autor:

Fara foto

» » , , Aluaturi si Foietaje, Aperitive cu brinza, Dulciuri diverse

Placinta Dobrogeana

Autor: Dana Cernat (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 16 ianuarie 2006
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Umplutura se pregateste astfel: branza se sfarama sau se trece prin sita de malai, se amesteca foarte bine cu smantana, ouale, zaharul, razatura de lamaie, sare si gris. Cine doreste poate sa intrebuinteze la umplutura jumatate de branza de vaci si jumatate de branza telemea sau de burduf, in acest caz nu se mai sareaza umplutura.


Se cerne faina pe o planseta, se face la mijloc o gropita in care se pun ouale, uleiul, otetul, sare si apa cat primeste faina ca sa se obtina o coca potrivit de moale.


Se framanta pana coca nu se mai lipeste nici de masa nici de maini.


Se imparte coca in opt bucati egale, se rotunjeste fiecare, se unge cu ulei si se acopera cu o cratita sau lighean incalzit.


Se lasa sa se odihneasca coca 20 minute. Dupa aceea, fiecare bucata de coca se intinde cu sucitorul si apoi se mai intinde cu mainile cat sa acopere tava bine unsa cu unt. Foaia trebuie sa iasa subtire, fina, fara sa se rupa.


Se pun in tava jumatate din foi pregatite in acest fel, stropite intre ele cu unt. Peste aceste foi se intinde umplutura, iar peste umplutura se asaza restul de foi stropite deasemenea intre ele cu unt topit si pe deasupra ultima foaie se unge bine cu unt. L a urma se apasa foile petrecute peste marginile tavii ca sa se lipeasca intre ele. Restul de foi peste margini nelipite se taie cu cutitul. In felul acesta aerul cat si albusurile dinauntru placintei nu vor iesi afara si vor forta foile sa se umfle intre ele, dand o forma frumoasa placintei. Placinta trebuie sa se coaca la inceput la cuptor incalzit potrivit, ca sa nu se rumeneasca de la inceput prea repede, deoarece aceasta impiedica cresterea placintei.


Servirea: Cand placinta este scoasa din cuptor se pune incet pe masa, fara sa fie trantita si dupa 10-20 minute se taie in bucati. Bucatile nu se scot imediat din tava, decat atunci cand se servesc la masa, astfel se racesc.


Aceasta placinta poate avea ca umplutura: carne, dovleac, cartofi, ciuperci, praz inabusit sau ceapa verde condimentata.

  • 8 comentarii
  • Fara foto

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 03 octombrie 2009

    O bunatate...

  • Cely Snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 16 septembrie 2009

    MMM ce pofta mi s-a facut.

  • Fara foto

    petre , 08 septembrie 2009

    Dupa cat tine eu minte din timpurile cat am stat la constanta, umplutura pentru placinta dobrogeana contine cantitati egale de branza de vaci si telemea, fara smantana si mai multe oua (6). Nu se face cu zahar si nici zeama de lamaie, iar grisul bunica mea il punea numai din scopuri economice.

    • Varadi Silvia

      Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 17 august 2009

      Cred ca incerc si eu reteta,dar cu branza mai sarata,eu imi aduc aminte de aceasta reteta din copilarie ,cand mergeam la mare,erea acolo un loc unde se manca aceasta placinta,dar in varianta sarata.Oricum este foarte buna.

    • Fara foto

      Simos (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

      Este intr-adevar o placinta delicioasa!

    • Crystyna

      Crystyna (Chef de cuisine) , 16 iunie 2009

      Minunată cu brânză! Felicitări!!!

    • Fara foto

      mister007x , 11 noiembrie 2008

      Am mincat aceasta placinta in copilarie,intr-o simigerie la Mangalia.Daca va fii la fel de gustoasa va multumesc de pe acum!

    • Fara foto

      denissa apostoiu , 28 octombrie 2008

      Imi place f.mult placinta cu branza si aceasta reteta suna... delicios! O voi incerca curand!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h 30 min

109 voturi

Ingrediente

  • Coca: 600 g faina
  • 100 g ulei
  • 2 oua
  • 1 lingura otet
  • 1/2 lingurita sare
  • apa circa 200 g cat cuprinde faina
  • 200 g margarina sau unt
  • Umplutura: 500-600 g branza de vaci bine scursa
  • 3-4 oua
  • 100-150 g zahar
  • 100-150 g smantana
  • 40 g gris
  • razatura de la o lamaie si sare dupa gust

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Dana Cernat

Cozonac moldovenesc

Se cerne faina intr-un vas adinc si se incalzeste laptele pe foc mic. In 250 de ml lapte se adauga

34 voturi    8 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse

Pui Hawaii

Preincalziti cuptorul la 175 de grade C. Amestecati faina, sarea si piperul intr-o punga de plastic.

24 voturi    15 comentarii
1h 10 min
Mancaruri cu carne

Supa de ciuperci

Intr-o cratita mare, sotati in unt ciupercile si ceapa pana se fragezesc, adaugati cubul Knorr.

22 voturi    16 comentarii
30 min
Supe de legume

valentina ionita (Chef de cuisine)

O bunatate...

Ti-a placut? Da-o mai departe!
coca cola

Adauga cate un ingredient* pe rand si vei gasi retetele dorite pentru cei dragi.
* adauga pe rand si apasa butonul "adauga" dupa fiecare ingredient



Adauga reteta
Retete
din Aluaturi si Foietaje
Paine din aluat neframantat

Paine din aluat neframantat

Se cerne faina intr-un bol si se amesteca cu sarea. Drojdia, maruntita cu cutitul, si peste care se adauga lingura de miere, se amesteca

21 voturi    15 comentarii
10 min
Aluaturi si Foietaje
Turte umplute

Turte umplute

Cernem faina intr-un bol. Frecam drojdia cu zaharul pana ce se dizolva. Peste faina punem smantana, drojdia dizolvata si sarea. Incepem

5 voturi    9 comentarii
1h 25 min
Aluaturi si Foietaje