autor:

Doina  Varga

» » Conserve si muraturi

Ghiveci de legume la borcan

Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 03 octombrie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Ti-a placut? Da-o mai departe!
Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 03 octombrie 2010

Ingrediente
* 1,2-1,5 kg vinete, * 1,2-1,5 kg morcovi, * 1 kg ceapa, * 1 kg ardei kapia rosu/gogosari, * 1,2-1,5 kg rosii, * 1-2 dovlecei (500-600 g), * 2 peperoni, * 1 telina mai mare sau 2 mai mici, * 1 pastarnac, * 4-5 legaturi verdeturi (telina, patrunjel), * 5-6 foi de dafin, * 1 lingurita usturoi granulat, * 100 g zahar, * 1 litru ulei, * 1 plic pikant fix dulce/iute, * cimbru, maghiran, boia, piper, sare dupa gust

Dificultate: Redusa Timp: 4h

64 voturi

Mod de preparare

Cand nu mai ai loc in congelator, si nu numai atunci, merge de minune un ghiveci la borcan.


Se poate servi ca atare, ca garnitura langa orez, fripturi sau pentru diferite preparate: orez cu legume, ciorbe, tocanite si chiar la fripturi cu legume la tava.


Coaceti vinetele, curatati-le si puneti-le la scurs. Curatati de coaja celelalte legume, rosiile de pielite, ardeii/gogosarii de cotoare si seminte, spalati verdeturile. Tocati nu prea marunt cepele, telina si dovlecelul cubulete, morcovii si pastarnacul felii subtiri, ardeii fasiute, rosiile felii iar verdeturile mai marunt. Taiati peperoni feliute subtiri.


Impartiti uleiul in doua oale si puneti-l la incins. In prima puneti la calit ardeii, iar dupa cateva minute adaugati rosiile si dovleceii. In cealalta oala puneti la calit ceapa, morcovii, telina si pastarnacul. In aceasta puneti si 0.5 l apa ca sa se inmoaie bine. Lasati sa se caleasca, amestecand in amandoua, pana scade zeama, cam 30 de minute.


Puneti totul la fiert impreuna intr-una din cele doua oale, adaugati vinetele tocate nu prea marunt, verdeturile tocate, plicul de pikant fix, condimentele si lasati sa fiarba la foc mic inca 25-30 de minute, amestecand din cand in cand, ca sa nu se prinda.


Intre timp pregatiti borcanele: asezati-le pe un prosop de bucatarie intr-o cratita, umpleti 2/3 din cratita cu apa rece si puneti-o la foc mic. Cand se infierbanta bine borcanele umpleti-le cu ghiveci cat mai bine si strangeti capacele. Dupa ce ati umplut toate borcanele puneti-le la sterilizat pana a doua zi.


Puneti borcanele in camara plina si le veti folosi cu placere la iarna.


Cine doreste poate sa mixeze amestecul si va obtine o zacusca de morcovi foarte buna.
Retete
Alte retete din Conserve si muraturi

SUC DE ROSII DIETETIC

Se aleg rosii coapte,se spala in mai multe ape,se curata de codite,se indeparteaza partile verzi

20 voturi    14 comentarii
1h 40 min
Conserve si muraturi

LEGUME PENTRU IARNA

Cureti,speli legumele,le dai pe robot.Adaugi verdeata spalata, zvantata,tocata marunt. Dai la cuptoru

17 voturi    8 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi

  • 5 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Angela Ioan , 23 august 2015

    vreau si eu reteta cu rosii ptr iarna in apa la borcan! merci

  • Fara foto

    Be Be , 04 iulie 2015

    Se pune și orez ?

  • Fara foto

    Ionel Bonda , 08 februarie 2015

    Ghiveciul se face cu orez.

    • Fara foto

      Raveicanoemi Precup , 15 octombrie 2014

      Multumesc mult ptr. retetele ce mi le ati trimis,mi au fost de mare folos.Am si facut ghiveciul si mi a iesit fff bun.

    • Fara foto

      Gaby Kapra , 16 august 2013

      exstra ordinar

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

4h

64 voturi

Ingrediente

  • * 1,2-1,5 kg vinete
  • * 1,2-1,5 kg morcovi
  • * 1 kg ceapa
  • * 1 kg ardei kapia rosu/gogosari
  • * 1,2-1,5 kg rosii
  • * 1-2 dovlecei (500-600 g)
  • * 2 peperoni
  • * 1 telina mai mare sau 2 mai mici
  • * 1 pastarnac
  • * 4-5 legaturi verdeturi (telina
  • patrunjel)
  • * 5-6 foi de dafin
  • * 1 lingurita usturoi granulat
  • * 100 g zahar
  • * 1 litru ulei
  • * 1 plic pikant fix dulce/iute
  • * cimbru
  • maghiran
  • boia
  • piper
  • sare dupa gust

Raporteaza reteta

Retete
de Doina Varga

Papanasi fierti cu smantana si dulceata

Sunt mai sanatosi fierti si constituie un desert delicios, aromat si foarte apreciat. Puneti branza

78 voturi    19 comentarii
30 min
Dulciuri diverse

Friptura inabusita din carne de porc si vitel

Fripturile inabusite nu pierd nimic din savoarea celor prajite sau la cuptor, sunt foarte moi, gustoase

19 voturi    2 comentarii
1h 45 min
Fripturi

Ciuperci umplute cu praz si sunca (crenvursti)

Se spala ciupercile cu apa rece, se scurg, se rup piciorusele, apoi se aseaza palariutele intr-o

8 voturi    0 comentarii
45 min
Aperitive


Adauga reteta
Retete
din Conserve si muraturi
Dulceata naturala din flori de mac

Dulceata naturala din flori de mac

Petalele de mac le scuturam de stamine si le punem intr-un bol incapator. adaugam zeama de lamaie peste ele si le framantam bine , astfel

0 voturi    0 comentarii
1h
Conserve si muraturi
Gem de capsuni cu banane

Gem de capsuni cu banane

Bananele se înțeleg bine cu parfumul capsunilor, nu încurcă deloc gustul ba chiar se completează bine asa ca, chiar va rog sa încercați

0 voturi    0 comentarii
3h
Conserve si muraturi