autor:

autor

» » Prajituri

Prajitura Amandina

   Specific: 

Franta


    Reteta postata pe: 18 martie 2005
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Blatul: se separa ouale. Albusurile se bat spuma cu zaharul. Galbenusurile se amesteca cu ulei si apa, la care se adauga zaharul ars (nici cald, nici rece).


Se toarna totul peste albusul batut, apoi se pune faina in ploaie si se amesteca pina totul se omogenizeaza.


Se pune intr-o tava, in cuptor la temperatura medie. usa cuptorului nu trebuie deschisa 15-20 de minute.


Crema de portocale: se pun intr-o craticioara sau cazanel galbenusurile, zaharul, untul, coaja rasa si zeama de portocale si lamiie si se amesteca.


Se dizolva amidonul cu citeva linguri de apa rece si, impreuna cu smintina bine incalzita, se introduc in compozitie. Vasul cu compozitia se pune in alt vas mai mare cu apa clocotita si se bate cu telul pina se ingroasa crema fara sa dea in fiert.


Siropul: se pune apa si zaharul pe foc, intr-o craticioara si cind este destul delegat se adauga lamiie rasa, putina zeama de lamiie si esenta de rom pentru aroma + patratele de coaja de portocala confiate si se lasa pina la racirea completa inainte de folosire.


Glazura: ciocolata se rade pe razatoarea cu gauri mari, se pune intr-o craticioara pe alt vas cu apa clocotita si cind ciocolata s-a topit se adauga untdelemnul.


Asamblarea: blatul se lasa sa se raceasca, dupa care se taie 3 foi de marimi egale, care se insiropeaza in exces cu siropul. Pentru aceasta operatie se folosesc 3 platforme de marimea tavii. Pe aceste platforme (carpator de exemplu) se lasa foile insiropate pina nu mai se scurge sirop. Peste prima foaie se aseaza crema, se pune cea de-a doua foaie care se da jos de pe platforma unde este, cu mare grija ca sa nu se rupa, si se pune ultimul strat de crema, dupa care, in acelasi mod punem si ultima foaie peste prajitura.


In acest stadiu prajitura se da la rece aproximativ o ora (pentru a se intari crema).


Se scoate din frigider si se taie bucati de aproximativ 8x4 cm. Fiecate bucata se trece prin glazura calduta acoperindu-se cu ciocolata pina la jumatate (partea de sus + partile laterale pina la jumatate).


Se pune la rece si cind se serveste se orneaza prajitura cu o cireasa trecuta prin sirop si frisca.

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Ridicata

Timp

2h

160 voturi

Ingrediente

  • Blat:
  • 10 oua
  • 300 g faina
  • 200 g zahar
  • 30 ml ulei
  • 50 ml apa
  • 20 ml
  • zahar ars
  • o lingurita pudra de migdale.
  • Crema de portocale:
  • 2 portocale
  • o lamiie
  • 300 g smintina
  • 20 g
  • amidon
  • 50 g unt
  • 300 g zahar
  • 4 galbenusuri
  • cateva linguri de apa
  • Glazura:
  • 400 g ciocolata
  • 2 linguri untdelemn rafinat
  • Sirop:
  • 200 ml apa
  • 80 g zahar
  • lamiie rasa
  • esenta rom
  • coaja de portocala (confiata)

Raporteaza reteta

Printeaza reteta

Pandispan

Se bat galbenusurile de oua cu zaharul pina se face o crema, apoi se adauga faina, zaharul vanilat

200 voturi    10 comentarii
30 min
Prajituri

Tiramisu

1.Mixezi galbenusurile cu jumatate din zahar pana se topeste tot,apoi adaugi mascarpone si omogenizezi

287 voturi    18 comentarii
30 min
Prajituri

Tort cu blat crocant, cremă de vanilie şi mandarine

Pentru blat: Gălbenuşurile se mixează bine împreună cu zahărul şi margarina topită.

2 voturi    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Prajituri
Rulada cu ciocolata si visine din dulceata

Rulada cu ciocolata si visine din dulceata

BLATUL: Într-un vas de mixer/ robot se separă albușurile de gălbenușuri și se bat cu telul sau se mixează împreună

12 voturi    6 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Prajitura Aurora

Prajitura Aurora

Pentru ca imi plac luminile aurorei boreale, m-am gandit sa fac o prajitura cu foi in culorile aurorei. Astfel, prajitura mea are trei

2 voturi    1 comentariu
2h 30 min
Prajituri