autor:

valentina ionita

» » Aperitive cu peste

Macrou afumat

Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 21 decembrie 2010
Ti-a placut? Da-o mai departe!

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 21 decembrie 2010

Ingrediente
26 buc. macrou congelat, sare fina dupa gust, ulei pentru uns pestii la final

Dificultate: Redusa Timp: 2h

41 voturi

Mod de preparare

Pestele se tine putin la decongelat,se decapiteaza,se scot intestinele si se curata bine in interior .


Se leaga fiecare pestisor in parte de codita,se presara cu sare dupa gust pe toate partile cat si in interior.


Se tin agatati la rece pe balcon sau afara o noapte,dupa care se afuma . Noi i-am tinut la afumat cca . 8 ore la foc mic.Dupa afumare i-am agatat din nou pe balcon o noapte,iar apoi i-am uns cu putin ulei si i-am impachetat in folie pentru alimente pentru a nu se usca.


Alegeti un loc in spatele blocului sau la cineva la curte unde sa va puteti desfasura in voie tot procesul tehnologic...


Se foloseste rumegus de brad...Este cel mai bun pentru afumare si se poate procura de la orice tamplarie sau fabrica de mobila(oricum se arunca)...


Se poate folosi un cazan de tabla(foto) care se va taia la ambele capete ramanand ca un tub. In interior se adauga sistemul de prindere (foto)...dedesubt se pun 2,3 caramizi pentru stabilitate, se aseaza lemnele,se da foc si cand mocneste se presara rumegusul lasand sa arda foarte lent...

  • 44 comentarii
  • Fara foto

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 17 decembrie 2014

    Nu a prins nici un altfel de miros ,nici gust amar niciodata... Am afumat de f multe ori si pot spune ca este delicios...

  • Fara foto

    Gabriel Voicu , 22 octombrie 2014

    1. Am uitat sa adaug ca , fiecare pestic afumat si sa fie si rece, se inveleste bn intr-o hartie Se atarna de ceva , in beci Eu nu am beci! Se aseaza pestii intr-o punga de plastic, asa cum sunt inveliti fiecare in scutecul sau. Strangem bn punga la gura ca sa nu rasufle mirosul de afumatura si bagam punga in frigider. 2.Taiem ceapa pestisor, mai multicica, saram putin, punem putintel otet +apa, cine vrea si ulei, amestecam Taiem si un pestic in felii si amestecam bn totul. Putem arunca si cateva masline. Este o bunatate sa mananci cu cartofii fierti calzi. Sau reci. Cartofii reci ii putem taia si amesteca cu salata de peste.

  • Fara foto

    Gabriel Voicu , 22 octombrie 2014

    Eu nu o contrazic pe d-na Valentina Ionita, nu combat ca nu ar fi bn si asa. Vad in poze o frumusete de pesti, imi lasa gura apa! Eu sarez pestele putin m mult ca ptr prajit. si il asez strans intr-un vas in care sa stea macar trei zile . Dupa 24 de ore , schimbam locul la pesti, cei care au stat jos pe fundul vasului , ii aducem deasupra si invers. Apoi ii spalam repede in apa rece, ii stergem si ii atarnam in bataia vantului sa se zvinte bn , nu direct in soare , Dupa ce este zvantat, o zi sau o jumatate de zi, depinde cat de uscat sau umed e aerul de afara . Afumatoarea din butoi de tabla e f buna. Pe un schelet cu spite a unei roti de bicicleta atarnam pestii.D-na M. Vranceanu a spus ca se acopera gura butoiului. Eu pun o musama veche si o leg cu sarma, mai arunc ceva pe acea musama . Se face un sant de la butoi pana la locul unde aprindem focul. Eu am acoperit santul cu tigle vechi si am mai pus peste ele pamant . Eu cred ca puteti cauta pe google cum se mestereste o afumatoare , Se afuma si sunca si carnatii si jambonul. Este mai complicat sa ai ce afuma decat cum sa faci o afumatoare la tara .

    • Fara foto

      Manila Lucian , 21 octombrie 2014

      incercati cu lemn de prun

    • Fara foto

      Florin Popescu , 20 octombrie 2014

      cu lemn de fag sau rumegus cu bradu se amaraste

    • Fara foto

      Palaghian Cristi , 08 octombrie 2014

      Eu stiu ca rumegusul sau lemnul de rasinoase este toxic si total neadegvat pentru afumaturi!!

    • Fara foto

      Maria Vranceanu , 11 septembrie 2014

      Maria Vranceanu Butoiul se acopera

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 22 august 2014

      multumesc pt aprecieri, sfaturi si critici ... asta este...noua ne place tare mult si nu cred ca afecteaza atat de mult sanatatea cuiva putIn pesTe afumaT...

