Prajitura Boema

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Prajitura Boema

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 5 oua mari
  • 140 gr faina
  • 20 gr cacao
  • 200 gr zahar
  • 50 ml ulei
  • 1 lingurita rasa cu praf de copt
  • Pentru sirop:
  • 200 gr zahar
  • 300 ml apa
  • 1 lingura cu esenta de rom
  • Pentru glazura:
  • 100 gr zahar
  • 100 ml apa
  • 100 gr ciocolata neagra cu minim 50% cacao
  • 25 gr unt
  • 1 lingurita esenta de rom
  • Pentru crema:
  • 250 ml frisca lichida indulcita cu minim 30% grasime
  • 150 gr ciocolata neagra cu minim 50% cacao
  • o lingura esenta de rom
  • Pentru ornat:
  • 400 ml smantana pentru frisca cu minim 30% grasime
  • 3-4 linguri cu zahar pudra (optional)
  • o lingura cu glazura de ciocolata

Mod de preparare

1. Preparam blatul astfel: mixam ouale impreuna cu zaharul timp de 15-20 de minute pana isi tripleza volumul. Adaugam treptat faina amestecata in prealabil cu cacaua si praful de copt, amestecand incet cu o lingura. La urma adaugam treptat uleiul amestecand usor. Tapetam o tava (dimensiuni 32x22cm) cu hartie de copt, turnam compozitia rezultata si coacem la cuptorul preincalzit, la foc potrivit timp de aproximativ 30-40 de minute. Facem testul cu scobitoarea.

2. Lasam blatul sa se racesca complet, apoi il mutam pe un platou si il insiropam cu siropul racit preparat astfel: caramelizam zaharul pana devine auriu, adaugam treptat apa si mai lasam sa clocoteasca 2-3 minute. Dam siropul deaoparte si adaugam esenta de rom.

3. Blatul insiropat il taiem cu un cutit bine ascutit, in patrate de dimensiuni dorite, departand patratele unele de altele astfel incat sa se poata scurge glazura pe margini. Glazura o preparam asfel: fierbem zaharul cu apa aproximativ 10-12 minute apoi dam deoparte si adaugam ciocolata amestecand bine cu telul. La urma adaugam untul si esenta de rom, amestecand usor pana la omogenizare. Glazuram imediat prajiturile. Daca preparam glazura cu mult inainte de o folosi ea se va intari. Nu e nici o problema, in momentul cand vrem s-o folosim o punem cateva minute la bain marie.

4. Deasupra glazurii punem un strat generos de crema preparata astfel: punem frisca lichida intr-un vas pe foc si o lasam sa se incalzeasca pana ajunge in punctul de fierbere. O dam deaoparte si adaugam ciocolata rupta bucatele, apoi esenta de rom. Amestecam cu telul pana se omogenizeaza compozitia si ciocolata este complet topita. Dam crema la frigider pentru cateva ore sau o jumatate de ora la congelator, pana se intareste. Crema racita o mixam cu mixerul 2-3 minute pana devine pufoasa.

5. La urma batem bat smantana pentru frisca si o indulcim cu zahar pudra daca este nevoie. Ornam prajiturelele cu frisca batuta si cu cateva picaturi din glazura de ciocolata.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

F

Feli • 21 Aprilie 2022, 20:17 O bunatate de prajitura👍

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise