autor:

Licuta Marin

» » , Dulciuri diverse, Prajituri

Prajitura Boema

Autor: Licuta Marin (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 12 noiembrie 2013
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

1. Preparam blatul astfel: mixam ouale impreuna cu zaharul timp de 15-20 de minute pana isi tripleza volumul. Adaugam treptat faina amestecata in prealabil cu cacaua si praful de copt, amestecand incet cu o lingura. La urma adaugam treptat uleiul amestecand usor. Tapetam o tava (dimensiuni 32x22cm) cu hartie de copt, turnam compozitia rezultata si coacem la cuptorul preincalzit, la foc potrivit timp de aproximativ 30-40 de minute. Facem testul cu scobitoarea.


2. Lasam blatul sa se racesca complet, apoi il mutam pe un platou si il insiropam cu siropul racit preparat astfel: caramelizam zaharul pana devine auriu, adaugam treptat apa si mai lasam sa clocoteasca 2-3 minute. Dam siropul deaoparte si adaugam esenta de rom.


3. Blatul insiropat il taiem cu un cutit bine ascutit, in patrate de dimensiuni dorite, departand patratele unele de altele astfel incat sa se poata scurge glazura pe margini. Glazura o preparam asfel: fierbem zaharul cu apa aproximativ 10-12 minute apoi dam deoparte si adaugam ciocolata amestecand bine cu telul. La urma adaugam untul si esenta de rom, amestecand usor pana la omogenizare. Glazuram imediat prajiturile. Daca preparam glazura cu mult inainte de o folosi ea se va intari. Nu e nici o problema, in momentul cand vrem s-o folosim o punem cateva minute la bain marie.


4. Deasupra glazurii punem un strat generos de crema preparata astfel: punem frisca lichida intr-un vas pe foc si o lasam sa se incalzeasca pana ajunge in punctul de fierbere. O dam deaoparte si adaugam ciocolata rupta bucatele, apoi esenta de rom. Amestecam cu telul pana se omogenizeaza compozitia si ciocolata este complet topita. Dam crema la frigider pentru cateva ore sau o jumatate de ora la congelator, pana se intareste. Crema racita o mixam cu mixerul 2-3 minute pana devine pufoasa.


5. La urma batem bat smantana pentru frisca si o indulcim cu zahar pudra daca este nevoie. Ornam prajiturelele cu frisca batuta si cu cateva picaturi din glazura de ciocolata.


Pofta buna!

  • 8 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    iasmi , 16 aprilie 2014

    E frumoasa

  • kok miori

    kok miori (Chef de cuisine) , 15 decembrie 2013

    Arata foarte bine dar are super calorii nu ptr mine.

  • Fara foto

    botecosty (Bucatar sef) , 15 noiembrie 2013

    superba si superdelicioasa

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 14 noiembrie 2013

      un deliciu...

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 13 noiembrie 2013

      Vai cat de bine arata Licuta! Imi aminteste de anii de liceu, cand mancam mereu fiindca era o cofetarie aproape de scoala unde erau tot felul de bunatati.

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 13 noiembrie 2013

      Tentatie absoluta*****La fav

    • Licuta Marin

      Licuta Marin (Chef de cuisine) , 13 noiembrie 2013

      Cu mare placere, Ramona!Astept impresii!

    • Ramona

      Ramona (Chef de cuisine) , 13 noiembrie 2013

      Imi place foarte mult aceasta prajitura. Am s-o incerc chiar la acest sfarsit de saptamana! Multumesc!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h

27 voturi

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 5 oua mari
  • 140 gr faina
  • 20 gr cacao
  • 200 gr zahar
  • 50 ml ulei
  • 1 lingurita rasa cu praf de copt
  • Pentru sirop:
  • 200 gr zahar
  • 300 ml apa
  • 1 lingura cu esenta de rom
  • Pentru glazura:
  • 100 gr zahar
  • 100 ml apa
  • 100 gr ciocolata neagra cu minim 50% cacao
  • 25 gr unt
  • 1 lingurita esenta de rom
  • Pentru crema:
  • 250 ml frisca lichida indulcita cu minim 30% grasime
  • 150 gr ciocolata neagra cu minim 50% cacao
  • o lingura esenta de rom
  • Pentru ornat:
  • 400 ml smantana pentru frisca cu minim 30% grasime
  • 3-4 linguri cu zahar pudra (optional)
  • o lingura cu glazura de ciocolata

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Licuta Marin

Tort de ciocolata cu crema caramel

Preicalzim cuptorul la 180 de grade C si tapetam cu hartie de copt doua forme de tort cu diametrul

4 voturi    4 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse

Placinta de clatite cu mere si ricotta

1. Preparam clatitele din urmatoarele ingrediente: 250 ml lapte, 100 gr faina, 25 gr unt topit, un

5 voturi    4 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse

Tarta rustica cu cirese

1. Pentru a face aluatul procedam astfel: punem faina, zaharul, si untul intr-un castron si framantam

7 voturi    4 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje

iasmi

E frumoasa

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Prajituri
Cornulete fragede de post

Cornulete fragede de post

Se cerne faina intr-un castron, se face gaura la mijloc si se adauga margarina taiata cubulete (margarina la temperatura camerei) si

29 voturi    3 comentarii
1h 15 min
Prajituri
Prajitura cu ananas struguri si crema de vanilie

Prajitura cu ananas struguri si crema de vanilie

Intr-un bol amestecam faina cu praful de copt si cele trei plicuri de ness , care la mine au fost diferite. Margarina lichida Unirea

0 voturi    0 comentarii
1h 45 min
Dulciuri diverse