autor:

Daniela

» » Conserve si muraturi

Muraturi asortate , in saramura

Autor: Daniela (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 02 octombrie 2013
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Conopida alba si frumoasa de desface in buchetele, morcovul frumos si proaspat se taie in rondele,varza de toamna, alba si rosie, se taie in 4 , hreanul curatat se despica in 2 sau in 4, depinde de cat de mare este radacina ,telina se curata si se taie in felii groase , pepenii rosii numai buni de pus in butoi, cam de 1 kg fiecare se spala bine , ardeii kapia se curata si se taie in 2, castravetii , nu foarte mici,se spala bine iar cateii de usturoi se curata si se taie in 2 . Apoi, se face muratoarea propriu zisa :la 1 l de apa,, se pun 25 de grame sare neiodata grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, frunze de telina, frunze de visin, marar si cimbru uscat - pentru un butoi de 80 de litri, am facut 40 de litri de zeama - toate acestea se pun la foc, din momentul in care fierb se lasa sa clocoteasca 5 minute , apoi se lasa sa se domoleasca 5 minute si apoi se rastoarna peste toate legumele cladite in butoi. La sfirsit se pun si boabe de mustar .


Se tine butoiul in bucatarie timp de 10 zile, la cald, ca sa inceapa fermentarea. Daca se da imediat la rece, gogonelele nu vor mai fi bune , dulci si acidulate ci amarui, asa ca, musai 10 zile de lasat in bucatarie.


Rezultatul: muraturi exceptionale ca si gust, sanatoase iar moarea rivalizeaza in culoare si limpezime cu orice vin din soi autohton.

  • 6 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Mariana Opincariu , 29 ianuarie 2014

    bine daniela

  • Fara foto

    Daniela Mocean , 29 ianuarie 2014

    Mariana, garantez pentru bunatatea lor. Secretul este sarea, sa fie de calitate buna, nu din aceea gri care se vinde vara si toamna pe la toate tarabele si pravalioarele si care esre amestecata cu cine stie ce impuritati.

  • Fara foto

    Mariana Opincariu , 28 ianuarie 2014

    TRE SA FIE CELE MAI GROZAVE MURATURI;O SA INCERC SI EU ; MULTUMESC

    • Ionela_Boatca

      Ionela_Boatca (Bucatar) , 17 octombrie 2013

      sunt bune ,bune !!!

    • Fara foto

      fane , 06 octombrie 2013

      valeu mananci si bei vin dupa ele!sunt delicioase

    • COSTEO

      COSTEO (Chef de cuisine) , 02 octombrie 2013

      Cele mai bune!!!!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

45 min

5 voturi

Ingrediente

  • ardei kapia
  • telina
  • morcov
  • gogonele
  • castraveti
  • conopida
  • usturoi
  • hrean
  • varza alba
  • varza rosie
  • frunze de marar,visin,telina
  • o creanga zdravana de cimbru
  • foi de dafin
  • boabe de mustar,piper boabe
  • sare grunjoasa(folositi sare de calitate,alba ca neaua,din aceea greceasca,de la supermarket).

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Daniela

Castraveti murati in saramura

Castravetii se spala ,se pun in apa rece putin sarata (10 g sare la litru de apa) si se tin cam

10 voturi    15 comentarii
50h
Conserve si muraturi

Ecler

Apa, impreuna cu uleiul si sarea se pune la fiert. La primul clocot, se ia de pe foc oala si se pune

10 voturi    9 comentarii
1h
Dulciuri diverse

Zarzavat pentru iarna

Toate aceste legume, spalate, curatate si taiate, se cantaresc si , la fiecare kilogram de legume

3 voturi    27 comentarii
2h
Conserve si muraturi

Mariana Opincariu

bine daniela

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Conserve si muraturi
Dulceata de visine

Dulceata de visine

Probabil ca multa lume o sa imi sara acu repede in cap, vorba aia, ca am pus titlul acesta desi nu am pus cantitatea de zahar ceruta.

1 vot    3 comentarii
2h 30 min
Conserve si muraturi
Ardei copti la borcan

Ardei copti la borcan

Coaceti ardeii, dupa care ii curatati de coaja deasupra unei cratite ca sa curga lichidul din ei in cratita, deoarece apoi ii veti pune

0 voturi    1 comentariu
3h
Conserve si muraturi