Minitort panza de paianjen

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
redusa
Minitort panza de paianjen

Ingrediente

  • Blat :
  • 75 g ciocolata cu lapte si amaruie
  • 50 g unt
  • 50 g zahar brun sau alb
  • 2 oua mari
  • 50 g nuca
  • 50 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • Un praf de sare
  • 2 linguri cognac alexandrion
  • Esenta de rom
  • Esenta de vanilie
  • 1 lingurita praf de cafea
  • 1 lingurita cappuccino
  • 1 lingura cacao
  • 1 lingurita coaja de portocale
  • Crema 1 :
  • Aproximativ ½ borcan de dulceata (eu am pus de visine)
  • un castronel de frisca (200 ml smantana dulce)
  • ½ plic intaritor de frisca
  • Crema 2:
  • 150 ml smantana dulce
  • 1/2 plic intaritor de frisca
  • Cateva linguri zdravene de crema finetii
  • Glazura :
  • ½ ciocolata alba
  • 1 lingura cognac
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 100 ml frisca lichida
  • Pentru umplut si decor :
  • Capsuni
  • Kiwi
  • Banane
  • Pere coapte
  • Fructe din compot

Mod de preparare

Blatul :

Se freaca untul la temperatura camerei impreuna cu zaharul, se bat alusurile la temperatura camerei cu un praf de sare si doua picaturi de otet. Se mixeaza putin galbenusurile cu esentele, coaja de portocale, cognacul si se adauga cate putin la unt amestecandu-se continuu. Eu am oprit separat cateva linguri de compozitie alba fara cacao. Faina se cerne de doua ori impreuna cu praful de copt. Se adauga la faina ingredientele uscate (cappuccino, cafeaua, cacaoa, nucile putin prajite in cuptor si apoi maruntite). Se topeste ciocolata la bain marie sau la microunde si se toarna putin racita peste compozitia de unt. Se mixeaza bine untul si se toarna in ploaie cate doua linguri de faina, doua linguri de albus si se amesteca usor de jos in sus. Continuam cu faina si albusul pana la terminarea ingredientelor. Se tapeteaza o forma de tort detasabila sau un vas mai mic. Se varsa continutul si se da la cuptorul incins pentru aproximativ 30 de minute in functie de cuptor. Eu am pus desupra compozitia oprita si am trasat niste linii. Se face testul cu scobitoarea si daca iese curata este gata blatul. Se taie in doua cand s-a racit complet si se insiropeaza cu putina zeama din compot.

Cremele :

Se bate frisca rece cateva minute (fara a adauga zahar) apoi se adauga praful de intaritor si se mai bate ceva timp pana se intareste. Se imparte frisca pentru cele doua creme. Pentru prima crema se adauga cate putin din dulceata si se gusta pentru a nu o indulci foarte tare. Se pun si cateva fructe scurse din compot si se pune la rece. La cealalta parte de frisca se adauga finetti care a fost tinuta la temperatura camerei si mixata bine. Fructele se spala, se curata si se taie felii subtiri. Am asezat deasupra fructe, peste, ce-a de-a doua crema si iar fructe. Am uns cel de-al doilea blat cu crema de finetti si l-am asezat deasupra.

Glazura :

Am asezat al doilea blat insiropat si am topit ciocolatta amaruie rupta bucati impreuna cu frisca si cognacul pe foc foarte mic. Se mesteca tot timpul pana se omogenizeaza. A nu se lasa sa fiarba. Pentru o reusita a desenului trebuie folosita doar ciocolata de buna calitate (milka, kandia 50 sau 70 %, eu am avut nemteasca dar kandia ii da o stralucire aparte). Tortul care a stat putin la rece se aseaza pe un grilaj si se varsa ciocolata neagra calduta si nu fierbinte exact in centru. Se lasa sa se prelinga ciocolata si nu folosim nimic pentru a nivela astfel incat va ramane un strat uniform fara denivelari. Intre timp topim ciocolata alba la bain marie si cat e inca calda ciocolata neagra pe blat incepem sa facem panza. Punem ciocolata alba intr-un cornet, strangem bine sa iasa aerul si incepem din mijloc sa facem un cerc continuu de jur imprejur ca in figura 1.

Figura 2.

In data ce am terminat trasam cu lama opusa unui cutit 4 linii incepand din centru spre exterior ca in imaginea doi. Se sterge cutitul cu o carpa uscata dupa fiecare linie trasata.

Figura 3.

Impartin fiecare bucata in cate doua trasand o linie tot din interior in exterior (cele rosii)

Figura 4.

De data aceasta vom trasa din exterior in interior impartind din nou pe fiecare in cate doua si vom obtine astfel 16.

Se orneaza dupa preferinta. Am spalat bine capsunile cu tot cu coaja si le-am lasat la scurs. Eu am pus capsuni , si fruza de menta. Le-am taiat felii pana la codita dar nu de tot si le-am desfacut ca un evantai.

Este un tort racoritor si foarte gustos.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise