autor:

valentina ionita

» » Aperitive cu brinza

Iaurt preparat in casa

Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 29 mai 2010
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Iaurtul preparat in casa este mai curat,mai ieftin,iar placerea de a oferi celor dragi un produs sanatos este extraordinara.


Personal imi place sa pregatesc iaurtul din orice tip de lapte - de vaca,de oaie,de capra,de bivolita sau chiar din lapte vegetal in perioada postului.


Iaurtul de casa se poate obtine atat din laptele fiert cat si din lapte nefiert.


De cand am avut ghinionul sa ma imbolnavesc,prepar iaurtul numai din lapte nefiert , neprocesat termic, astfel ramanand intacte vitaminele, calciul, potasiul, sodiul ,diureza va creste,astfel rinichii nostri vor fi mai sanatosi, iar digestia va fi mai rapida,ceea ce necesita un efort mai mic pentru stomac. Singurul inconvenient este ca nu poate fi pastrat mai mult de 2-3 zile…


Laptele se va incalzi cateva minute sau cateva secunde in functie de temperatura folosita si se va amesteca cu maiaua formata din iaurt si smantana,dupa care se va acoperi bine si se pastra la cald pana se coaguleaza (6-7 ore),iar prin amestecare trebuie sa aiba o consistenta densa,asemanatoare smantanii.


Daca doriti sa-l preparati din lapte fiert,fierbeti laptele,iar cand se raceste si este caldut procedati exact ca mai sus.

  • Reteta testata de 1 utilizator Ai testat si tu reteta?
  • Lucia

    Lucia (Chef de cuisine):

    Am preparat si eu iaurtul in casa, dar din lapte fiert... acuma am preparat iaurtul din lapte nefiert si este fooooaaaarte bun!

  • 25 comentarii
  • Fara foto

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 12 noiembrie 2012

    Draga Mara, pentru inceput poti cumpara un borcanel din piata de la producatori,iar apoi iti pastrezi din cel preparat de tine. Pup

  • Fara foto

    mara (Bucatar) , 12 noiembrie 2012

    Am o intrebare:cand fac prima data iaurt, din ce sa fac maiaua daca iaurtul din comert nu e bun? Va multumesc mult pentru raspuns.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 18 iulie 2012

    Aveti dreptate fetelor... Ce este mai bun decat ce preparam singurele acasa?

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 16 iulie 2012

      Nici un iaurt din comert nu se compara cu cel preparat in casa.Eu folosesc lapte in parti egale fiert si crud,il pun in oale de lut cu capac.Iaurtul obtinut este foarte bun .

    • Lucia

      Lucia (Chef de cuisine) , 05 iulie 2012

      iaurtul preparat asa este foarte sanatos! merci

    • Camelia Grosu

      Camelia Grosu (Chef de cuisine) , 31 mai 2010

      Mie imi iese gros si fara smantana, dar il fac cu Danone.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 30 mai 2010

      Offf,cate boli mai apar Cami !!!A facut si mama de cateva ori din lapte praf ,dar eram copil pe atunci...

    • husni

      husni (Chef de cuisine) , 30 mai 2010

      Si eu fac,destul de des iaurt.Chiar din lapte praf;in cazul asta,fac o maia mai consistenta.La 1 l de lapte(din lapte praf),pun cca 150-200 g de iaurt. Aici,trebuie neaparat fiert laptele;este o boala(febra malteza),pe care o au animalele.Prin fierbere,microbii mor.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 30 mai 2010

      Multumesc...

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 30 mai 2010

      Pt. cei de acasã,f. bunã reteta!!!felicitãri!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 30 mai 2010

      Va multumesc mult...Se poate prepara si din lapte de cumparat,dar nu iese atat de bun .Eu in perioada postului fac iaurt din lapte vegetal pe care il cumpar din magazinele de specialitate...

    • Ioana capsunica

      Ioana capsunica (Chef de cuisine) , 29 mai 2010

      Am sa va "fur" secretele! Felicitari!

