diverse

Dulceata din flori de salcam

Se spala in apa rece florile de salcam, se indeparteaza coditele alegand numai florile si se lasa

1 vot    0 comentarii
1h
Conserve si muraturi

valentina ionita (Chef de cuisine)

O sa va placa ...PUPICI...



Adauga reteta
Retete
din Conserve si muraturi
Castraveti murati Pikant fix -iute

Castraveti murati Pikant fix -iute

Spalam bine de tot castravetii si ii lasam sa se scurga.Spalam frunzele si ardeii iuti si ii lasam la scurs si pe acestia. Curatam

1 vot    0 comentarii
40 min
Conserve si muraturi
Gogonele asortate

Gogonele asortate

Spalam bine gogonelele si castravetii ,apoi ii lasam sa se scurga bine de tot. Varza o taiem in 4 sau 6 bucati, depinde cat este de

1 vot    0 comentarii
1h
Conserve si muraturi