autor:

Doina  Varga

» » Conserve si muraturi

Pepene verde murat (lubenita,harbuz)

Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 22 septembrie 2012
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Printre alte muraturi, isi fac loc cu succes si pepenii. Am gasit in piata pepeni pentru murat, mai micuti, de la dimensiunea unui mar si un pic mai maricei, cat o portocala sau nuca de cocos. Daca ati avut ghinionul sa cumparati un pepene care nu-i prea copt si nici dulce nu e, nu-l aruncati, murati-l.


Spalati bine pepenii si celelalte, curatati morcovul si ardeiul gras (de cotor si seminte) si indesati in borcane mai mari (1.7; 3; 5 litri) pepeneii intregi sau daca sunt mai mari, taiati bucati, fasii de ardei si dovlecel, feliute de morcov si telina, hreanul taiat bastonase.


In functie de volumul borcanelor pe care le-ati umplut, calculati cantitatea de saramura. Folositi apa calduta, adaugati sarea zaharul, bobitele de piper si mustar, foi de dafin, tijele de marar, amestecati sa se dizolve sarea si zaharul si turnati totul in borcane. Astupati cu frunze de visin (daca aveti) sau cu frunze de telina.


Lasati-le sa stea vreo ora-doua si completati saramura, sa le acopere bine, pana sus, apoi inchideti borcanele cu capac sau celofan si hartie, legate deasupra. Intr-o luna vor fi murate, dar e mai bine sa le lasati mai mult, pana la Craciun sau de Anul Nou. Puteti folosi si bidonas de plastic cu capac de 3 sau 5 litri, se mureaza la fel de bine. Sa le tineti, la inceput, undeva unde este mai cald, apoi dati-le in camara, dupa ce au inceput sa fermenteze.

  • 7 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Varga Etelka , 05 octombrie 2014

    gustos intradevar!

  • Fara foto

    Alesandra Mario , 22 septembrie 2014

    am mancat si e foarte bun

  • Fara foto

    Anna Illyes , 06 septembrie 2014

    AM FOST LINGA BACAU INTRUN SAT SI ACOLO AM MINCAT IN LUNA FEBRUARIEMAU FOST GUSTOASE

    • Fara foto

      Barac Ion Stefan , 24 august 2014

      NU AM FACUT NICIODATA DAR CRED CA ESTE O DELICATESE.MA SI APUC ACUM SA PREPAR ACEASTA RETETA .SANATATE MULTA VA DORESC D-na DOINA VARGA !

    • zana b.

      zana b. (Chef de cuisine) , 17 august 2014

      NU SE STRICA PEPENII?DACA NU,AS INCERCA SI EU ACEST MOD.

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 23 septembrie 2012

      Vin si eu la un pepene verde murat!

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 23 septembrie 2012

      Delicatese!*****Forte noi dupa vacanta?O seara buna!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

30 min

8 voturi

Ingrediente

  • 3 kg pepenei
  • 1 dovlecel
  • 1 morcov
  • 1 gogosar sau ardei gras rosu
  • 1 felie de telina
  • 1 legatura frunze de telina
  • 1 radacina de hrean
  • 2-3 foi de dafin
  • 1 lingurita boabe de piper
  • 1 lingurita boabe de mustar
  • 2-3 tije de marar uscat
  • cateva frunze de visin
  • pentru saramura
  • cantitatea de lichid se calculeaza exact jumatate din capacitatea borcanelor:
  • 1 lingura sare si 1 lingura zahar pentru fiecare litru de apa

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Doina Varga

Pulpa de curcan in suc propriu cu piure de cartofi

Se spala carnea si se pune la fiert, la foc mic, in 3 l apa rece cu putina sare. Cand clocoteste

11 voturi    13 comentarii
1h 15 min
Retete de Pasti

Salata tip "boeuf" cu curcan

Spalati cartofii si puneti-i la fiert in coaja in 1,5 l apa rece, 20-25 minute la foc mic. Intre

48 voturi    21 comentarii
1h
Aperitive cu carne

Ciorba cu perisoare de curcan

Se curata legumele si se spala. O ceapa, morcovul, patrunjelul si rosia se toaca si se pun la calit

29 voturi    11 comentarii
1h
Retete de Pasti

Varga Etelka

gustos intradevar!

Ti-a placut? Da-o mai departe!
coca cola

Adauga cate un ingredient* pe rand si vei gasi retetele dorite pentru cei dragi.
* adauga pe rand si apasa butonul "adauga" dupa fiecare ingredient



Adauga reteta
Retete
din Conserve si muraturi
Salata cu ghebe

Salata cu ghebe

Spalam bine borcanele cu apa fierbinte si le punem la scurs cu gura in jos, pe un prosop curat (mie mi-au iesit 4 borcane de 800 gr). Curatam

1 vot    4 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi
Gogosari si conopida in otet

Gogosari si conopida in otet

Baitul se pune la fiert. Conopida se desface buchetele si se pune o jumatate de ora in apa cu sare. Gogosarii se curata si se taie

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Conserve si muraturi