Prajitura Televizor

Timp pregatire
95 minute
Complexitate
medie
Prajitura Televizor

Ingrediente

  • Pandispan:
  • 6 oua
  • 200g faina
  • 200g zahar
  • 40 ml de apa
  • 40 ml de ulei
  • un pliculet de praf de copt
  • un praf sare
  • Foile de cacao:
  • 500g faina
  • 250 g zahar pudra
  • 200g unt
  • 2 oua mari
  • 50 ml lapte
  • 40 g cacao
  • un pliculet praf de copt
  • 1 lingura de miere de albine
  • o lingurita esenta de vanilie
  • o lingurita esenta de rom
  • un praf de sare
  • Crema de vanilie:
  • 500 ml lapte
  • 1 budinca de vanilie
  • 250g unt
  • 200g zahar pudra
  • 1 lingurita esenta de vanilie

Mod de preparare

Pandispan:

Separam albusurile de galbenusuri .

Galbenusurile le frecam cu uleiul pana devin ca o crema fina.

Albusurile le punem in bolul uni mixer si le mixam la inceput la o treapta mica dupa care le o treapta mare.

Cand albusurile au devenit o spuma tare reducem din viteza de mixare si adaugam zaharul lingura cu lingura, continuad sa mixam pana avem o spuma care nu cade din vas daca o rasturnam cu fundul in sus. Adaugam peste albusuri, galbenusurile, apa si amestecam cu o spatula sau o lingura de lemn, cu miscari de sus in jos, pentru a nu scoate aerul din compozitie.

Adaugam apoi, faina cernuta cu praful de copt si sarea si amestecam usor pana incorporam bine faina si am obtinut o compozitie omogena si cremoasa.

Turnam compozitia intr-o tava si tapetata cu hartie de copt, pe care am uns-o cu un pic de unt sau ulei.

Introducem tava la cuptorul preincalzit la 180 C pentru aproximativ 25 - 30 de minute sau pana cand trece testul scobitorii.

Lasam pandispanul sa se raceasca la temperatura camerei si trecem la preparatul foilor de cacao.

Foile de cacao

Punem toate ingredientele intr-un vas mai mare si le amestecam , pana obtinem un aluat omogen. Am framantat cu mana si am incorporate mai bine ingredientele, este mai usor decat cu o spatula, aluatul fiind destul de gros.

Impartim aluatul in doua parti egale si le intindem in doua foi de dimensiunea tavii in care am copt pandispanul.

E foarte usor de intins cu aluatul daca il punemintre doua foi de hartie de copt, nu se lipeste si putem intinde uniform.

Cand avem foaia de dimensiunea dorita, indepartam hartia de copt de deasupra si asezam aluatul cu hartia ramasa de desubt pe dosul tavii de copt.

Coacem foile 10-12 minute la cuptorul incins la 180 C.

Lasam sa se raceasca si trecem la preparatea cremei de vanilie.

Crema de vanilie

Reteta traditionala are o crema facuta din faina, lapte si unt. Am inlocuit faina cu budinca de vanilie si rezultatul a fost excelent.

Punem intr-o oala trei sferturi din cantitatea de lapte si il dam la fiert.

In laptele ramas omogenizam praful de budinca in care adaugam si esenta de vanilie.

Cand laptele fierbe turnam budinca si amestecam sa nu ramana gogoloase. Fierbem la foc mic pana devine o crema consistenta amestecand in continuu.

Odata fiarta, lasam budinca sa se raceasca, amestecam din cand in cand pentru a nu o lasa sa prinda deasupra o crusta care se va transforma in gogoloase.

Intr-un vas mixam untul untul, care trebuie sa fie la temperatura camerei.

Cand devine cremos adaugam zaharul pudra treptat, lingura cu lingura,

Mixam cu grija pana obtinem o crema pufoasa, in care zaharul s-a incorporate bine si nu se mai simte fainos.

Adaugam budinca, foarte bine racita, lingura cu lingura, amestecand in continuu cu mixerul la viteza mare.

Asamblare prajitura

Impartim crema in trei parti, punem deoparte 3 linguri de crema pentru ornare iar restul de crema o impartim in doua parti egale

Peste o foaie de cacao, o parte din crema de vanilie, nivelam dupa care asezam pandispanul, punem apoi cea de a doua parte de crema de vanilie, nivelam apoi asezam a doua foaie de cacao

Deasupra putem pune glazura de ciocolata amaruie sau ciocolata alba. Eu am ales varianta cea mai simpla, variant pe care mama mea a preferat-o.

Cele trei linguri de crema puse deoparte pentru ornat le asezam peste ultima foaie de cacao si nivelam uniform.

Peste crema razuim ciocolata amaruie sau ciocolata de lapte.

Prajitura noastra este gata, o lasam cateva ore, fara sa o punem la frigider, pentru ca foile de cacao sa apuce sa se inmoaie.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac

Se rupe conopida buchetele si se pune la fiert in apa cu sare timp de 5 minute.

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac
Ghiveci de legume

Ghiveci de legume

Ghiveci de legume
Negresa pufoasa de post

Negresa pufoasa de post

Reteta de negresa pufoasa de post. Negresa pufoasa de post reteta simpla si delicioasa. Reteta de negresa cu gem. Negresa de...

Negresa pufoasa de post
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise