PIURE DE SPANAC CU FRIGANELE

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
PIURE DE SPANAC CU FRIGANELE

Ingrediente

  • 450-500 g spanac
  • 2 linguri ulei de floarea soarelui
  • 1 lingurita rasa de sare iodata
  • marar verde
  • leustean verde (acestea se pot inlocui si cu varianta uscata din pungi)
  • 3 oua
  • 500 ml lapte dulce
  • 40 g unt
  • 4-5 cate de usturoi sau pudra de usturoi
  • 1 lingura de faina alba
  • 4-5 linguri de smantana de gatit

Mod de preparare

Daca spanacul este crud, de la piata, el va trebui spalat bine, se vor arunca cotoarele iar frunzele se vor pune intr-o oala cu apa fierbinte pentru a se opari. Se pot lasa sa fiarba in cateva clocote, apoi se strecoara, se clatesc in apa rece si se taie marunt.

Putem scuti aceasta etapa preliminara daca luam o punga de spanac congelat de la supermarket sau o cutie cu spanac fin, crema (legumele si fructele congelate isi pastreaza in totalitate calitatile si principiile nutritive).

Curatam cateii de usturoi, ii spalam bine si ii taiem marunt, apoi ii punem la calit cu uleiul. Adaugam sarea, mararul, leusteanul si o lamela de unt, apoi le mai rumenim putin pana usturoiul devine lucios, fara sa se arda, pentru ca daca-si schimba culoarea devine toxic. Adaugam spanacul si il lasam putin si pe el la calit pentru a i se intensifica aroma, apoi adaugam smantana de gatit si 150 ml lapte dulce. Lasam sa dea totul in clocot, dar mestecam din cand in cand sa nu se prinda de fundul vasului.

Frecam o lingura de faina cu apa rece pana cand devine cremoasa si nu mai sunt cocoloase, apoi adaugam peste ea 150 ml de lapte si omogenizam. Turnam aceasta compozitie peste spanacul din cratita si le lasam sa fiarba pana se ingroasa si simtim ca lingura se invarte mai greu iar mirosul de faina a disparut.

Cand e gata, lasam mancarea sa se odihneasca cu capacul acoperit.

Pregatim friganelele astfel:

Taiem painea in felii potrivite (de preferat ar fi sa avem paine gata feliata) si pregatim, in 2 farfurii adanci, laptele si ouale - pe care le vom bate bine cu un praf de sare.

Intr-o tigaie antiaderenta punem sa se topeasca un cub mic de unt (nu punem tot untul dintr-o data pentru ca se va arde si friganelele vor iesi negricioase si cu gust de ars si fum).

Trecem fiecare felie de paine prin lapte (daca s-a imbibat prea mult o mai presam putin), apoi prin oul batut si o punem in tigaie sa se rumeneasca cate 1-2 minute pe fiecare parte, apoi o scoatem intr-un vas termorezistent. Procedam asa pana terminam toate feliile de paine. Putem folosi ulei in loc de unt la prajirea lor, dar in combinatie cu piureul de spanac eu prefer untul.

Punem pe farfurii intinse friganelele si piureul de spanac. Se serveste simplu.

Observatie: am specificat sare iodata pentru ca, in cazul persoanelor care nu mananca deloc carne, cantitatea de iod din organism scade destul de mult, la fel si sodiul si chiar potasiul. Deci in cazul vegetarienilor este necesara sarea in mancare si mai ales sarea iodata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac

Se rupe conopida buchetele si se pune la fiert in apa cu sare timp de 5 minute.

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac
Ghiveci de legume

Ghiveci de legume

Ghiveci de legume
Negresa pufoasa de post

Negresa pufoasa de post

Reteta de negresa pufoasa de post. Negresa pufoasa de post reteta simpla si delicioasa. Reteta de negresa cu gem. Negresa de...

Negresa pufoasa de post
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise