autor:

Licuta Marin

» » , Dulciuri diverse, Prajituri

Prajitura Boema

Autor: Licuta Marin (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 12 noiembrie 2013

Alte retete din aceeasi categorie
Ti-a placut? Da-o mai departe!
Autor: Licuta Marin (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 12 noiembrie 2013

Ingrediente
Pentru blat:, 5 oua mari, 140 gr faina, 20 gr cacao, 200 gr zahar, 50 ml ulei, 1 lingurita rasa cu praf de copt, , , , Pentru sirop:, 200 gr zahar, 300 ml apa, 1 lingura cu esenta de rom, , , Pentru glazura:, 100 gr zahar, 100 ml apa, 100 gr ciocolata neagra cu minim 50% cacao, 25 gr unt, 1 lingurita esenta de rom, , , Pentru crema:, 250 ml frisca lichida indulcita cu minim 30% grasime, 150 gr ciocolata neagra cu minim 50% cacao, o lingura esenta de rom, , , Pentru ornat:, 400 ml smantana pentru frisca cu minim 30% grasime, 3-4 linguri cu zahar pudra (optional), o lingura cu glazura de ciocolata

Dificultate: Medie Timp: 2h

42 voturi

Mod de preparare

1. Preparam blatul astfel: mixam ouale impreuna cu zaharul timp de 15-20 de minute pana isi tripleza volumul. Adaugam treptat faina amestecata in prealabil cu cacaua si praful de copt, amestecand incet cu o lingura. La urma adaugam treptat uleiul amestecand usor. Tapetam o tava (dimensiuni 32x22cm) cu hartie de copt, turnam compozitia rezultata si coacem la cuptorul preincalzit, la foc potrivit timp de aproximativ 30-40 de minute. Facem testul cu scobitoarea.


2. Lasam blatul sa se racesca complet, apoi il mutam pe un platou si il insiropam cu siropul racit preparat astfel: caramelizam zaharul pana devine auriu, adaugam treptat apa si mai lasam sa clocoteasca 2-3 minute. Dam siropul deaoparte si adaugam esenta de rom.


3. Blatul insiropat il taiem cu un cutit bine ascutit, in patrate de dimensiuni dorite, departand patratele unele de altele astfel incat sa se poata scurge glazura pe margini. Glazura o preparam asfel: fierbem zaharul cu apa aproximativ 10-12 minute apoi dam deoparte si adaugam ciocolata amestecand bine cu telul. La urma adaugam untul si esenta de rom, amestecand usor pana la omogenizare. Glazuram imediat prajiturile. Daca preparam glazura cu mult inainte de o folosi ea se va intari. Nu e nici o problema, in momentul cand vrem s-o folosim o punem cateva minute la bain marie.


4. Deasupra glazurii punem un strat generos de crema preparata astfel: punem frisca lichida intr-un vas pe foc si o lasam sa se incalzeasca pana ajunge in punctul de fierbere. O dam deaoparte si adaugam ciocolata rupta bucatele, apoi esenta de rom. Amestecam cu telul pana se omogenizeaza compozitia si ciocolata este complet topita. Dam crema la frigider pentru cateva ore sau o jumatate de ora la congelator, pana se intareste. Crema racita o mixam cu mixerul 2-3 minute pana devine pufoasa.


5. La urma batem bat smantana pentru frisca si o indulcim cu zahar pudra daca este nevoie. Ornam prajiturelele cu frisca batuta si cu cateva picaturi din glazura de ciocolata.


Pofta buna!
Retete
Alte retete din Dulciuri diverse

Prajitura Boema de post

Prajitura pe care o adoram in copilarie in varianta de post…buna de te lingi pe degete Blat:

24 voturi    5 comentarii
1h 10 min
Dulciuri diverse

Prăjitura Boema

Cele două linguri de zahăr se caramelizează uşor şi se stinge cu apa rece.Se lasă pe foc până

13 voturi    20 comentarii
2h
Dulciuri diverse

  • 12 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Vanesa Paradis , 11 noiembrie 2015

    mmmmmmmmmmmmmbuna

  • Fara foto

    Violeta Si Costy , 04 iulie 2015

    este foarte buna mmmmmmmm

  • Fara foto

    Raluca Deacu , 16 februarie 2015

    Felicitari!Fac de cateva luni prajitura asta in casa...reteta dublata...si are mare succes in familie...

    • Fara foto

      Magdalena Tohoneanu , 16 ianuarie 2015

      mmmmmmmmmm

    • Fara foto

      iasmi , 16 aprilie 2014

      E frumoasa

    • kok miori

      kok miori (Chef de cuisine) , 15 decembrie 2013

      Arata foarte bine dar are super calorii nu ptr mine.

    • Fara foto

      botecosty (Maestru bucatar) , 15 noiembrie 2013

      superba si superdelicioasa

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 14 noiembrie 2013

      un deliciu...

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 13 noiembrie 2013

      Vai cat de bine arata Licuta! Imi aminteste de anii de liceu, cand mancam mereu fiindca era o cofetarie aproape de scoala unde erau tot felul de bunatati.

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 13 noiembrie 2013

      Tentatie absoluta*****La fav

    • Licuta Marin

      Licuta Marin (Chef de cuisine) , 13 noiembrie 2013

      Cu mare placere, Ramona!Astept impresii!

    • Ramona

      Ramona (Chef de cuisine) , 13 noiembrie 2013

      Imi place foarte mult aceasta prajitura. Am s-o incerc chiar la acest sfarsit de saptamana! Multumesc!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h

42 voturi

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 5 oua mari
  • 140 gr faina
  • 20 gr cacao
  • 200 gr zahar
  • 50 ml ulei
  • 1 lingurita rasa cu praf de copt
  • Pentru sirop:
  • 200 gr zahar
  • 300 ml apa
  • 1 lingura cu esenta de rom
  • Pentru glazura:
  • 100 gr zahar
  • 100 ml apa
  • 100 gr ciocolata neagra cu minim 50% cacao
  • 25 gr unt
  • 1 lingurita esenta de rom
  • Pentru crema:
  • 250 ml frisca lichida indulcita cu minim 30% grasime
  • 150 gr ciocolata neagra cu minim 50% cacao
  • o lingura esenta de rom
  • Pentru ornat:
  • 400 ml smantana pentru frisca cu minim 30% grasime
  • 3-4 linguri cu zahar pudra (optional)
  • o lingura cu glazura de ciocolata

Raporteaza reteta

Retete
de Licuta Marin

Gogosi pufoase

1. Dizolvam drojdia in 50 ml lapte caldut. Restul de lapte il incalzim impreuna cu zaharul, atat

422 voturi    50 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje

Tort de ciocolata cu crema caramel

Preicalzim cuptorul la 180 de grade C si tapetam cu hartie de copt doua forme de tort cu diametrul

22 voturi    7 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse

Placinta de clatite cu mere si ricotta

1. Preparam clatitele din urmatoarele ingrediente: 250 ml lapte, 100 gr faina, 25 gr unt topit, un

10 voturi    7 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse

iasmi

E frumoasa



Adauga reteta
Retete
din Prajituri
Briose cu cirese si fulgi de migdale

Briose cu cirese si fulgi de migdale

Intr-un vas inalt spargem ouale. Cu mixerul le batem cu un praf de sare si zaharul pana cand isi schimba culoarea si se topeste zaharul

0 voturi    0 comentarii
30 min
Dulciuri diverse
Prajitura acrisoara cu fructe se sezon

Prajitura acrisoara cu fructe se sezon

Separam ouale, albusurile le batem spuma impreuna cu zaharul vanilat si sarea, untul foarte moale il mixam cu zaharul, adaugam galbenusurile

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse