autor:

Dan65

» » Dulciuri diverse

Intorsuri

Autor: Dan65 (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 26 octombrie 2012
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Este o reteta de desert foarte veche pe care o faceau mai demult oameni saraci, care a inceput sa se piarda si care inca se mai face la tara. Eu am invatat-o de la bunica, care la rindul ei a invatat-o de la bunica ei. Intr-un castron mai mare punem faina, 2 lingurite de sare fina si oul. Incepem sa framintam adaugind treptat apa calduta ca pentru piine. Framintam pina cind coca nu se mai leaga de miini si devine un aluat omogen si elastic ca o plastelina. Cind este bine framintata o golim pe o planseta sau pe masa infainata si continuam sa o mai framintam pentru inca circa 5 minute dupa care ii dam o forma alungita si o impartim in 6 portii egale. Luam fiecare portie in parte, o intindem putin cu sucitoarea si cu dosul unei liguri deasupra intindem un strat subtire de untura de porc (poate fi folosit si ulei,dar nu are acelasi gust) si lasam sa se odihneasca circa 5 minute. In acest timp intindem pe masa o fata de masa si ne pregatim de operatiunea cea mai dificila. Luam cite o portie si incepem sa o intindem doar cu mina, fara sucitoare, doar cu buricele degetelor, pina devine o foaie subtire si transparenta ajungind aproape la dimensiune mesei. Tot acest timp avem grija sa nu se rupa (chiar daca se rupe nu e un dezastru). Dupa care punem umplutura aleasa (mere sau brinza sarata sau dulce) sau chiar si fara umplutura si cu ajutorul fetei de masa (ridicind de fata de masa), incepem sa o rulam, prima data de o parte pina la jumatate,apoi de cealalta parte,obtinind astfel 2 rulouri. Cu un cutit despartim cele 2 rulouri si le rulam pe fiecare in parte in forma de spirala. Le punem deoparte si repetam operatiunea cu fiecare portie in parte. Cind am terminat aceasta operatiune, punem intr-o cratita (este indicata o cratita cu pereti grosi), uleiul la incins, luam fiecare spirala si cu ajutorul sucitorii o intindem cit mai mult posibil, dupa care le punem la fript in uleiul bine incins, la foc potrivit si le lasam sa se friga pina incep sa se rumeneasca, dupa care le intoarcem pe cealalta parte.


Se servesc calde sau reci.

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 26 octombrie 2012

    Foarte fine si apetisante!*****

Dificultate

Medie

Timp

1h 30 min

5 voturi

Ingrediente

  • -1 kg de faina alba. -1 ou. -50 g untura de porc. -150 ml de ulei
  • sare dupa caz 200 g brinza sarata sau dulce
  • mere pregatite ca pentru placinte.

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Dan65

Costite de porc in sos

Dupa cum stiti, costitele sunt gatite in cele mai multe cazuri fripte sau facute la gratar. Acum

2 voturi    0 comentarii
1h 40 min
Mancaruri cu carne

Paste cu gorgonzola (branza cu mucegai)

Intr-o oala punem la fiert circa 2,5 litri de apa cu o lingura de sare mare. Cind apa incepe sa clocoteasca,

0 voturi    1 comentariu
15 min
Paste si pizza

Penne prosciuto, piseli (penne cu smintina, sunca si mazare)

Intr-o oala punem la incalzit circa 2,5 litri de apa cu o lingura de sare mare. Cind apa incepe sa

2 voturi    1 comentariu
30 min
Paste si pizza
Mihaela11

Mihaela11 (Chef de cuisine)

Foarte fine si apetisante!*****

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Dulciuri diverse
Mar copt cu cus-cus si coacaze

Mar copt cu cus-cus si coacaze

Se incalzeste cuptorul la 180 g C. Se fierbe cus-cus-ul timp de 8 minute apoi se strecoara. Se macina alunele si migdalele

0 voturi    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Estonian Kringel

Estonian Kringel

Eu am facut aluatul la masina de paine si am pus ingredientele in ordinea pe care am scris-o mai sus (aluatul se poate framanta si cu

0 voturi    0 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje