autor:

meg2010

» » Aluaturi si Foietaje

Paine cu faina integrala de grau

Autor: meg2010 (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 27 martie 2009
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

1.


Se cantaresc toate ingredientele, se pune apa la incalzit (nu fierbere!).


2. Pregatim drojdia intr-o ceasca de cafea - o amestecam cu lingurita de miere (se va dezlega imediat si se transforma intr-o pasta curgatoare!), eu mai adaug 1 lingura de apa calduta si o lingurita de faina, le amestec toate bine si le las un pic la dospit, la caldura.


3. In rastimpul cat creste drojdia, eu cern faina prin sita pt a fi mai aerata, intr-un castron mare.


Se adauga maiaua crescuta (drojdia), sarea, apa calduta (nu o puneti toata de la inceput) si incepeti sa framantati. Pe masura ce se leaga aluatul, mai adaugati apa. Lucrand aluatul veti observa ca nu va mai fi lipicios. In timpul framantatului puneti si cele 2 linguri de ulei. Ca sa va dati seama de consistentei aluatului - trebuie sa se desprinda de pe mana si sa fie cam ca o plastilina moale! Eu framant 15-20 min dupa care las coca la dospit, in castron, acoperit cu un servet umezit, timp de 1 ora, la caldura.


4. Porniti cuptorul - am cuptor normal, pe gaz, cu posibilitate de fixare a temperaturii - si fixati-l pt coacere la 180 grade.


5. Luati o tava - eu folosesc una de chec/cozonac - o ungeti cu un pic de ulei, presarati faina si asezati painea (careia i-ati dat in prealabil o forma). Eu nu ung cu nimic painea... Lasati-o la copt cel putin o ora.


6. Scoateti painea din tava, calda, pe un servet curat cu care o infasurati bine si o lasati asa la racit incet-incet! Nu se va usca in felul acesta!


PS: Painea cu faina integrala nu este o paine pufoasa! Nu va asteptati sa iasa ca ceea ce gasiti in comert, deoarece ei folosesc o multime de afanatori, deci chimicale, pt a o face mai usurica...si a ne ingreuna pe noi. In unele retete am gasit folosirea drojdiei uscate - ce am gasit eu in comert am vazut ca mai are si ceva chimicale trecute la ingrediente, asa ca am exclus-o din start! Se taie, insa, usor, fara a se faramitza ca cea din comert si are o consistenta destul de dura cam pe toata perioada, adica atat ca vatine pe fiecare:-) Noi mancam putina paine, asa ca renteaza fabricarea ei. Este delicioasa si in varianta prajita.


Mentionez cu multe-multe multumiri ca am luat/incercat aceasta reteta de pe http://amainbucatarie.blogspot.com/


Pofta buna!!

  • Reteta testata de 1 utilizator Ai testat si tu reteta?
  • Fara foto

    Alina (Bucatar sef):

    Este foarte buna. Eu nu am avut decat faina alba dar a iesit super. In plus fata de reteta, dupa ce a crescut am mai framantat-o un minut si am mai lasat-o la dospit inca juma de ora pana a crescut din nou si dupa aceea am copt-o. Foarte buna! O recomand!

  • 16 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Fabya Faby , 15 iunie 2013

    completez comentariul din 9 iunie.spuneam ca am adaugat tarate in loc de faina alba, dar painea nu mai este la fel de pufoasa ca in imagine.mie imi place si asa. reteta originala este super buna, doar ca daca e tare buna , mananc cam multa.asa ca nefiind asa pufoasa parca nu mai am asa apetit.

  • Fara foto

    fabyola , 09 iunie 2013

    foarte buna. prima data am facuto exact ca in reteta , apoi am exclus faina alba si am adaugat 150gr tarate de grau. mi-a placut si in varianta originala si in a doua ,. multuesc pt aceasta reteta. am mai incercat si alte retete dar asta mi s-a parut cea mai buna .!

  • Fara foto

    Ionelia Lancea , 23 mai 2013

    este buna

    • Fara foto

      Lia Liletant , 22 mai 2013

      Am sa incerc aceasta reteta...i-mi doresc sa fac paine din faina integrala sa fie cat mai sanatoasa! Am sa revin sa-mi spun parerea! O zi buna!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 20 noiembrie 2009

      Delicioasa...

    • cristinacz

      cristinacz (Chef de cuisine) , 28 octombrie 2009

      Super reteta ! Cam asa mi-a iesit mie si e tare buna :)

    • Fara foto

      Cristina , 28 octombrie 2009

      Multumesc frumos pentru reteta :) ! a iesit tare buna si sotul meu e foarte incantat de rezultat cu atat mai mult cu cat paine normala in Praga nu gasim.

    • Fara foto

      Cristina , 28 octombrie 2009

      Suna bine reteta. Abia am terminat de framantat si am pus la crescut :) ! Sa vedem ce iese. Si felicitari ca ati postat o reteta sanatoasa si facuta traditional ;)

    • costy1969

      costy1969 (Chef de cuisine) , 26 septembrie 2009

      foarte buna reteta,am sa o incerc,pana acum nu mi-a iesit asa cum am vrut eu.felicitari

    • Fara foto

      Nadia , 26 august 2009

      Sanatoasa si buna. Nimic nu se compara cu gustul paiinii facuta in casa, ce sa mai spun de miros!

    • flori de piatra

      flori de piatra (Chef de cuisine) , 26 august 2009

      Felicitari pentru executarea acestei retete.Painica ta arata excelent.Bravo!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 25 august 2009

      O bunatate...

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 04 mai 2009

      Painea din faina integrala e mai satioasa, intradevar nu e asa crescuta ca cea din comert. Cu ani in urma faceam si eu painica si era tare apreciata de copii care atunci erau mici.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 04 mai 2009

      Ce este mai minunat decat o painica pregatita in casa? Incercati si turtitele si chiflele pregatite totin casa,sunt o bunatate.

    • nasea alina

      nasea alina (Chef de cuisine) , 04 mai 2009

      Bravo! 1- pt ca nu s-a folosit noua moda, masina de paine si 2- pt ca va pricepeti si aveti rabdare. Excelent!

    • Fara foto

      alovi (Bucatar) , 03 mai 2009

      Ma duc sa framant, ca am ramas fara painica si e cam tarziu sa mai cumpar la ora asta! Sper sa-mi iasa. Merci!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h

18 voturi

Ingrediente

  • Pt 1 paine de 500 g:
  • - 350 g faina integrala de grau
  • - 150 g faina alba
  • - 1 cub de drojdie 25 g
  • - 1 lingurita de miere (sau 1 de zahar)
  • - 1 lingurita plina de sare
  • - 350-360 ml apa calduta
  • - 2 linguri de ulei

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de meg2010

Paine de secara la o gustare de seara

1. Se cantaresc toate ingredientele - eu folosesc o cana gradata. Aceasta masuratoare nefiind foarte

7 voturi    3 comentarii
20 min
Aluaturi si Foietaje

Fabya Faby

completez comentariul din 9 iunie.spuneam ca am adaugat tarate in loc de faina alba, dar painea nu mai este la fel de pufoasa ca in imagine.mie imi place si asa. reteta originala este super buna, doar ca daca e tare buna , mananc cam multa.asa ca nefiind asa pufoasa parca nu mai am asa apetit.

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Aluaturi si Foietaje
Paine cu amestec de faina si malai

Paine cu amestec de faina si malai

Este o paine pe care o faceau femeile la tara economisind faina, malaiul fiind la indemana oricui pentru ca predomina cultura de porumb.

1 vot    0 comentarii
1h 15 min
Aluaturi si Foietaje
Foccacia

Foccacia

In oala mixerului cernem faina adaugam drojdia si zaharul si uleiul de masline si incepem sa amestecam dupa care adaugam apa treptat

1 vot    1 comentariu
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje