autor:

Daniela

» » Conserve si muraturi

Muraturi asortate , in saramura

Autor: Daniela (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 02 octombrie 2013
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Conopida alba si frumoasa de desface in buchetele, morcovul frumos si proaspat se taie in rondele,varza de toamna, alba si rosie, se taie in 4 , hreanul curatat se despica in 2 sau in 4, depinde de cat de mare este radacina ,telina se curata si se taie in felii groase , pepenii rosii numai buni de pus in butoi, cam de 1 kg fiecare se spala bine , ardeii kapia se curata si se taie in 2, castravetii , nu foarte mici,se spala bine iar cateii de usturoi se curata si se taie in 2 . Apoi, se face muratoarea propriu zisa :la 1 l de apa,, se pun 25 de grame sare neiodata grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, frunze de telina, frunze de visin, marar si cimbru uscat - pentru un butoi de 80 de litri, am facut 40 de litri de zeama - toate acestea se pun la foc, din momentul in care fierb se lasa sa clocoteasca 5 minute , apoi se lasa sa se domoleasca 5 minute si apoi se rastoarna peste toate legumele cladite in butoi. La sfirsit se pun si boabe de mustar .


Se tine butoiul in bucatarie timp de 10 zile, la cald, ca sa inceapa fermentarea. Daca se da imediat la rece, gogonelele nu vor mai fi bune , dulci si acidulate ci amarui, asa ca, musai 10 zile de lasat in bucatarie.


Rezultatul: muraturi exceptionale ca si gust, sanatoase iar moarea rivalizeaza in culoare si limpezime cu orice vin din soi autohton.

  • 11 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Daniela Mocean , 16 septembrie 2014

    Cu conditia ca sa fie pura, nu amestecata cu cine stie ce ca sa traga la kilogram. Am patit-o cu aceasta sare, nu au stat muraturile nici o luna de zile dupa ce le-am pus. Sarea de mare , speciala pentru muraturi, este sigura.

  • Fara foto

    Daniela Mocean , 16 septembrie 2014

    "Apoi, se face muratoarea propriu zisa :la 1 l de apa,, se pun 25 de grame sare neiodata grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, frunze de telina, frunze de visin, marar si cimbru uscat "- am citat din reteta. De vreo 5 ani incoace, pun cu sare de mare iodata natural, foarte, foarte buna si rezista muraturile mele si 2 ani, fara probleme.

  • Fara foto

    Mara Athanasioy , 16 septembrie 2014

    eu cred ca trebuie sa punem sare neiodata voi ce spuneti?

    • Fara foto

      Nadina Toia , 16 septembrie 2014

      sarea bruta, gema este gri..cea alba este superrafinata...

    • Fara foto

      Sarateanu Senia Sarateanu Senia , 16 septembrie 2014

      am sa icerc si eu in toamna asta .va multumesc

    • Fara foto

      Mariana Opincariu , 29 ianuarie 2014

      bine daniela

    • Fara foto

      Daniela Mocean , 29 ianuarie 2014

      Mariana, garantez pentru bunatatea lor. Secretul este sarea, sa fie de calitate buna, nu din aceea gri care se vinde vara si toamna pe la toate tarabele si pravalioarele si care esre amestecata cu cine stie ce impuritati.

    • Fara foto

      Mariana Opincariu , 28 ianuarie 2014

      TRE SA FIE CELE MAI GROZAVE MURATURI;O SA INCERC SI EU ; MULTUMESC

    • Ionela_Boatca

      Ionela_Boatca (Bucatar) , 17 octombrie 2013

      sunt bune ,bune !!!

    • Fara foto

      fane , 06 octombrie 2013

      valeu mananci si bei vin dupa ele!sunt delicioase

    • COSTEO

      COSTEO (Chef de cuisine) , 02 octombrie 2013

      Cele mai bune!!!!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

45 min

8 voturi

Ingrediente

  • ardei kapia
  • telina
  • morcov
  • gogonele
  • castraveti
  • conopida
  • usturoi
  • hrean
  • varza alba
  • varza rosie
  • frunze de marar,visin,telina
  • o creanga zdravana de cimbru
  • foi de dafin
  • boabe de mustar,piper boabe
  • sare grunjoasa(folositi sare de calitate,alba ca neaua,din aceea greceasca,de la supermarket).

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Daniela

Castraveti murati in saramura

Castravetii se spala ,se pun in apa rece putin sarata (10 g sare la litru de apa) si se tin cam

16 voturi    29 comentarii
50h
Conserve si muraturi

Ecler

Apa, impreuna cu uleiul si sarea se pune la fiert. La primul clocot, se ia de pe foc oala si se pune

11 voturi    10 comentarii
1h
Dulciuri diverse

Zarzavat pentru iarna

Toate aceste legume, spalate, curatate si taiate, se cantaresc si , la fiecare kilogram de legume

12 voturi    28 comentarii
2h
Conserve si muraturi

Daniela Mocean

Cu conditia ca sa fie pura, nu amestecata cu cine stie ce ca sa traga la kilogram. Am patit-o cu aceasta sare, nu au stat muraturile nici o luna de zile dupa ce le-am pus. Sarea de mare , speciala pentru muraturi, este sigura.

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Conserve si muraturi
Salata cu ghebe

Salata cu ghebe

Spalam bine borcanele cu apa fierbinte si le punem la scurs cu gura in jos, pe un prosop curat (mie mi-au iesit 4 borcane de 800 gr). Curatam

2 voturi    4 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi
Gogosari si conopida in otet

Gogosari si conopida in otet

Baitul se pune la fiert. Conopida se desface buchetele si se pune o jumatate de ora in apa cu sare. Gogosarii se curata si se taie

1 vot    0 comentarii
2h 30 min
Conserve si muraturi