    • Fara foto

      Vicky Wilde , 22 august 2014

      Cel mai bun rumegus pentru afumat este cel din lemn de mar, dar se poate folosi si cel de stejar sau fag. In nici un caz rumegus de brad, pentru ca este iute si da gust amarui produsului afumat. Este bine ca afumarea sa se faca indirect, adica fumul sa vina printr-un sant, nu direct de la foc.

    • Fara foto

      Aurelia Boncut , 19 august 2014

      Bunici si parinti nostri traiau mult deorece nu mincau in fiecare zi ce mincam noi azi,mincau numai la sarbatori,s-au duminecile,mai tineau post,pe cind noi in fiecare zi e o sarbatoare de a minca,dupa ce ca nici nu sint naturale,pe vremea lor nu se punea concentrate la nimic ,-animale sau la recolta,asa trebuie vazuta situatiea

    • Fara foto

      Popa Gheorghe , 27 iulie 2014

      In articol s-a omis, a se preciza cum s-a afumat, in conditiile in care se sta la bloc.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 14 iulie 2014

      Se foloseste rumegus de brad...este cel mai bun pentru afumare si se poate procura de la orice tamplarie sau fabrica de mobila(oricum se arunca)... Se poate folosi un cazan de motorina care se va taia la ambele capete ramanand ca un tub. In interior se adauga sistemul de prindere...dedesubt se pun 2,3 caramizi pentru stabilitate, se pun lemne,se da foc ,iar cand mocneste se presara rumegusul lasand sa arda foarte lent...

    • Fara foto

      gabi , 11 iulie 2014

      eu nu am inteles cum iati afumat,unde

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 11 iulie 2014

      Va multumesc mult...

    • Fara foto

      Mariana Daniela Stoleriu , 10 iulie 2014

      AMI ME ENCANTA,EL PESCADO AHUMADO...........

    • Fara foto

      Silvia , 10 iulie 2014

      Super idee! Sunt fan!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 18 decembrie 2013

      Multumesc tuturor..

    • Fara foto

      Ela Marcela , 17 decembrie 2013

      hmmmm!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 16 decembrie 2013

      Personal imi place tare mult, asa ca o sa pregatim din nou o transa sa avem de Craciun ,Anul Nou si bineinteles sa mai si daruim (chiar daca nu este sanatos) ... Sarbatori cu bine!

    • Fara foto

      Ioan Mihnea , 16 decembrie 2013

      Corect ! ....Dar vedeți dumneavoastră .....media de viață la începutul secolului -XX-era de ...40 -45 de ani. Abia în perioada Socialismului această medie a mai crescut ,spre 60 -65 de ani. Și atunci ,ca și în zilele noastre ,unii oameni,puțini ,bineânțeles , au atins vârste înaintate,și asta nu din cauză că țineau post ,și mâncau numai duminicile,sau în sărbătorile legale,ce mâncăm noi astăzi, fiindcă nici măcar nu gândeau la supermarketuri cu produse proaspete și diversificate. Răposații nu aveau curent electric,congelatoare ,frigidere ,și sărau unele alimentele ”B-OCNĂ ”,pentru a nu se altera în timpul anului....Dar vezi dumneata ...și prea multă sare și afumătură ...le-a dăunat multora ... vorba ceea ,”cimitirele sunt pline ” !

    • Fara foto

      Silvia Serratore , 14 decembrie 2013

      Nimeni nu le facea teste taranilor acum 200 -1000 de ani . Afumarea era o metoda de conservare, eficace ca si sararea produselor, asta stim toti. Dar ganditi-va, cat de mult traiau ? Cand vreimsa ne ferim de toate necazurile e bine sa gandim cu propriul nostru creier.

    • Fara foto

      Catalin Lupu , 13 decembrie 2013

      La tara una din metodele traditionale de conservare a carnii era afumarea si nu au mai murit de cancer, sau poate nu stiau de studiile cercetatorilor de la marile universitati.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 10 decembrie 2013

      Dragilor nu-i rau sa ne mai facem poftele din cand in cand doar nu mancam dimineata, la pranz si seara macrou afumat sau alte afumaturi Dupa specialisti in multe cazuri nici apa, nici aerul nu sunt sanatoase Asa ca, numai Dumnezeu stie cate zile avem

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 01 decembrie 2013

      Va multumesc multadauga un comentariu...

    • Fara foto

      Karoly Mathe , 30 noiembrie 2013

      imi place, like&share, particip.

    • Fara foto

      Silvia Serratore , 28 noiembrie 2013

      Pestele afumat este delicios dar nu si sanatos. Cercetatorii din marile universitati au declarat ca mancarea afumata este cancerigena deci , atentie nu o consumati prea des.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 20 noiembrie 2013

      Va multumesc...

    • Fara foto

      Mahu Petrişor , 19 noiembrie 2013

      Interesant!!!!!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 13 iulie 2011

      Sper ca o sa improvizezi ceva Tatiana...

    • tatiana

      tatiana (Chef de cuisine) , 13 iulie 2011

      Un singur lucru imi lipseste pt a face reteta ta, afumatoarea, sa vad unde ma pot descurca ????.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 08 februarie 2011

      Ce bine e sa locuiesti la casa !!!!

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011

      Foarte gustos!Si eu prepar peste afumat,mai ales acum ca locuiesc la casa....

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 11 ianuarie 2011

      Draga mea, sotul meu foloseste rumegus de brad...este cel mai bun pentru afumare si se poate procura de la orice tamplarie sau fabrica de mobila(oricum se arunca)... Se poate folosi un cazan de motorina care se va taia la ambele capete ramanand ca un tub. In interior se adauga sistemul de prindere ,dedesubt se pun 2,3 caramizi pentru stabilitate, se pun lemne,se da foc ,iar cand mocneste se presara rumegusul lasand sa arda foarte lent...

    • kok miori

      kok miori (Chef de cuisine) , 09 ianuarie 2011

      Minunate macrourile dar unde le poci afuma la bloc? Ce trebuie de pregatit?Din fotografii se vede un cazan dar ce pui in cazan ca sa le afume?

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 03 ianuarie 2011

      Ai dreptate ...

    • mac myra

      mac myra (Chef de cuisine) , 02 ianuarie 2011

      Ce bine arata,parca simt deja mirosul de afumat........o nebunie,tot sa mananci.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 31 decembrie 2010

      Va multumesc mult...Primesc cu mare drag colindatorii... Va pup si va doresc tot binele din lume...

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 25 decembrie 2010

      Primesti cu colindul?delicioasa propunere! va dorim sarbatori frumoase alaturi decei dragi!!!

    • maria mihalache

      maria mihalache (Chef de cuisine) , 24 decembrie 2010

      Si noi am facut.......un deliciu. Craciun fericit!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 22 decembrie 2010

      Va multumesc tuturor pentru aprecieri si va doresc un CRACIUN FERICIT si sarbatori cu bine ...

    • mihai

      mihai (Chef de cuisine) , 22 decembrie 2010

      Te rugam sa trimiti cativa si in Dublin ca mi-ai facut pofta, multumesc anticipat. Felicitari!*****

    • Adelina Damian-Fekete

      Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 21 decembrie 2010

      Mamă , ce buni sunt! Multumesc de reţetă!

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 21 decembrie 2010

      Un deliciu!***** Sarbatori Fericite Valentina! Mihaela

    • Elga89

      Elga89 (Chef de cuisine) , 21 decembrie 2010

      Ce bun! Cu ceapa pe paine cu unt! Eu il cumpar, bravo pentru curajul de a il pregati!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

2h

41 voturi

Ingrediente

  • 26 buc. macrou congelat
  • sare fina dupa gust
  • ulei pentru uns pestii la final

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de valentina ionita

O alta modalitate inedita pentru a vopsi ouale de Paste...Doar cu colorant alimentar si orez.

Se adauga in cutiuta cateva linguri de orez si in functie de nuanta si de intensitatea culorii turnati

1 vot    0 comentarii
20 min
Aperitive cu oua

Pasta ( Hummus) din seminte de floarea soarelui

Semintele de floarea soarelui (de preferat a se inmuia peste noapte, dar se pot folosi si uscate)

2 voturi    2 comentarii
20 min
Aperitive cu legume

Salata de ciuperci cu maioneza de soia

Ciupercile se clatesc si se lasa la scurs. Daca doriti le puteti taia marunt , dupa care se amesteca

0 voturi    0 comentarii
15 min
Aperitive cu legume

valentina ionita (Chef de cuisine)

Nu a prins nici un altfel de miros ,nici gust amar niciodata... Am afumat de f multe ori si pot spune ca este delicios...



Adauga reteta
Retete
din Aperitive cu peste
Pasta din masline negre

Pasta din masline negre

Se pun toate ingredientele in robotul de bucatarie sau blender si se macina pana se obtine o pasta omogena. Se gusta pentru a verifica

6 voturi    1 comentariu
30 min
Aperitive cu peste
Andive cu ton

Andive cu ton

Curăţaţi şi spălaţi ceapa, andivele, sfecla roşie, salata verde, roşiile, lămâile. Desfaceţi foile din două

1 vot    0 comentarii
30 min
Aperitive cu peste