    • joly-gina

      joly-gina (Chef de cuisine) , 29 mai 2010

      ce super si foarte sanatos

    • Alice85

      Alice85 (Chef de cuisine) , 29 mai 2010

      EU nu am de unde sas iau lapte proaspat de vaca ,asa ca am sa continui sa cumpar:)

    • Varadi Silvia

      Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 29 mai 2010

      Valentina ai venit cu o idee tare buna,am salvat reteta si o sa incerc si eu sa fac.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 29 mai 2010

      Sidy,Alina,Eugen va multumesc mult....Va doresc un post usor...

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 29 mai 2010

      Buna alegere si eu pregatesc iaurtul in casa ,dar il consum degresat (eu).

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 29 mai 2010

      Bun, sanatos!

    • ALINA BANICA

      ALINA BANICA (Chef de cuisine) , 29 mai 2010

      Intr-adevar este foarte bun...si eu prepar iaurtul tot in casa.

    • Manolovici Eugen

      Manolovici Eugen (Chef de cuisine) , 29 mai 2010

      Reteta aceasta pe cat e de simpla pe atat e de valoroasa pentru orice familie. Felicitari pentru popularizarea ei. Mie mi-ai dat curaj sa postez, pe site, reteta de casa pentru lapte acru, bineinteles dupa postul care urmeaza de luni 31 mai.

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 29 mai 2010

      Bun tare si mai ales sanatos ! Din lapte fiert nu am facut niciodata....

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 29 mai 2010

      Multumesc mult Mihaela...

    • Fara foto

      maria mihalache , 29 mai 2010

      Spre rusinea mea eu cumpar.......................!!!!............cel facut in casa nu se compara insa cu cel cumparat.Felicitari,Valentina!

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 29 mai 2010

      O idee foarte buna; si eu il prepar de casa dar nu stiam de smantana.Mersi de sugestie.

    • Fara foto

      mira (Chef de cuisine) , 29 mai 2010

      Da, e o problema cu maiaua, din iaurtul/smantana din comert nu iese bine. Multa sanatate!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

10 min

56 voturi

Ingrediente

  • 2 l de lapte proaspat de vaca
  • maia formata din 100 g iaurt
  • 4 lingurite smantana. Smantana va face ca iaurtul sa devina mult mai dens si mai cremos.
  • Important este ca pentru maia sa folosim iaurt si smantana preparate tot in casa.

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de valentina ionita

Vinete pane in aluat de clatite de post

Vinetele se taie rondele, se stropesc cu zeama de lamaie , se trec prin aluatul de clatite si se

6 voturi    3 comentarii
30 min
Aperitive cu legume

Macrou afumat

Pestele se tine putin la decongelat,se decapiteaza,se scot intestinele si se curata bine in interior

37 voturi    44 comentarii
2h
Aperitive cu peste

ŞALĂU CU MAIONEZĂ ŞI OUĂ DE PREPELIŢĂ

Şalăul se fierbe, se dezosează, se taie mărunt, se amestecă cu maioneza, se adaugă firele de

2 voturi    2 comentarii
30 min
Aperitive cu peste

valentina ionita (Chef de cuisine)

Draga Mara, pentru inceput poti cumpara un borcanel din piata de la producatori,iar apoi iti pastrezi din cel preparat de tine. Pup

Ti-a placut? Da-o mai departe!
coca cola

Adauga cate un ingredient* pe rand si vei gasi retetele dorite pentru cei dragi.
* adauga pe rand si apasa butonul "adauga" dupa fiecare ingredient



Adauga reteta
Retete
din Aperitive cu brinza
Barcute cu branza si mac

Barcute cu branza si mac

Aluatul: Intr-un bol punem faina cernuta cu sarea si macul. Drojdia o frecam cu zaharul pana se divolza si ii dam drumul peste faina. Incepem

1 vot    0 comentarii
1h 40 min
Aperitive cu brinza
Topchit

Topchit

Ouale intregi se bat bine cu sare. Intr-o tigaie incinsa se topeste untul si se adauga ouale batute. Intre timp se taie casul si urda

2 voturi    0 comentarii
30 min
Aperitive cu brinza