autor:

burdulea maria elena

» » , Aluaturi si Foietaje, Mancaruri cu legume si zarzavaturi

LICHIU CU VARZA

Autor: burdulea maria elena (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 07 septembrie 2009
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Se framanta un aluat din faina, drojdie, sare, zahar si apa cat cuprinde, se lasa un pic mai moale, cand este aproape terminat se pune uleiul si se mai framanta pana la incorporarea lui. Eu framant cu robotul, folosesc dispozitivele pt aluat.


Se lasa aluatul la dospit. Intro tava mare de aragaz, bine unsa cu untura si tapetata cu faina, am asezat aluatul, apoi am pus un strat gros de varza(dar la copt, parca se topeste varza), iar peste varza am intins iar aluat, am intepat in cateva locuri cu furculita, apoi am dat tava la cuptorul incalzit dinainte.


Se coace la foc normal, pana aluatul devine auriu. Dupa ce am scos tava din cuptor, am uns placinta cu o bucata de slanina, se poate si cu ulei, am acoperit-o cu un servet si am lasat-o sa se raceasca putin, cat sa pot taia apoi felii de lichiu. Din aceasta cantitate de aluat, am facut si placinte cu varza in tigaie si cateva placintele ca ale bunicii. Ii multumesc prietenei mele Menuca din Alba, de la care am preluat reteta, dar pe care eu am folosit-o la lichiu, si de la care am mancat prima oara placinte facute pe lespede, pe care ea le face intrun mod unic.

  • 13 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Maria Elena Burdulea , 07 august 2014

    Emi, Ana, da este o bunatate lichiul; bunica si o verisoara draga mie, faceau si cu ceapa in loc de varza. Mie imi placea mult de tot lichiul cu ceapa.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 07 august 2014

    Da Ana, sunt tare, tare bune.

  • Fara foto

    ana , 06 august 2014

    si eu sunt din jud.Alba si mama face asa ceva in cuptorul de paine .... o bunatate..

    • Fara foto

      emi , 05 iunie 2013

      da e foarte buna si eu sunt din Alba si cunosc reteta

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2012

      Asa este Adelina, bunicii mei dinspre mama erau din judetul Alba. Verisoarele mele care mai sunt inca la tara si sunt in varsta, fac lichiu cu varza, ceapa, branza, prune, de exceptie. Mie cel mai mult imi place cel cu ceapa. Eu nu l-am prezentat prea frumos, dar a fost tare, tare gustos.

    • Adelina Damian-Fekete

      Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2012

      Prin judeţul Alba, se fac în fiecare sat, în cuptorul de pâine. Se umplu cu cartofi căliti cu ceapă, cu ceapă, cu varză, cu brânză cu ou, cu prune vara. Se coc înainte de a coace pâinea. Sunt legate de copilăria fiecăruia din zonă. Fac si eu de câteva ori în cuptorul de la aragaz, deşi nu e chiar acelaşi lucru.

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 02 august 2010

      Cred ca este o bunatate !

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 04 mai 2010

      Multumesc Maria, nu prea l-am taiat si prezentat frumos, dar a fost tare tare gustos.

    • Fara foto

      Maria , 11 septembrie 2009

      Felicitati, arata ca al mamei mele. Nu am mai mancat de cand am plecat de acasa...arata super... hmmm, parca-i simt mirosul si gustul. Mersi:)

    • Fara foto

      Maria , 11 septembrie 2009

      Felicitati, arata ca al mamei mele. Nu am mai mancat de cand am plecat de acasa...arata super... hmmm, parca-i simt mirosul si gustul. Mersi:)

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 07 septembrie 2009

      Interesanta reteta, nu am mancat niciodata.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 07 septembrie 2009

      Incerc sa atasez si imaginea a doua.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 07 septembrie 2009

      Placintele cu varza pe care le-am facut tot din acest aluat asa arata si cele ca ale bunicii sunt astea. Eu nu am folosit tigaie nici de tucu, nici de teflon, singura ei calitate este ca e foarte veche.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

2h

24 voturi

Ingrediente

  • Pt aluat: 1 kg faina de grau
  • 2 cubulete de drojdiuta proaspata
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita sare
  • 2 linguri ulei
  • apa calduta pt framantat
  • Pt umplutura: un kg de varza proaspata
  • care sa caleste putin in ulei
  • se condimenteaza cu piper
  • sau ardei iute
  • Vara
  • eu pun si cate o rosie bine coapta
  • peste varza. Varza nu se caleste mult
  • deoarece
  • ea va sta si in cuptor cu aluatul. Atentie
  • pe aluat punem varza calita care s-a racit deja.

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de burdulea maria elena

Salata de boeuf

Zarzavatul deja fiert se da pe razatoarea cu gauri mari apoi se pune intrun bol, dam pe razatoare

21 voturi    20 comentarii
30 min
Retete de Craciun

Perisoare cu sos de bulion si taitei

Incepem cu prepararea perisorelor. Amestecam carnea tocata cu orezul spalat si scurs de apa, adaugam

10 voturi    8 comentarii
1h
Mancaruri cu carne

Prajitura Negresa cu cocos

Intr-un vas amestecati zaharul cu cacaua. Intr-un alt vas topiti untul usor, adaugati amestecul de

14 voturi    5 comentarii
1h 10 min
Prajituri

Maria Elena Burdulea

Emi, Ana, da este o bunatate lichiul; bunica si o verisoara draga mie, faceau si cu ceapa in loc de varza. Mie imi placea mult de tot lichiul cu ceapa.

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Sfecla rosie coapta

Sfecla rosie coapta

Pentru inceput se incalzeste cuptorul la 180 de grade C. Se iau cateva sfecle, de preferat sa fie toate de aceeasi marime, se curata

0 voturi    0 comentarii
1h
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Orez cu pui si legume

Orez cu pui si legume

Ceapa se caleste in ulei de masline intr-un wok sau tigaie, apoi se adauga pe rand carnea, morcovul, ardeiul, mazarea iar dupa fiecare

1 vot    1 comentariu
40 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi