Kulibiac de somon - reteta ruseasca

Kulibiac de somon - reteta ruseasca

Ingrediente

  • (pentru 10 portii):
  • - aluat foietaj 500 g (o foaie intreaga + circa 100 g din alta foaie)
  • - somon proaspat 350 g
  • - spanac congelat 200 g
  • - ceapa 1 buc. medie
  • - orez cu bob lung 125 g
  • - oua 6 buc.
  • - unt 60 g
  • - smantana (20-25% grasime) 175 g
  • - marar 1 legatura mica
  • - suc de lamaie
  • - fulgi de ardei iute
  • - sare, piper

Mod de preparare

Kulibiacul (sau coulibiac) este un preparat satios, o combinatie aparent inedita de aluat foietaj, somon, orez, oua fierte tare si spanac. Totul servit cu un sos acrisor si usor picant din smantana, unt, lamaie si marar. Un pic mai migalos de pregatit, kulibiacul se revanseaza insa prin savoare si, va garantez, ca nu va lasa indiferent pe nici un degustator.

Unele retete rusesti de kulibiac contin si ciuperci, in vreme ce variantele frantuzesti (caci, da, francezii au imprumutat rapid preparatul) presupun maghiran si praz calit, clatite, uneori vin alb sec si un sos olandez sau sos de unt alb (“beurre blanc”).

Fierbeti 5 oua tare si, cand se racesc, decojiti-le. Fierbeti orezul in apa cu putina sare. Cand a fiert orezul, scurgeti-l de apa, clatiti-l cu un pic de apa rece si lasati-l sa se scurga. Incingeti 20 g unt intr-o tigaie si caliti ceapa (taiata bob de orez). Cand ceapa devine translucida, puneti spanacul congelat. Dati focul mai mic, acoperiti cu un capac si lasati unul-doua minute, pana se desface spanacul. Amestecand des, pentru a nu se lipi, mai lasati vreo doua minute pe foc, dupa care opriti. Pana se raceste spanacul, curatati somonul de piele si de eventualele oase ramase. Taiati-l apoi in fasii subtiri (asemenea somonului afumat). Incingeti cuptorul la 220 grade Celsius. Intindeti foaia de aluat. Pe o treime din ea, in centru, distribuiti in strat uniform jumatate din cantitatea de orez fiert. Atentie, lasati sus si jos o margine de 1,5-2 cm! Dati cu un pic de piper macinat si asezati peste jumatate din feliile de somon.

Distribuiti uniform si jumatate din amestecul de spanac si ceapa. Presarati un pic de sare si de piper macinat, dupa care puneti cele 5 oua decojite. Imbracati-le in restul de spanac, iar un pic de sare si de piper, apoi puneti restul de felii de somon.

Ansamblul vine imbracat in restul de orez fiert, dupa care se da iar cu un strop de sare si de piper. Bateti cel de-al saselea ou intr-un castronel. Ungeti bine, cu o pensula, marginile foii de aluat. Pliati intai marginile superioare, apoi petreceti-le pe cele laterale. Ideea este ca intreg ansamblul sa fie bine invelit in aluat, ca intr-un plic. Presati marginile pentru a se lipi bine. Ungeti ansamblul cu ou batut. Din a doua foaie, taiati o fasie cu latimea de 2-2,5 cm si lipiti-o peste capetele lipite (pe mijloc adica), prin presare. Mai taiati cateva fasii subtiri (cam de jumatate de cm latime) si asezati-le in diagonala peste “pachet” (au rol estetic, dar si sa tina impreuna “constructia”). Dati iar cu ou batut si mutati, cu grija, intr-o tava tapetata cu hartie de copt.

Bagati in cuptorul incins si lasati 20-25 de minute, dupa care reduceti focul la 200 grade Celsius. Mai lasati 15-20 de minute sau pana cand aluatul foietaj, crescut frumos, prinde un pic de culoare. Intre timp, pregatiti sosul de smantana, lamaie si marar: topiti cele 40 g unt ramase. Puneti smantana intr-un castron si mixati-o (intai la viteza mica, apoi mare). Incorporati treptat, in fir subtire, untul topit, mixand in continuare. Stoarceti jumatate de lamaie si incorporati, la fel, treptat, sucul de lamaie. Gustati si, daca este nevoie, mai puneti suc de lamaie. Sosul trebuie sa fie destul de acru pentru a compensa grasimea somonului! Puneti mararul (spalat, sters de apa si tocat marunt), fulgi de ardei iute (in functie de cat de picant va place) si un pic de piper.

Scoateti kulibiacul pe un platou, taiati-l in felii si serviti-l imediat, cu sosul cu lamaie alaturi.

Mai multe retete delicioase pe blogul Gurmandino.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise