autor:

Fara foto

» » Aluaturi si Foietaje

Paine fara drojdie

Autor: Clementina Stanciu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 14 mai 2007

Alte retete din aceeasi categorie
Ti-a placut? Da-o mai departe!
Autor: Clementina Stanciu (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 14 mai 2007

Ingrediente
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 2 cani faina integrala amestecata cu praf de copt (1 lingurita), , 2 cani faina obisnuita cu praf de copt (1 lingurita), , 1 lingurita bicarbonat de sodiu, , 2-3 cani zer.

Dificultate: Redusa Timp: 20 min

9 voturi

Mod de preparare

Se incalzeste cuptorul la 190gr. si se unge o tava cu unt sau margarina topita.


Se pune faina impreuna cu bicarbonatul intr-un castron mare, se adauga zerul si se framanta un aluat moale (cantitatea exacta de zer depinde de consistenta fainii).


Se aseaza aluatul pe planseta infainata, se framanta pana ce e suficient de moale si se intinde in forma unui cerc cu diametrul de 20 cm.


Se pune in tava unsa, se cresteaza la mijloc in forma de cruce (adanca de 1/2 cm) cu un cutit infainat, se umezeste cu apa (cu ajutorul unei pensule) si se presara peste el putina faina.


Se da painea la cuptor si se coace 20-30 de minute (cand este gata, suna a gol atunci cand o loviti cu pumnul).


Atentie: aceasta paine se face fara drojdie. Zerul si bicarbonatul de sodiu o ajuta sa creasca si ii dau gustul si consistenta. Daca nu gasiti zer, folositi lapte acru, adaugand la o cana cu lapte o lingurita cu zeama de lamaie sau cu Otet. Inainte de a o servi, lasati painea sa se odihneasca 15 minute.
Retete
Alte retete din Aluaturi si Foietaje

Croissant

Se freaca untul la temperatura camerei cu zaharul. Se adauga treptat 3 galbenusuri frecate cu sarea,

4 voturi    2 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje

Cornulete fragede cu gem

Drojdia se dizolva in laptele caldut cu o lingurita de zahar, lasam 10-15 min. Apoi adaugam o parte

55 voturi    16 comentarii
1h 40 min
Aluaturi si Foietaje

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Redusa

Timp

20 min

9 voturi

Ingrediente

  • Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 2 cani faina integrala amestecata cu praf de copt (1 lingurita)
  • 2 cani faina obisnuita cu praf de copt (1 lingurita)
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 2-3 cani zer.

Raporteaza reteta

Retete
de Clementina Stanciu

Prajitura „betiva”

Blatul - Untul se freaca cu zaharul si cacao. Se adauga laptele si esenta de rom, si se pun toate

30 voturi    4 comentarii
25 min
Prajituri

Prajitura cu lamaie

Incingeti cuptorul la 180gr. Radeti coaja uneia dintre lamai, dupa care stoarceti-le pe amandoua

33 voturi    0 comentarii
30 min
Prajituri

Prajitura cu crema de ciocolata

Se incalzesc, pe foc mic, 500 g de frisca nebatuta si se incorporeaza 400 g ciocolata rupta bucatele

5 voturi    0 comentarii
30 min
Prajituri
Adauga reteta
Retete
din Aluaturi si Foietaje
Placinta cu carne si aluat de casa

Placinta cu carne si aluat de casa

Este o mancare foarte gustoasa, care se poate servi atat calda alaturi de o salata de legume, cat si rece, ca pachet la serviciu, scoala

1 vot    0 comentarii
1h 20 min
Aluaturi si Foietaje
Batoane cu mac

Batoane cu mac

Din ingredientele date se framanta un aluat elastic, nelipicios. Se lasa la dospit pana ce isi dubleaza volumul. Se imparte apoi in

3 voturi    0 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje