autor:

Doina  Varga

» » Conserve si muraturi

Pepene verde murat (lubenita,harbuz)

Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 22 septembrie 2012
Ti-a placut? Da-o mai departe!

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 22 septembrie 2012

Ingrediente
3 kg pepenei, 1 dovlecel, 1 morcov, 1 gogosar sau ardei gras rosu, 1 felie de telina, 1 legatura frunze de telina, 1 radacina de hrean, 2-3 foi de dafin, 1 lingurita boabe de piper, 1 lingurita boabe de mustar, 2-3 tije de marar uscat, cateva frunze de visin, , pentru saramura, cantitatea de lichid se calculeaza exact jumatate din capacitatea borcanelor:, , 1 lingura sare si 1 lingura zahar pentru fiecare litru de apa

Dificultate: Redusa Timp: 30 min

8 voturi

Mod de preparare

Printre alte muraturi, isi fac loc cu succes si pepenii. Am gasit in piata pepeni pentru murat, mai micuti, de la dimensiunea unui mar si un pic mai maricei, cat o portocala sau nuca de cocos. Daca ati avut ghinionul sa cumparati un pepene care nu-i prea copt si nici dulce nu e, nu-l aruncati, murati-l.


Spalati bine pepenii si celelalte, curatati morcovul si ardeiul gras (de cotor si seminte) si indesati in borcane mai mari (1.7; 3; 5 litri) pepeneii intregi sau daca sunt mai mari, taiati bucati, fasii de ardei si dovlecel, feliute de morcov si telina, hreanul taiat bastonase.


In functie de volumul borcanelor pe care le-ati umplut, calculati cantitatea de saramura. Folositi apa calduta, adaugati sarea zaharul, bobitele de piper si mustar, foi de dafin, tijele de marar, amestecati sa se dizolve sarea si zaharul si turnati totul in borcane. Astupati cu frunze de visin (daca aveti) sau cu frunze de telina.


Lasati-le sa stea vreo ora-doua si completati saramura, sa le acopere bine, pana sus, apoi inchideti borcanele cu capac sau celofan si hartie, legate deasupra. Intr-o luna vor fi murate, dar e mai bine sa le lasati mai mult, pana la Craciun sau de Anul Nou. Puteti folosi si bidonas de plastic cu capac de 3 sau 5 litri, se mureaza la fel de bine. Sa le tineti, la inceput, undeva unde este mai cald, apoi dati-le in camara, dupa ce au inceput sa fermenteze.

  • 7 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Varga Etelka , 05 octombrie 2014

    gustos intradevar!

  • Fara foto

    Alesandra Mario , 22 septembrie 2014

    am mancat si e foarte bun

  • Fara foto

    Anna Illyes , 06 septembrie 2014

    AM FOST LINGA BACAU INTRUN SAT SI ACOLO AM MINCAT IN LUNA FEBRUARIEMAU FOST GUSTOASE

    • Fara foto

      Barac Ion Stefan , 24 august 2014

      NU AM FACUT NICIODATA DAR CRED CA ESTE O DELICATESE.MA SI APUC ACUM SA PREPAR ACEASTA RETETA .SANATATE MULTA VA DORESC D-na DOINA VARGA !

    • zana b.

      zana b. (Chef de cuisine) , 17 august 2014

      NU SE STRICA PEPENII?DACA NU,AS INCERCA SI EU ACEST MOD.

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 23 septembrie 2012

      Vin si eu la un pepene verde murat!

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 23 septembrie 2012

      Delicatese!*****Forte noi dupa vacanta?O seara buna!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

30 min

8 voturi

Ingrediente

  • 3 kg pepenei
  • 1 dovlecel
  • 1 morcov
  • 1 gogosar sau ardei gras rosu
  • 1 felie de telina
  • 1 legatura frunze de telina
  • 1 radacina de hrean
  • 2-3 foi de dafin
  • 1 lingurita boabe de piper
  • 1 lingurita boabe de mustar
  • 2-3 tije de marar uscat
  • cateva frunze de visin
  • pentru saramura
  • cantitatea de lichid se calculeaza exact jumatate din capacitatea borcanelor:
  • 1 lingura sare si 1 lingura zahar pentru fiecare litru de apa

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Doina Varga

Papanasi fierti cu smantana si dulceata

Sunt mai sanatosi fierti si constituie un desert delicios, aromat si foarte apreciat. Puneti branza

68 voturi    19 comentarii
30 min
Dulciuri diverse

Friptura inabusita din carne de porc si vitel

Fripturile inabusite nu pierd nimic din savoarea celor prajite sau la cuptor, sunt foarte moi, gustoase

17 voturi    2 comentarii
1h 45 min
Fripturi

Ciuperci umplute cu praz si sunca (crenvursti)

Se spala ciupercile cu apa rece, se scurg, se rup piciorusele, apoi se aseaza palariutele intr-o

7 voturi    0 comentarii
45 min
Aperitive cu carne

zana b. (Chef de cuisine)

NU SE STRICA PEPENII?DACA NU,AS INCERCA SI EU ACEST MOD.



Adauga reteta
Retete
din Conserve si muraturi
Dulceata de capsuni

Dulceata de capsuni

Căpșunile curățate și spălate se pun în cratiță cu zahărul și se lasă la frigider 24 ore. Se pun la foc iute

1 vot    7 comentarii
1h
Conserve si muraturi
Pasta de ardei capia

Pasta de ardei capia

1.Spalati si curatati ardeii. 2.Dati ardeii capia prin masina de tocat sau ii puteti mixa in robotul de bucatarie. 3.Adaugati sarea

1 vot    0 comentarii
3h
Conserve si muraturi